Titlurile zilei

Când a aflat că angajata ei a rămas însărcinată, a înnebunit de furie și a dat-o afară pe loc! Ea este patroana care și-a închis afacerea pentru ca banii să nu ajungă la femeie

Publicat: 22 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când a aflat că angajata ei a rămas însărcinată a înnebunit de furie și a dat-o afară pe loc Ea este patroana care și-a închis afacerea pentru ca banii să nu ajungă la femeie
Liliana Bordianu, relaxându-se la piscină

Liliana Bordianu, patroana Salina Center Iași SRL, a desfăcut contractul de muncă al unei angajate când a aflat că femeia este însărcinată. Pentru că angajata a dat-o în judecată și a câștigat procesul, Liliana Bordianu și-a închis afacerea și a dat bir cu fugiții. Adina Codău face dezvăluiri uluitoare după 4 ani prin sălile de judecată

Adina Codău a lucrat între anii 2011-2016 la Salina Center Iași SRL. Tânăra povestește faptul că, în anul 2016, când era însărcinată în 3 luni, aflată la locul de muncă, i s-a făcut rău și a anunțat-o pe Liliana Bordianu că are nevoie urgentă să fie văzută de un medic. Ajunsă la spital, medicii i-au spus Adinei Codău că are iminență de avort. Timp de două săptămâni a fost obligată să stea acasă, în concediu medical. De acolo a început scandalul. Enervată la culme de faptul că Adina a plecat în concediu medical, Liliana Bordianu, patroana afacerii, i-a desfăcut contractul de muncă. Motivul? Că Adina nu ar fi anunțat că stă acasă două săptămâni. Familia Codău are dovezi clare că patroana a fost anunțată.

Adina Codău: „Soțul meu a mers personal și i-a dus concediul medical”

Adina Codău face dezvăluiri uluitoare din dosarul pe care l-a câștigat după 4 ani de mers prin tribunale. În anul 2016, tânăra, angajată pe postul de recepționeră cu salariul de 900 de lei la Salina Center SRL Iași, a rămas însărcinată.

„Eram însărcinată în 3 luni. Într-o zi, mi s-a făcut rău și am sunat-o pe Liliana Bordianu, patroana salinei, și am întrebat-o dacă să plec la spital sau să chem ambulanța. Mi-a spus că mai bine ar fi să plec la spital. Așa am și făcut. Ajunsă la spital, medicii mi-au spus că am iminență de avort. Mi s-a recomandat să stau două săptămâni acasă, motiv pentru care mi-am luat concediu medical. Soțul meu a mers personal și i-a dus concediul medical. După două săptămâni, când am revenit la serviciu, mi-a spus că mi-a desfăcut contractul de muncă. Atunci am decis să-mi angajez un avocat”, spune Adina Codău.

Tânăra care lucra 13 ore pe zi a rămas șocată când a aflat ce ilegalități a făcut Liliana Bordianu pentru a plăti mai puțin la stat

La scurt timp după ce a aflat că Liliana Bordianu i-a desfăcut contractul de muncă, Adina și-a angajat un avocat. A anunțat-o pe patroana Salina Center SRL că o va da în judecată. Pentru a evita procesul, Liliana Bordianu a convocat-o pe Adina la o discuție.

„Am mers cu avocata și am discutat cu patroana. Acolo mi-a spus că îmi va reface contractul, dar nu pe postul de recepționeră, ci pe postul de femeie de serviciu. Bineînțeles că nu am acceptat. Într-un final, a cedat și mi-a făcut contract pe postul pe care fusesem inițial. Pentru că aveam iminență de avort, toată perioada sarcinii a trebuit să stau acasă, iar ea, din punct de vedere legal, era obligată să-mi plătească concediul medical.

Bineînțeles că asta nu s-a întâmplat, așa că am mers la Inspectoratul de Muncă să aflu cu câte ore m-a trecut pe cartea de muncă, ca să înțeleg câți bani îmi revin pe concediul medical. Am aflat acolo că eram trecută cu 2 ore pe zi pe cartea de muncă, deși aproape în fiecare zi munceam câte 13 ore, iar pe contractul de muncă pe care l-am semnat scria 8 ore. Atunci am decis să o dau în judecată”, mai spune Adina Codău.

Adina Codău: „Din momentul în care a aflat că sunt însărcinată, a început să se comporte foarte urât cu mine, mă trata întotdeauna de sus”

Adina Codău a deschis un proces prin care îi cerea Lilianei Bordianu să-i plătească concediul medical, orele suplimentare muncite, dar și daune morale. Suma stabilită de cei care s-au ocupat de dosar a fost de 30.000 de lei, bani pe care nici după 4 ani de zile tânăra nu i-a primit.

„Lucram ore suplimentare nu numai în timpul săptămânii, ci și în weekend. Aveam salariul de 900 de lei, dar făceam și curățenie, eram recepționeră, încasam bani, făceam plăți și mă ocupam și de petrecerile pentru copii. De multe ori, mă lua de la serviciu, fără niciun ban în plus, să merg la petrecerile copiilor prietenilor ei, să-i pictez pe față. Totodată, din momentul în care a aflat că sunt însărcinată, a început să se comporte foarte urât cu mine, mă trata întotdeauna de sus. La fel a făcut și cu o colegă de-a mea care a rămas însărcinată înaintea mea. S-a chinuit cu greu să primească concediu postnatal. Abia când a amenințat-o că o dă în judecată a acceptat să-i facă plata”, adaugă Adina.

