WoW!

Cand se ureaza la multi ani de Sf Maria? Iata parerea preotilor

Publicat: 12 aug. 2020
Cand se ureaza la multi ani de Sf Maria?
Părerile sunt împărțite cu privire la serbarea onomasticii de Sf. Maria

Cand se ureaza la multi ani de Sf Maria? Zicem pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, sau pe 8 septembrie, când e Naşterea Fecioarei Maria? Se spune sau nu LA MULŢI ANI?

Acesta este un subiect care naşte discuţii diverse. Preoţii şi teologii lasă la latitudinea credincioşilor când anume să-şi serbeze onomastica. Peste 2,2 milioane de români poartă numele Maria sau derivate ale acestuia, dar sunt voci care spun că nu e bine să sărbătoreşti pe 15 august, ci pe 8 septembrie.

Se consideră că sărbătoarea Adormirii înseamnă trecerea în nefiinţă şi se presupune că e mare păcat să-ţi serbezi onomastica în ziua morţii Maicii Domnului. Mai mult, pe 15 august ar trebui pomeniţi doar morţii. Biserica nu consideră însă neapărat acest lucru. De ce? Întrucât moartea Fecioarei Maria este mutare la Viaţă, după cum reiese din troparul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”.

Conform a ceea ce ni s-a transmis din generaţie în generaţie, trupul ei nu a putrezit, proces care survine automat după moarte, dar nici nu a rămas în mormânt. Maica Domnului a fost luată la cer cu tot cu trup de îngeri, iar de acolo se roagă pururea pentru noi.

Adormirea Maicii Domnului 2020 – Ce spun preoții

Cand se ureaza la multi ani de Sf Maria? Iată ce spune părintele Ioan Chirilă, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj:

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre , o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună , având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică. Și nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: . Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem ”.

În calendarul popular, ziua de 15 august, adică Sântămăria Mare, marchează trecerea de la vară la toamnă. În 2009 a fost declarată sărbătoare legală şi nelucrătoare la noi. În plus, este şi Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind ocrotitoarea marinarilor.

Adauga un comentariu