Multe persoane sunt curioase când se seamănă lucerna pentru a crește cât mai bine. Aceeastă plantă este foarte importantă și este cultivată de foarte mult timp. În țara noastră aceasta este una dintre cele mai cultivate plante.
Lucerna este o plantă foarte rezinstentă, atât la frig, cât și la cald. Totuși, când este un moment propice să semănăm lucerna?
Lucerna și beneficiile sale
Lucerna este o plantă cu foarte bune proprietăți benefice sănătății. Aceasta reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale, plină de substanțe nutritive. Planta intens cultivată, conțtine potaasiu, calciu, fier, proteine, hormoni vegetali, antioxidanți, substanțe antiinflamatoare și multe altele. Specialiștii susțin că aceasta are toate vitaminele necesare pentru om.
Aceasta poate elimina toxinele și de asemenea, contribuie la îmbunătățirea procesului sistemului digestiv. Planta mai ajută și la asimilarea proteinelor și a carbohidraților.
Dacă este consumată corect, aceasta poate chiar și să combată arsurile de la nivelul stomavului, balonarea și indigestia, și alte boli care au legătură cu sistemul digestiv.
Lucerna mai este denumită și „Alfalfa”, un termen de origine arabă care se poate traduce prin „tatăl tuturor alimentelor”. Totuși, această plantă își are originea în vestul Asiei sau chiar în estul Mediteranei.
Rădăcinile acesteia sunt extrem de lungi, asta datorită faptului că face parte din familia leguminoaselor, din aceeași familie ca și mazărea sau fasolea.
Diferitele soiuri de lucernă
Nu trebuie să ne surprindă faptul că există diferite tipuri de soiuri atunci când vine vorba de lucernă. Aceasta diferă de la o țară la alta, sau de la un agricultor la altul. Este normal ca o astfel de plantă, cu atât de multe beneficii pentru sănătate, să fie cât mai cultivată și ca specialiștii să descopere cât mai multe soiuri.
Avem chiar și soiuri românești care sunt semănate cel mai des pe teritoriul țării noastre. Adesea, acestea se regăsesc cu denumiri care redau nume de fete. De exemplu, avem soiurile Cezara, Roxana, Mihaela, Gloria, Teodora. De asemenea, mai avem soiurile numite Suceveana, Triunmf, Luxim, Magnat.
Soiurile proveniente din țări străine se numesc Primula și Pomposa.
S-a observat faptul că soiurile românești au o capacitate mare de a se adapta la mediul înconjurător, așadar, sunt rezistente la temperaturi extreme (atât la secetă, cât și la îngheț).
Când se seamănă lucerna – Care este cea mai potrivită perioadă a anului
Chiar dacă suntem nerăbdători să semănăm o astfel de plantă, trebuie să așteptăm pentru momentul propice. Aceasta se poate semăna și de la începutul primăverii, însă cel mai bine ar fi toamna.
Deși, este rezistentă la diferite temperaturi, lucerna preferă apa și crește mult mai bine în zonele apropiate de râuri, sau pe câmpie.
Înainte de a o semăna, terenul trebuie pregătit (solul mărunțit și arat).
Cum îngrijim lucerna
Lucerna nu este deloc o plantă pretențioasă, și poate rezista foarte bine chiar și la secetă. Totuși, cel mai bine este să-i oferim condiții benefice pentru creștere. Dacă aceasta nu este cultivată într-un loc umed, lângă râuri sau dacă ploile nu vin, trebuie să avem grijă ca lucerna să fie irigată corespunzător. În acest caz, planta va crește în decursul a aproximativ zece zile.
Pentru ca planta să nu fie acoperită de buruieni dăunătoare, aceasta trebuie stropită cu un erbicid făcut special pentru lucernă.
Așadar, este important să știm când se seamănă lucerna pentru ca aceasta să creacă corespunzător.