National

Vârsta de pensionare pentru femei va creşte şi va ajunge la 65 de ani! Raluca Turcan: „Avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare”

Publicat: 03 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Vârsta de pensionare pentru femei va creşte şi va ajunge la 65 de ani Raluca Turcan Avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare
Ministrul Muncii a declarat că pensiile din ultima lună au fost plătite cu banii de la alocații

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că vârsta de pensionare pentru femei va creşte şi va ajunge la 65 de ani, dorindu-se o egalizare cu cea a bărbaților.

Guvernul plănuiește să crească treptat vârsta de pensionare, urmărindu-se un plan de egalizare. În prezent, femeile ies la pensie la 61 de ani.

„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a declarat Turcan.

Raluca Turcan: „Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult”

Ministrul Muncii a precizat că se vrea egalizarea vârstei de pensionare, însă nu va fi depășită în niciun caz vârsta de 65 de ani.

„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a adăugat Turcan.

Raluca Turcan: România va avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului viitor

Ministrul Raluca Turcan a precizat că românii vor avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului viitor, iar din 2023, își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce întreg procesul de digitalizarea a sistemului va fi finalizat.

De asemenea, Raluca Turcan a menționat că, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei și bărbați.

Raluca Turcan: „Anual, de la bugetul de stat, se transferă către bugetul de pensii sume consistente”

Ministrul Muncii a adăugat că deficitul la bugetul de pensii este de 16,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că anual de la bugetul de stat se transferă către bugetul de pensii sume consistente şi, „dacă nu facem ceva, va fi în creştere”.

„Există un studiu care arată că dacă nu corectăm acest deficit cronic de finanţare la bugetul de asigurări sociale, puterea de cumpărare a pensiilor în România va scădea dramatic. În momentul de faţă, deficitul bugetar, deficitul la bugetul de pensii este de 16,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că anual de la bugetul de stat se transferă către bugetul de pensii sume consistente şi, dacă nu facem ceva, în creştere. V-am oferit aceste date pentru a înţelege de ce vorbim de reformă. (…) vorbim de o nouă legislaţie în privinţa pensiilor, care să conducă la eliminarea acestor probleme”, a mai spus Raluca Turcan.

Conform ministrului Muncii și Protecției Sociale, stagiul minim de cotizare la pensie rămâne de 15 ani. De asemenea, va exista și varianta pensionării anticipate.

„Nu vom opera modificări în privinţa stagiului minim de cotizare, adică de 15 ani, nu va creşte (…). De asemenea, va exista varianta pensionării anticipate, dar această pensionare anticipată trebuie acceptată aşa cum este prevăzută şi în legislaţia de astăzi. Nu creşte exponenţial numărul de ani stagiul maxim de cotizare, (…) ci vorbim de menţinerea stagiului maxim de cotizare şi posibilitatea pensionării înainte de îndeplinirea vârstei legale de pensionare, dacă mai lucrează încă opt ani. Această posibilitate este şi astăzi în Legea pensiilor”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Adauga un comentariu