Stiri si curiozitati

Când începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel? Postul Sâmpetrului este postul in cinstea celor doi apostoli

Publicat: 01 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel Postul Sâmpetrului este postul in cinstea celor doi apostoli
Postul Sfinților Petru și Pavel este de obicei în luna iunie, fiind un post în cinstea acestor apostoli drept în fața lui Dumnezeu

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este postul în cinstea celor doi apostoli, aceștia obișnuind să postească înainte de a începe actele cele mai sfinte. Acesta începe pe 12 iunie și se încheie pe 29 iunie.

Acesta este una dintre cele mai vechi tradiții bisericești, postul Sf. Petru și Pavel fiind ținut încă din secolul al IV-lea. Acesta era la început ținut numai în cercurile monahale și abia mai târziu a fost preluat și de către credincioși. Acest post a fost împărtășit în lumea monahală de Sfântul Atanasie cel Mare dar și de Leon cel Mare.

Durata postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Petru și Pavel nu are o durată sau dată fixă, deoarece se ține cont de data variabilă a Sfintelor Paști. Acesta începe de regulă în prima zi de luni după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh. Sfintele Paști se pot sărbători între data de 4 aprilie și 8 mai, astfel se poate ca Duminica Tuturor Sfinților să fie după data de 29 iunie și astfel postul Sfinților Petru și Pavel să se desființeze. Așa cum s-a întâmplat în anul 1983 atunci când Postul Sfinților Petru și Pavel a fost doar de două zile, anume pe 27-28 iunie.

Pentru a afla când cade postul Sâmpetrului se folosește următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) până pe 3 mai, atâtea zile ține postul. În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei, marți însă avem dezlegare la hrană gătită cu ulei, în zilele de sâmbătă și duminică se poate consuma pește. Avem de asemenea, dezlegare la pește pe data de 24 iunie, atunci când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Pe lângă acestea, avem dezlegare la pește pentru orice sărbătoare cu cruce neagră în calendar dacă cad luni, marți și joi. Dacă o asemenea sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă untdelemnul și vinul. În perioada postului sunt interzise petrecerile de sărbătoare dar și nunțile, postul ne fiind compatibil cu nunțile.

Cine sunt Sfinții Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru și Pavel sunt de mult portretizați îmbrățișându-se. Apostolul Petru a fost cel mai bătrân dintre apostoli. El moare la data de 29 iunie în anul 67, fiind răstignit cu capul în jos la ordinul împăratului Nero în Roma. Sfântul Apostol Pavel a fost un fariseu iudeu, deosebit de învățat. Acesta se numea la început Saul, după convertirea sa prin Mântuitorul Hristos a devenit unul dintre cei mai înfocați și plini de har propovăduitori ai Împărăției lui Hristos. Acesta la fel ca Sfântul Petru a murit tot la Roma în aceiași zi, însă lui i-a fost tăiat capul. Această moarte, considerată mai demnă decât cea a lui Petru, i-a fost acordată datorită rangului său social dar și pentru că era cetățean roman.

Înfățișarea lor le-o cunoaștem încă din primele icoane din secolul următor morții lor, Sfântul Petru este portretizat cu o față ovală, părul alb în bucle mici și cu o barbă albă, Apostolul Pavel este înfățișat în icoane cu o frunte largă și capul chel, o barbă rară cu fire cenușii și subțiri. Mic de statură, Pavel este înfățișat ca o figură prelungă cu o frunte mare, brăzdată de trei cute orizontale. Ei sunt portretizați pentru a arăta dinamismul dintre apostoli, unul dintre ei fiind cel mai bătrân iar celălalt cel mai tânăr și înflăcărat. Astfel indică unitatea creștinilor în slujirea Cuvântului lui Dumnezeu.

Postul Sfinților Petru și Pavel este de obicei în luna iunie, fiind un post în cinstea acestor apostoli drept în fața lui Dumnezeu.

Adauga un comentariu