Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se plantează un răsad de căpșuni? Cum să îngrijești de acestea pentru a avea parte de o roadă bogată

Când se plantează un răsad de căpșuni? Cum să îngrijești de acestea pentru a avea parte de o roadă bogată

18 oct. 2023, 11:18,
în Stiri si curiozitati

Atunci când ai găsit locul potrivit pentru a planta un răsad să căpșuni, este esențial să ții cont de nevoia acestor plante. Prin urmare, cel mai adecvat loc pentru plantarea lor este unul unde acestea să primească minim 6-7 ore de soare zilnic. După ce au fost plantate, cultura de căpșuni poate fi menținută timp de 3-5 ani. Căpșunile se dezvoltă mai bine după ce în acel pământ au fost cultivate legume precum varza sau morcovul, dar și după cereale.

De asemenea, dacă în ultimii 4 ani pe acea parcelă s-au cultivat anterior tomate, cartofi, ardei sau vinete, este necesar să aplici obligatoriu un insecticid pentru a preveni apariția dăunătorilor care ar putea distruge plantele tale.

Distanța pe care trebuie să o respecți când plantezi un răsad de căpșuni

Pentru a pregăti terenul pentru plantarea căpșunilor, este necesar să arați solul cu 1,5-2,0 luni înainte de plantare la o adâncime de 28-30 cm. Înainte de plantare, solul trebuie să fie nivelat. La momentul plantării, solul trebuie să fie suficient de umed și trebuie să fie irigat.

Existența mai multor opțiuni pentru distanța dintre plantele de căpșuni este importantă. Se pot realiza rânduri simple, cu o distanță de 75-80 cm între ele, iar între plante pe același rând, distanța poate fi de 15-20 cm.

Dacă se utilizează sistemul de irigare prin aspersiune, plantele trebuie plantate în benzi cu câte două rânduri, distanțate la 25-30 cm între ele, iar distanța dintre benzi să fie de 75-80 cm. Distanța între plante pe același rând ar trebui să fie de 15-20 cm.

Pentru plantare, trebuie folosiți doar răsaduri sănătoase, fără virusuri, care sunt bine dezvoltați, refrigerați sau proaspăt recoltați din stolonieră. Înainte de plantare, stolonii trebuie înmuiați într-un amestec dens de apă, bălegar și pământ lutos. Acest amestec asigură o aderență mai bună a plantei cu solul, stimulează dezvoltarea rădăcinilor noi și le furnizează nutrienții necesari.

Cum să ai grijă de răsadurile care s-au prins. Recomandări și sfaturi

Plantarea prea adâncă poate duce la putrezirea mugurelui central și, în consecință, la moartea plantelor. Rădăcinile trebuie să fie așezate vertical în gropi și să nu fie îndoite, altfel planta nu va crește corespunzător. Căpșunii pot fi plantați manual sau mecanizat cu o mașină de plantat răsaduri de legume. Golurile lăsate de răsadurile care nu s-au prins se completează după 10-14 zile.

Grija pentru răsadurile care s-au prins este esențială pentru a le asigura o creștere sănătoasă și viguroasă. Astfel, asigură-te că răsadurile primesc cantitatea corectă de apă. Pământul trebuie să fie mereu udat, dar nu excesiv, pentru a evita rădăcinile putrezite. Evită udarea frunzelor, udă direct la nivelul solului pentru a preveni apariția bolilor fungice.

Răsadurile de căpșuni au nevoie de lumina solară directă pentru a crește bine. Dacă cresc în interior, asigură-le o sursă de lumină artificială adecvată. Menține o temperatură constantă în jurul răsadurilor. Evită expunerea lor la temperaturi extreme, fie că este vorba de frig sau căldură excesivă.

De asemenea, pentru a te bucura de creșterea și dezvoltarea unui răsad de căpșuni este esențial să utilizezi un îngrășământ cu conținut ridicat de nutrienți, dar aplică-l conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Excesul de îngrășământ poate arde rădăcinile. Poți folosi și îngrășăminte lichide pentru topirea foliară aplicate pe frunze. După ce răsadurile s-au prins bine, poți să mai mărunțești solul în jurul lor pentru a asigura o bună circulație a aerului și accesul la nutrienți.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Obligatoriu înainte să pleci cu mașina în vacanță. Verificările care te scapă de bătăi de cap la drum lung
observatornews.ro
Fructul cu care Maria a dat lovitura pe piaţă. Profitul de pe un hectar ajunge la 20.000€
Playsport.ro
Piedone a descins și la pompele funebre, ce a descoperit. „A pus mortul, a pus și...
Evz.ro
Mare schimbare tehnologică. Telefoanele și tabletele sunt amintire
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025