Stiri si curiozitati

Când nu se fac botezuri în 2021. Ce spun preoții

Publicat: 01 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când nu se fac botezuri în 2021. Ce spun preoții
data botezului este limitată de Sărbătorile importante din timpul anului

Pentru orice familie, nașterea unui copil este o binecuvântare și un prilej de bucurie pentru întreaga familie. După nașterea copilului, cel mai important eveniment este botezul, ritualul prin care micuțul intră în comunitatea bisericii. În vederea stabilirii momentului botezului, părinții trebuie să știe când nu se fac botezuri.

Potrivit legilor creștinești, data botezului este limitată de Sărbătorile importante din timpul anului, dar și de data de naștere a copilului. Potrivit orânduielilor bisericești, botezul se face până în a patruzecea zi de la data de naștere a nou-născutului.

Pentru a ști exact când să-ți stabilești data botezului pentru cel mic vă prezentăm datele când nu se fac botezuri în 2021.

Pregătirile de botez încep în multe cazuri chiar înaintea de nașterea copilului, iar acum, în condițiile în care pandemia de coronavirus a afectat întreaga omenire, este și mai greu să stabilește data botezului

Când nu se fac botezuri 2021. Ce se întâmplă în post?

Obiceiurile spun că nu se obișnuiește să se facă botez în post deoarece este un păcat. Chiar dacă așa se obșnuiește, preoții consideră că este total greșit să crezi așa ceva și că botezul copilului trebuie făcut chiar dacă suntem în post.

Preoții susțin că nou născutul trebuie adus la biserică pentru a primi taina botezului cât mai repede și că postul nu ar trebui să afecteze în vreun fel acest lucru. În situația în care botezul pică în post, biserica este de acord ca slujba să fie săvârșită. Ce recomandă preoții, în schimb, este ca petrecerea să fie amânată pentru o dată ulterioară, care să pice în afara postului. Totuși, în condițiile pandemiei de coronavirus petrecerea de botez nu poate fi ținută decât cu câțiva membri ai familiei și asta doar în zonele care nu sunt afectate de SARS-COV-2.

Preoții recomandă ca petrecerea să nu fie ținută în post deoarece este împotriva principiilor creștinești. Dacă totuși oamenii aleg să organizeze petrecerea de botez, atunci se recomandă ca măcar produsele alimentare preparate să fie de post.

Calendar botezuri 2021. În ce zile nu se dă taina botezului

În 2021, orânduielile bisericești nu permit organizarea petrecerii de botez în toate zilele de post şi în posturile de peste an. De asemenea, în ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti, adică pe 1-2 februarie, 9-10 iunie, 19 – 21 iunie, 15 august și 13-14 septembrie.

În perioada 8 martie – 9 mai nu este permisă organizarea petrecerii de botez, adică de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti și până la Duminica Sfântului Apostol Toma.

Petrecerile de botez nu se organizează nici în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (22 iunie – 28 iunie), în Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), în Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie) și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Zile în care nu se fac botezuri 2021. Sfatul preotului Andrei Atudori

Pretoul Andrei Atudori, consilier al sectorului administrativ-bisericesc în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre botezul făcut în zilele de post și despre „cumătrie“, petrecerea de după botez.

„Nu este o problemă ca botezul să fie făcut la data stabilită, pentru că nu contravine postului. Împotriva orânduielii este «cumătria», adică petrecerea de după botez. Acest lucru cu adevărat nu ar fi creștinesc, din contră este un păcat și nu ar fi deloc benefic“, a explicat preotul Andrei Atudori.

Adauga un comentariu