Coronavirus

Campanie de testare în masă pentru depistarea COVID-19 în Spania

Publicat: 21 ian. 2021

Autorităţile sanitare spaniole au demarat o campanie de testare în masă a sute de tineri pentru depistarea COVID-19. Campania de testare are loc în centre amplasate în universităţi, pentru a depista purtătorii asimptomatici într-una dintre comunităţile cu cea mai ridicată rată de transmitere, informează Reuters.

Spania se confruntă în present cu un al treilea val de infectări, iar autorităţile au făcut apel la tineri pentru a merge la centrele improvizate amplasate în campusurile a nouă universităţi şi a realiza un test rapid antigen.

Apel al unui tânăr spaniol pentru testare

Jesus Jimenez, în vârstă de 21 de ani, a cărui bunică a murit din cauza coronavirusului pe când se afla într-un azil de bătrâni, a efectuat un test la Universitatea Rey Juan Carlos din Mostoles, un oraş-satelit la sud-vest de Madrid.

„Lucrurile arată sumbru. Mi-e teamă că mă voi afla într-o situaţie similară cu cea din primul şi al doilea val”, a spus tânărul, după ce a primit un rezultat negativ.

Jimenez a făcut apel la tineri să acţioneze responsabil pentru a reduce numărul infectărilor, dar a deplâns absenţa întâlnirilor cu apropiaţii ca urmare a pandemiei.

„Mi-e dor de senzaţii: bucuria de a merge pe stradă, de a putea îmbrăţişa, de a putea săruta, mi-e dor de rudele care nu mai sunt acum printre noi”, a precizat Jesus Jimenez, care a îndemnat tinerii să se vaccineze pe cât de repede posibil.

Incidenţa la nivel naţional în Spania a virusului, potrivit statisticilor din ultimele 14 zile, a atins miercuri un nou maxim, de 736 de cazuri la 100.000 de locuitori, şi 790 de cazuri în Madrid. Cifrele au depăşit pragul de 1.100 de cazuri la 100.000 de locuitori în grupa de vârstă 15-24 de ani.

Record de infectări şi decese în Portugalia

După ce a relaxat restricţiile cu prilejul sărbătorilor, guvernul portughez a revenit și a impus măsuri de izolare generalizate.

Miercuri, 20 ianuarie, Portugalia a înregistrat un nou record zilnic atât în privinţa numărului de decese cât şi a celor de contaminări cu COVID-19, acesta din urmă crescând cu aproape 50%, în timp ce tulpina britanică a virusului continuă să se răspândească, informează AFP.

Numărul de cazuri noi a crescut miercuri la 14,647 faţă de 10,455 cu o zi înainte, conform informaţiilor furnizate de autorităţile sanitare portugheze.

După ce a trecut marţi pentru prima oară de la începutul pandemiei pragul de 200 de decese zilnice, Portugalia a stabilit, de asemenea, un nou record miercuri, cu un bilanţ de 219 morţi.

Tulpina britanică a coronavirusului face ravagii în Portugalia

Tulpina britanică reprezintă în prezent „aproape 13%” din infecţii sau „aproximativ 18.000 de cazuri”, a declarat secretarul de stat pentru sănătate Antonio Lacerda Sales.

Varianta britanică, mult mai contagioasă decât virusul original SARS-CoV-2, stârneşte o îngrijorare crescândă pe măsură ce continuă să se răspândească în întreaga lume. Până acum această nouă tulpină s-a răspândit în 60 de ţări şi teritorii, potrivit OMS.

Cu un bilanţ de 70.000 de noi cazuri în ultimele şapte zile, Portugalia ocupă în prezent primul loc în lume ca ţară cu cel mai mare număr de infectări raportat la numărul populaţiei, depăşită fiind doar de Gibraltar, potrivit datelor oficiale centralizate de AFP.

Măsuri de izolare generalizate

După ce a relaxat restricţiile impuse cu prilejul sărbătorilor de sfârşit de an, guvernul socialist a trebuit să impună vinerea trecută măsuri de izolare generalizate, fără să ajungă totuşi să închidă şcolile ca în primăvara anului trecut. Dar, având în vedere rata de răspândire a virusului, tot mai mulţi epidemiologi solicită o înăsprire urgentă a măsurilor, începând cu închiderea şcolilor.

„Trebuie să ascultăm oamenii de ştiinţă. În şcoli se instalează un climat de frică”, a spus preşedintele Asociaţiei naţionale a directorilor de şcoli, Filinto Lima.

Portugalia se pregăteşte să voteze duminică pentru a alege un posibil succesor al preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, care urmăreşte să obţină un al doilea mandat.

Adauga un comentariu