Sanatate

Când apare fimoza la copii și cum ar trebui tratată

Publicat: 20 ian. 2022
mama ce isi saruta baietelul, fimoza la copii
Deoarece se rezolvă de la sine pe măsură ce copilul crește, fimoza la copii nu are nevoie de tratament

Fimoza la copii este o afecțiune destul de neplăcută ce apare la băieți la organele genitale. Severitatea acestei afecțiuni variază, iar tratamentul poate fi de natură chirurgicală.

Organele genitale externe ale bebelusilor sunt foarte sensibile si de aceea este foarte important să le îngrijești corect pentru a preveni roșeața, durerea și infecția.

Penisul copilului este acoperit de un inel de țesut numit prepuț. Această bucată de piele este mobilă și se trage pe penisul copilului, acoperind și descoperind glandul (capul penisului). De asemenea, poate acoperi și descoperi meatul urinar (deschizătura penisului). Dacă prepuțul este prea strâmt, acesta nu se poate plimba. Ca rezultat, un inel strâmt de țesut se formează peste capul penisului, lucru care împiedică prepuțul să se retragă de pe gland.

baietel blond ce isi ascunde privirea
Fimoza la copii este usor de diagnosticat, prin simpla examinare a penisului, observându-se un inel fibros prepuțial

Fimoza poate apărea în mod natural la copii

Unii băieți se nasc cu fimoză, iar aceasta se numește fimoză fiziologică deoarece apare natural. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, prepuțul se atașează de gland. Simptomele fimozei devin vizibile în jurul vârstei de trei ani.

Cei mai multi baietei au tendinta normală de a atinge sau de a se juca cu penisul lor în mod frecvent, aceasta fiind o parte normală a dezvoltării și modului în care ei învață despre corpul lor. Odată ce prepuțul este gata să fie retras, baiețelul va descoperi cel mai probabil, primul.

Prepuțul nu ar trebui să fie tras forțat înapoi (decalotare) pentru curățare niciodată, nici de părinți, nici de medicul de familie, pediatru sau chirurg.

Odată ce prepuțul este ușor retras, baiețelul ar trebui să învețe să curețe acea parte în cadrul spălării normale la baie. Asigurați-vă că se va clăti bine de săpun și va trage prepuțul pentru a acoperi capul penisului după aceea. Copilul își va spăla penisul la fel ca și orice altă parte a corpului.

În cazul bebelușilor asigurați-vă că ați schimbat scutecele ude sau murdare cu promptitudine și încercați sa îl lăsații fără scutec pentru perioade scurte de timp (aerul proaspăt este de ajutor), mai ales în cazul în care acesta are erupții cutanate la nivel fesier.

operatie, fimoza la copii
Fimoza la copii este o afecțiune destul de neplăcută ce apare la băieți la organele genitale

Care sunt complicațiile fimozei la copii

Complicațiile fimozei sunt date în general de infecții, deci are ca și cauză infecția, dar dă la rândul ei infecție, pentru că noi nu putem să toaletăm cum trebuie zona respectivă unde se acumulează smegma. Smegma, o substanță antiseptică, dar atunci când există un contact bacterian infecțios, ea devine mediu de cultură și ne complică situația. Smegma se întâlnește atât la băieți cât și la fetițe, numai că rolul ei principal este de lubrifiere.

O alta complicație este parafimoza, parafimoza care este desigur și ea la rândul ei o boală, dar cauza parafimozei este fimoza. O decalotare forțată, peste gland în prezența unui inel de fimoză duce către imposibilitatea recalotarii și atunci copilul rămâne decalotat, ceea ce implică anumite modificări patologice la nivelul prepuțului și glandului. Parafimoza neglijată duce la necrozarea şi sfacelarea prepuţului şi glandului.

operatie fimoza la copii, schema
Complicațiile fimozei sunt date în general de infecții, deci are ca și cauză infecția, dar dă la rândul ei infecție, pentru că noi nu putem să toaletăm cum trebuie zona respectivă unde se acumulează smegma

Care este tratamentul recomandat în caz de fimoză la copii

Prepuțul se detașează încet, în timp. Deoarece se rezolvă de la sine pe măsură ce copilul crește, nu are nevoie de tratament. Cu toate acestea, dacă prepuțul este forțat să se detașeze, fimoza se poate înrăutăți.

Tratamentul chirurgical, spre exemplu, este într-un fel contraindicat până în trei ani. Până în trei ani când poți să rezolvi și anumite situații deosebite care până acum câțiva ani se rezolvau numai chirurgical, cu tratamentul topic cu corticosteroizi și rezultatul este foarte bun( 90% șanse de reușită).

Tratamentul corticosteroid face o atrofie a acelui tegument, acelui orificiu cicatricial, îl atrofiază și atunci crește elasticitatea. Revenim la pielea de bebeluș, o piele fină care poate fi manevrată fără să producem leziuni suplimentare.

Tratamentul corticosteroid trebuie folosit până la rezolvarea problemei. Deci el trebuie să fie de o durată suficient de mare ca să permită eliminarea acelui inel de fimoză.

Fimoza la copii este usor de diagnosticat, prin simpla examinare a penisului, observându-se un inel fibros prepuțial. Medicul vă va cere informații suplimentare, printre altele, despre momentul apariției simptomelor și despre eventualele afecțiuni ale copilului precum diabetul zaharat.

baietel, fimoza la copii
Odată ce prepuțul este ușor retras, baiețelul ar trebui să învețe să curețe acea parte în cadrul spălării normale la baie

persoana care mananca biscuiti in fata unui frigider
Adauga un comentariu