Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:76879;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Sunt cateva situatii in care pacientului i se recomanda devitalizarea dintelui, extirparea nervului fiind indicata atunci cand:
apare durere dentara la mestecarea unor alimente tari. De obicei aceasta durere „la presiune” tradeaza o afectare a nervului dentar, de cele mai multe ori fiind cazul unei carii dentare avansate sub smalt, care atinge camera pulpara si care nu este neaparat vizibila pentru pacient. Dintele poate parea normal, dar sub smalt este o carie ascunsa. Astfel de carii sunt des intalnite la nivelul molarilor (maselelor).
dintele prezinta o sensibilitate crescuta la alimente reci sau fierbinti, sensibilitate manifestata printr-o durere acuta.
dintele prezinta o carie mare, certa, care atinge camera pulpara. In aceasta situatie apare initial durerea dentara. Daca pacientul intarzie sa se prezinte la stomatolog, nervul „moare” cu timpul si durerea dispare. Desi dintele devine asimptomatic, aceasta nu inseamna ca distrugerea structurilor dentare nu continua sa se produca. Durerea a disparut pentru ca nervul a fost „omorat”, insa infectia continua sa se propage, ducand la gangrena pulpara si chiar la pierderea dintelui.
se doreste o lucrare protetica ce presupune slefuirea dintelui. In acest caz este recomandata scoaterea nervului.
exista o trauma, o fractura dentara;
dintele se innegreste (semn de devitalizare);
cand sunt semne de abces dentar (masea umflata) sau gingia din jurul dintelui se umfla.