Liliana Bordianu și-a închis firma și a dat bir cu fugiții

După ce a fost notificată că este invitată în instanță, Liliana Bordianu și-a radiat firma. A trimis o notificare avocatei Adinei prin care anunța că nu mai are nicio îndatorire către angajata ei, pentru că firma nu mai există. Între timp, procesul intentat de angajata ei era în plină desfășurare. Abia în anul 2019, după 3 ani de umblat prin tribunale, Adina Codău a primit un răspuns.

„Nu am primit niciun ban de la Liliana Bordianu pentru orele lucrate în plus, pentru concediu medical și nici pentru daune morale. Mai mult decât atât, primeam de la Casa de Asigurări de Sănătate 1 leu pe lună pentru indemnzația de creștere a copilului, și asta pentru că fusesem trecută în sistem cu 2 ore de muncă pe zi, ceea ce era total neadevărat. Pentru că am dus toate dovezile necesare, am câștigat procesul în instanță atât cu CAS, ca să-mi recuperez banii, cât și cu Liliana Bordianu, pe care nu o mai găsim”, mai spune tânăra.

Adina Codău primea lunar câte 1 leu pentru indemnizația de creștere a copilului

Adina primea indemnizație de creștere a copilului de 1 leu pe lună. Reprezentanții CAS Iași au explicat faptul că suma primită de Adina lunar a fost ca o calculare a orelor sale de muncă, înregistrate de patroana Liliana Bordianu. Pentru că procesul a durat din 2016 până în 2019, iar sentința a fost dată la finalul procesului, abia acum Adina își va primi indemnizația de creștere a copilului, de la CAS Iași.

„În fapt, ea a dat în judecată angajatorul și, în subsidiar, noi preluând-o pe ea pentru niște concedii de maternitate, modificându-se baza de calcul, noi trebuie să-i mai dăm niște bani. A primit bani puțini pe lună, din cauză că angajatorul ei atât a declarat la Finațe că primește. Noi am plătit corespunzător venitului declarat. Judecătorul dându-i dreptate în proces, în consecință trebuie să-i facem și noi plata. La executarea silită noi am făcut o contestație pentru că s-au cerut chetuieli de executare, pe care noi nu le putem plăti, pentru că procesul a fost intentat pentru angajator, nu pentru CAS.

Contestația a fost depusă în februarie și nu s-a rezolvat până acum, pentru că din cauza pandemiei de COVID-19 s-au suspendat toate contestațiile. Acum s-au repus pe rol și așteptăm să fie soluționată. Noi îi vom plăti baza, suma de 2.589 de lei. Banii ar trebui să-i intre săptămâna viitoare, dar fără cheltuielile de executare. Angajatorul ar fi trebuit să plătească cheltuielile de executare”, spun reprezentanții CAS Iași.

Avocata Adinei: „Vom intra în faza de executare silită împotriva persoanei juridice, și anume Salina Center SRL”

În ceea ce o privește pe patroana Salina Center Iași SRL, există posibilitatea de a scăpa basma curată. Pentru că și-a radiat firma la care a fost angajată Adina, ar putea să nu mai poată fi trasă la răspundere. Liliana Bordianu este încă patroana spațiului, dar după ce a aflat că este dată în judecată și-a închis firma și a închiriat spațiul unui alt om de afaceri. Deși a fost contactată de nenumărate ori de redactorii BZI pentru a obține un punct de vedere, Liliana Bordianu nu a fost de găsit.

„Procesul a avut o soluție favorabilă. În acest moment, discutăm despre un dosar de executare silită, care este pe rolul executorului care se ocupă de caz. Nu vă pot da mai multe informații. Vom intra în faza de executare silită împotriva persoanei juridice, și anume Salina Center SRL”, a precizat avocata Adinei.

Ionuț, soțul Adinei: „Nu este ușor să cheltuim bani prin tribunale. Nu ne mai permitem un alt proces, dar vom face tot posibilul să se ajungă la dreptate”

Soțul Adinei, Ionuț Codău, spune că nu se vor opri aici încercările lor de a se face dreptate. Cu doi copii, nu este ușor să trăiești cu un venit atât de mic. Bărbatul este în șomaj, iar Adina este în concediu de creștere a copilului. Familia Codău va lupta în continuare pentru dreptate.

„În primul rând, în viața noastră nu am simțit o asemenea jignire. Nu te poți ruga ca să-ți primești drepturile. Soția mea a lucrat foarte multe ore pentru care nu a fost plătită, nu a primit nici bani pentru concediu medical. Avem de recuperat peste 30.000 de lei de la Liliana Bordianu. Patroana Salinei Center SRL îi spunea soției mele:

„Nu mai veni cu matahala ta după tine”, referindu-se, desigur, la mine. Noi nu am ajuns să fim nevoiți să fim tratați astfel. Eu am lucrat în funcția de cadru militar în misiuni în Afganistan, iar apoi am venit în România și am lucrat pe funcția de agent de securitate. Pentru că firma s-a închis, am intrat în șomaj. Nu este ușor să cheltuim bani prin tribunale. Deja am cheltuit peste 10.000 de lei pentru a se face dreptate. Nu ne mai permitem un alt proces, dar vom face tot posibilul să se ajungă la dreptate”, spune Ionuț Codău.

Adauga un comentariu