Cancan ultimă oră

Calendar ortodox 4 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătoresc vineri creștinii

Publicat: 03 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Calendar ortodox 4 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătoresc vineri creștinii
Calendar ortodox 4 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătoresc vineri creștinii

Românii au parte de o sărbătoare importantă la data de 4 septembrie 2020. Ziua aceasta este una cu o mare însemnătate pentru credincioșii români, care o sărbătoresc cum se cuvine. Această zi este dedicată unui mare sfânt, care a avut un rol important în religia noastră, fiind unul dintre apropiații Domnului, care a dus mai departe Cuvântul Său. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântul Proroc Moise, ai cărui părinți l-au părăsit la scurt timp după naștere, deoarece nu l-au putut crește. Destinul lui a fost unul dur.

Calendar ortodox 4 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătoresc vineri creștinii

Sfântul Proroc Moise este prăznuit la data de 4 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Moise este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioși. Tot la această dată, creștinii ortodocși îi cinstesc și pe Sfântul Sfinţit Mucenic Vavila; Sfântul Vavila, dascălul din Antiohia, împreună cu optzeci şi patru de copii; Sfinţii Teotim şi Teodul; Sfinta Ermiona, fiica Apostolului Filip; Sfinţii Mucenici Chentirion, Ochean, Teodor, Amian si Iulian; Sfinţii Mucenici Ermiona impreuna cu fratii sai: Haritina, Eutihia, Petronie, Zarvil, Tatuil si Veveea.

Sfântul Proroc Moise era evreu de neam şi s-a născut în Egipt, cu 1500 de ani înainte de Hristos, pe când evreii erau robii egiptenilor. Părinții săi nu l-au putut crește, drept pentru care l-au dat pe mare. Aici, el a fost găsit de fata Faraonului, care l-a înfiat. Acesta a primit o desăvârşită creştere şi toată învăţătura de la curtea împărătească. A ştiut însă, tot timpul, că este evreu şi a păstrat în ascuns legătura cu suferinţa neamului său.

Când avea 40 de ani nu a putut fi martor pasiv la chinul pe care un egiptean supunea un evreu şi l-a lovit, ucigându-l. De teama pedepsei a fugit în Ţinutul Madina unde s-a însurat cu Demfora, fiica lui Ietro. Pe când păştea oile socrului său, Dumnezeu i s-a arătat şi i-a vorbit sub forma Rugului Aprins. Dumenzeu i-a poruncit să se întoracă în Egipt şi să elibereze poporul evreu de din robie.

Din porunca Lui Dumnezeu, Moise s-a pogorât în Egipt, la Faraon, ca să-l facă să slobozească evreii şi să meargă să aducă jertfă, în pustie. De vreme ce acesta nu s-a supus, Dumnezeu a aruncat asupra Egiptului 10 năpaste. Astfel, Moise a luat poporul şi, cu pronia Lui Dumnezeu, cu argint şi cu aur, l-a trecut marea, iar Faraon şi toată oastea lui, i-a înecat, drept pedeapsă pentru că s-au împotrivit Cuvântului Domnului.

De-a lungul călătoriei, Moise a primit de la Dumnezeu Tablele legii, pe care le-a dat poporului, punându-l să jure că le va păzi şi a înălţat altar Lui Dumnezeu, rânduind jertfe sfinte şi rugăciuni către Cel atotputernic. S-a mutat la Domnul, suindu-se pe muntele Nebo şi văzând de departe Canaanul, la vârsta de 120 de ani.

Troparul Sfântului Prooroc Moise

Glasul al 2-lea

„Suindu-te către înălţimea bunătăţilor, Sfinte Proorocule Moise, te-ai învrednicit a vedea Strălucirea lui Dumnezeu, primind tablele cele date de Dumnezeu; şi purtând întru tine darul însemnărilor, te-ai făcut cinstită laudă proorocilor şi mare taină a dreptei credinţe.”

Condacul Sfântului Prooroc Moise
Glasul al 2-lea

„Ceata proorocilor împreună cu Moise şi cu Aaron, cu veselie se veseleşte astăzi, căci s-a împlinit sfârşitul proorociei lor asupra noastră. Astăzi străluceşte Crucea, prin care ne-ai mântuit pe noi, Hristoase Dumnezeule. Cu ale căror rugăciuni miluieşte-ne pe noi.”

Adauga un comentariu