WoW!

Când şi cum ai voie să te deplasezi cu maşina în timpul carantinei

Publicat: 03 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când şi cum ai voie să te deplasezi cu maşina în timpul carantinei

Răspunsuri la întrebări privind deplasarea cu maşina

Pot să-mi transport cu maşina soţia/soţul la/de la serviciu?

Dacă apreciaţi că motivul deplasării este unul justificat, puteţi face acest lucru completând declaraţia pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenta persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie).

După cum se poate constata, situaţiile cuprinse în norma au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanţă. O astfel de situaţie ar putea fi justificată dacă nu exista mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de aşteptare în staţii etc.). Pentru conducătorul auto cu vârsta de peste 65 de ani este recomandabil să evite inclusiv aceste deplasări în afara perioadei de timp 11.00-13.00.

Dacă am un prieten care vine cu avionul din altă ţară pot să îl iau de la aeroport?

Acest motiv nu este prevăzut că excepţie în textul Ordonanţei Militare nr. 3. Dar, în cazul în care persoană nu are cu ce să se deplaseze de la aeroport către locul de domiciuliu sau locul în care urmează să locuiască, atunci deplasarea este permisă, completând declaraţia pe propria răspundere, având motiv ajutorarea persoanelor.

Trebuie avut în vedere că cetăţenii care sosesc din zonele roşii intra în carantină instituţionalizată, deci aceştia nu pot fi luaţi de la aeroport de aparţinători, rude sau prieteni, iar cei care vin din zonele galbene intra în autoizolare. Acest fapt presupune că persoana care intra în contact cu ei trebuie să respecte aceeaşi procedură de autoizolare.

Pot să transport în maşina mai mult de 3 persoane?

Prevederea din art.3 din Ordonanţa militară nr.3 vizează doar deplasarea pietonală şi nu transportul public. Este important însă să respectaţi măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID 19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri. Explicaţia este valabilă şi pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariaţilor la/de la locul de muncă.

Pot să mă deplasez pentru a-mi lua de la spital soţia şi copilul minor?

Da. În baza declaraţiei pe propria răspundere în care menţionaţi că deplasarea dumneavoastră se face dintr-un motiv justificat. O declaraţie similară va trebui să fie completată şi de soţie.

Adauga un comentariu