Boli si tratamente

Cancerul de prostată: primele simptome

Publicat: 13 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancerul de prostată primele simptome
Prostata este o glandă în sistemul reproductiv masculin care joacă un rol hormonal și în producția de spermă.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbați. Prostata este o glandă în sistemul reproductiv masculin care joacă un rol hormonal și în producția de spermă. Apariția cancerului de prostată corespunde transformării celulelor prostatei.

Inițial sănătoase, acestea se înmulțesc într-o manieră anarhică până când formează o tumoare malignă. În 95% din cazuri, cancerele se prezintă sub forma histologică a adenocarcinomului care se dezvoltă din celulele care alcătuiesc țesutul mucoasei prostatei. Dacă cancerul începe în prostată, tumoarea poate crește și invada alte părți ale corpului.

Ca și în cazul tuturor tipurilor de cancer, există mai multe etape de dezvoltare. Evoluția cancerului poate fi locală sau îndepărtată în funcție de momentul diagnosticului. Cancerul de prostată poate varia de la stadiul 1 la 4, în funcție de cât de răspândit este.

Simptome

Acest cancer este rareori descoperit la timp. Prin urmare, numai într-un stadiu mai avansat de dezvoltare apar primele simptome. În majoritatea cazurilor, acestea sunt în principal simptome urinare care afectează acțiunea de a urina.

Screening și dozare PSA: recomandări privind vârsta și frecvența

Deoarece vârsta este un factor de risc major, bărbații peste 60 de ani ar trebui supuși unei supravegheri medicale sporite. Examenul rectal este cea mai eficientă metodă de detectare a prezenței posibile a unei mase tumorale în prostată. În mod regulat sau în caz de îndoială, medicul recomandă, de asemenea, un test de sânge al nivelului de antigen specific de prostată (PSA), principalul reflex al funcționării prostatei.

Examinări și diagnostic

Biopsiile de prostată pot fi utilizate pentru diagnosticarea cancerului de prostată. În cazul unor rezultate pozitive, se va efectua o evaluare mai completă pentru a determina natura cancerului, stadiul său de dezvoltare și extinderea acestuia.

Examenul rectal digital este primul pas în depistarea cancerului de prostată. Bărbaților peste 50 de ani li se recomandă ca medicul curant să efectueze o examinare rectală digitală o dată pe an pentru a detecta boala în stadiul incipient.

Adauga un comentariu