Stiri si curiozitati

Când se plantează Tuia? Reguli pentru îngrijirea plantei decorative

Publicat: 14 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când se plantează Tuia Reguli pentru îngrijirea plantei decorative
Grădinarii recomandă plantarea copacilor Tuia primăvara

Tuia sunt arbuști veșnic verzi, care au aproximativ 120 de soiuri și trăiesc până la 150 de ani. În peisagistică, Tuia sunt folosite pentru borduri, bulevarde și garduri vii. În acest articol, vom vedea cum să plantăm, să creștem și să tăiem plantele.

Caracteristicile acestui copac constau în lipsa de pretenții față de condițiile naturale, sol, toleranța la secetă și frumusețea naturală discretă. Acestea sunt motivele pentru care grădinarii și proprietarii de case private iubesc să planteze acest copac pe terenurile lor. Multe soiuri produse de crescători, inclusiv soiuri pitice, fac posibilă alegerea unei plante veșnic verzi cu ace moi și parfumate, de orice formă și dimensiune, și plantarea acesteia pe terenul dumneavoastră. În plus, plantarea și îngrijirea plantei nu este prea dificilă dacă se respectă câteva reguli.

gard viu plntat din tuia
Copacul se udă săptămânal cu 10-20 de litri de apă

Când se plantează Tuia? Cum să alegi locația potrivită pentru acest tip de copac

Grădinarii recomandă plantarea copacilor Tuia primăvara. În această perioadă se pun și gladiolele.  Dacă acest lucru se face toamna, există riscul ca planta să nu aibă timp să se adapteze în pământ înainte de sosirea iernii și să moară. Tuia poate crește pe soluri argiloase sau mlăștinoase, dar gazonul cu iarbă și nisip este cel mai potrivit sol pentru dezvoltarea acestui copac. Plantei îi place lumina și, în același timp, se deshidratează din cauza supraabundenței sale. Alegeți o locație luminoasă, fără curent de aer și fără lumină solară directă.

Plantați Tuia în grupuri. Plantați-le la o distanță de 1 până la 5 m, în funcție de mărimea lor. Dacă le plantați de-a lungul unei alei, vă recomandăm să săpați gropi la o distanță de 3,5-4 m. Gaura trebuie să fie mai adâncă cu 15-30 cm și mai lată cu 35-40 cm decât rădăcina plantei.

gard viu plntat din tuia
Înainte de plantare, puneți un îngrășământ, cum ar fi gunoiul de grajd sau compostul, pe fundul fiecărei găuri

Înainte de plantare, puneți un îngrășământ sau să dați cu erbicid, cum ar fi gunoiul de grajd sau compostul, pe fundul fiecărei găuri. Scufundați rădăcinile plantelor în apă până când nu mai ies bule de aer din recipient. După care puneți rădăcinile plantei în găuri, umpleți, compactați și nu deteriorați baza trunchiului. Apoi udați cu generozitate răsadurile. Se toarnă 14-16 litri de apă pe fiecare plantă. După ce apa s-a uscat, protejați rădăcinile plantei de căldură și frig. Puneți în jurul rădăcinilor niște scoarță de pin, turbă sau așchii de lemn.

Cum să îngrijești de acest gard viu extrem de frumos? Reguli simple

Copacul se udă săptămânal cu 10-20 de litri de apă, timp de o lună după plantare. Este preferabilă stropirea cu aspersoare. Acest lucru nu numai că vă udă planta, dar va spăla și praful de pe ace. Astfel, Tuia va respira mai bine și va crește mai repede. Asigurați-vă că slăbiți solul după fiecare udare, nu mai adânc de 10 cm. Puteți fertiliza copacul în primăvară, la doi ani după plantare.

gard viu plntat din tuia
Multe soiuri produse de crescători, inclusiv soiuri pitice, fac posibilă alegerea unei plante veșnic verzi cu ace moi și parfumate

De asemenea, plantei îi place să fie tăiată. Acest lucru ar trebui făcut, de asemenea, primăvara, înainte de deschiderea mugurilor. Întotdeauna ar trebui să o reduceți din mărime. Dacă creșteți un gard de Tuia, acesta trebuie să fie tăiat în scopuri igienice. Dacă decorați borduri sau o alee, tăiați coroanele pentru frumusețea ansamblului. Coroana trebuie să fie modelată atunci când planta a atins dimensiunea dorită.

Din moment ce te întrebi când se plantează Tuia este bine să te informezi și despre modul în care aceste plante se îngrijesc. Astfel, folosiți un foarfece de grădină ascuțit pentru a vă asigura că lăstarii nu vor fi mestecați și nu vor afecta planta. Unii copaci trebuie tunși doar o dată pe an, iar alții au nevoie de ajustări constante. Dacă tăiați frecvent, vă rugăm să rețineți că planta va slăbi dacă îndepărtați mai mulți lăstari deodată.  După cum puteți vedea, plantarea și îngrijirea plantei Tuia este rapidă și face ca terenul dumneavoastră să arate frumos.

gard viu plntat din tuia
Plantați Tuia în grupuri
Adauga un comentariu