Mulți vor să afle când este interzisă folosirea avariilor! Luminile de avarie trebuie folosite atunci când vehiculul este oprit sau staționează pe carosabil și reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Cu toate acestea, unii șoferi folosesc luminile de avarie în mod reflex, fără să cunoască exact ce prevede legislația rutieră. Iată când se aplică sancțiuni dure pentru șoferii români!
Când este interzisă folosirea avariilor!
Folosirea avariilor atunci când nu este o situație urgentă poate aduce sancțiuni drastice șoferilor. Mulți șoferi folosesc avariile în mod nejustificat, din obișnuință sau pentru confort personal. De exemplu, acestea sunt adesea activate când traficul din față încetinește brusc, la efectuarea manevrei de mers înapoi sau pentru a „mulțumi” altor șoferi în trafic. În 2025, Codul Rutier prevede clar atât situațiile permise, cât și limitele în care pot fi folosite luminile de avarie în timpul mersului.
Poliția Română atrage atenția că luminile de avarie trebuie rezervate situațiilor reale de urgență, cum ar fi:
- imobilizarea forțată a vehiculului pe drum,
- blocaje majore sau accidente,
- defecțiuni tehnice care pun în pericol siguranța în trafic,
- necesitatea de a solicita ajutor medical urgent pentru un pasager.
Șoferii care folosesc abuziv și nejustificat luminile de avarie pot primi între 4 și 5 puncte de penalizare, ceea ce înseamnă o amendă care poate depăși 1.000 de lei. Oprirea autoturismelor în locuri interzise a devenit o practică frecventă, mulți șoferi folosind luminile de avarie pentru a evita sancțiunile. Poliția Rutieră atrage atenția că această metodă nu este legală și poate aduce amenzi semnificative. Conform Codului Rutier, șoferii care opresc în locuri interzise, chiar și cu luminile de avarie activate, riscă amenzi mari.
Situații în care sunt permise luminile de avarii
Codul Rutier prevede câteva excepții în care avariile pot fi activate și în timpul mersului, fără ca șoferul să fie sancționat. În cadrul unui convoi funerar, toate vehiculele pot circula cu luminile de avarie aprinse pentru a semnaliza natura specială a deplasării. Dacă mașina are o defecțiune tehnică și se deplasează cu dificultate, avariile trebuie activate pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic. Pentru a semnala un pericol iminent se pot folosit luminile de avarie, iar în cazul tractării unui vehicul, mașina tractată este obligată să circule cu luminile de avarie aprinse pe toată durata deplasării.
Cert este că șoferii care opresc în locuri interzise, folosind luminile de avarie, riscă sancțiuni drastice. Dacă mașina este lăsată pe avarii în orice zonă în care există indicatoare „Oprirea interzisă” sau „Staționarea interzisă”, polițistul poate scrie amenda pe loc, dacă vehiculul nu are vreo defecțiune tehnică care să-i împiedice deplasarea.
De asemenea, depășirea vitezei, folosirea telefonului la volan și nepurtarea centurii sunt printre cele mai frecvente abateri sancționate cu amenzi drastice. Nu toți conducătorii auto sunt de acord cu amenzile primite și susțin că sunt nevinovați sau că au fost amendați pe nedrept. Dacă șoferul refuză să semneze procesul-verbal sau amenda, legea prevede că agentul constatator trebuie să precizeze asta în document și să solicite confirmarea unui martor. Procesul-verbal va include datele personale și semnătura martorului. Șoferii români trebuie să știe că refuzul semnării nu împiedică aplicarea sancțiunii.
Amenzi vor primi și șoferii români care folosesc luminile de avarie în mod nejustificat.