National

Când vor crește pensiile în România? Anunţul făcut de Raluca Turcan

Publicat: 05 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când vor crește pensiile în România Anunţul făcut de Raluca Turcan
Ministrul Muncii a declarat că pensiile din ultima lună au fost plătite cu banii de la alocații

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a menţionat faptul că pensiile vor crește în 2022. Nu este o creștere consistentă ci doar o ajustare la rata inflaţiei. Conform declaraţiilor făcute de ministru se pare că până la sfârşitul anului 2022 va fi adoptată o nouă lege a pensiilor.

În altă ordine de idei, Raluca Turcan se află în centrul unui scandal după ce a anunţat faptul că se va egala vârsta de pensionare în cazul femeilor. Aceasta susţine că femeile vor ieşi la vârsta de 65 de ani la pensie nu la 61 ca până acum.

Pensiile vor fi majorate în 2022

Pensiile vor fi majorate în 2022 cu cel puţin rata inflantiei. Nu vorbim despre o creştere consistentă a acestora ci doar o ajustare a lor. Raluca Turcan susţine că până la sfârşitul anului 2022 va exista o nouă lege a pensiilor.

„Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a afirmat ministrul Muncii.

Avem nevoie de reformă în sistemul de pensii din România

Prezentă la o vizită în Botoșani, Raluca Turcan a menţionat faptul că există o presiune în creștere pe sistemul de pensul şi că sunt inechităţi în sistem. De alfel, până în 2030 vom avea un boom al persoanelor care ies la pensie, boom datorat natalităţii mari din perioada 1966-1969.

„Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere. Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechităţi crunte.

Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.

În ceea ce priveşte alocaţiile, a precizat ministrul Muncii, există un calendar asumat de majorare a lor. „De altfel, vă amintiţi că la începutul anului am fost printre primii care au anunţat că acest calendar se respectă şi am majorat alocaţiile de la 1 ianuarie”, a spus Turcan.

Raluca Turcan în centrul unui scandal după ce a anunţat egalarea vârstei de pensionare

În urmă cu doar câteva zile, Raluca Turcan a stârnit un scandal mediatic de amploare în momentul în care a menţionat că se lucrează la un proiect de lege prin care se doreşte egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. Concret, femeile vor ieşi la vârsta de 65 de ani la pensie, nu la vârsta de 61 de ani cum este acum.

Gabriela Firea, senator PSD a criticat-o dur pe ministrul muncii spunând că în felul acesta românii vor fi obligaţi să muncească până în momentul în care vor muri.

Adauga un comentariu