Local

Candidatură la Primărie, contestată în instanță dintr-un motiv ciudat! Primarul ar fi trecut greșit data nașterii!

Publicat: 31 aug. 2020
Candidatură la Primărie, contestată în instanță dintr-un motiv ciudat: primarul ar fi trecut greșit data nașterii LOCAL
Candidatura primarului din Țibănești la un nou mandat a fost contestată în instanță

Candidatură la Primărie, contestată în instanță dintr-un motiv ciudat! Primarul ar fi trecut greșit data nașterii! Judecătorii ieșeni au respins, însă, contestația formulată împotriva candidaturii depuse de Aurica Cobuz

Candidatură la Primărie, contestată în instanță  dintr-un motiv ciudat! Primarul ar fi trecut greșit data nașterii! Magistrații ieșeni au respins contestația la legea electorală formulată de Lucian Benoni Vornicu.

„Instanța respinge contestația formulată de Lucian Benoni Vornicu în contradictoriu cu intimații Aurica Cobuz și Biroul Electoral de Circumscripție Țibănești”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia a fost contestată de către Lucian Benoni Vornicu, dar Tribunalul Județean a menținut hotărârea luată de către Judecătoria Iași.

Candidatură la Primărie, contestată în instanță dintr-un motiv ciudat: totul a pornit de la data nașterii

În urmă cu câteva zile, Lucian Benoni Vornicu a depus la instanță o contestație la legea electorală.

„Am făcut această sesizare pentru încălcarea legii electorale privind acceptarea dosarelor de candidatură la funcția de primar al comunei Țibănești a candidatei Aurica Cobuz, având în vedere completarea declarațiilor cu date eronate privind data nașterii, trecută cu vederea de președintele și locțiitorul Biroului de Circumscripție Țibănești. Astfel, a fost încălcată metodologia de depunere și acceptare a depunerii dosarelor. Acesta este motivul pentru care am solicitat respingerea candidaturii și reluarea procesului de depunere a acesteia”, a precizat în instanță Lucian Benoni Vornicu.

La rândul ei, Aurica Cobuz a depus la dosar documente și a menționat că a fost rectificată eroarea și a fost depusă acea rectificare și la Biroul Electoral Central. Mai mult, procurorii au cerut respingerea contestației, având în vedere faptul că, prin procesul-verbal din 18 august 2020, Biroul Central a constatat eroarea și a rectificat-o.

Peste 10 contestații la legea electorală, depuse la instanțele ieșene

În ultimele săptămâni, mai multe persoane fizice și juridice au depus la Judecătoriile din județ contestații la legea electorală. Așadar, până în acest moment, doar la Judecătoria Iași au fost depuse 13 astfel de acțiuni. De asemenea, la Judecătoria Hârlău au fost formulate 3 asemenea contestații, la Judecătoria Pașcani au fost depuse 11 acțiuni cu același obiect, în vreme ce, la Judecătoria Răducăneni, nu a fost depusă niciuna.

Pe de altă parte, la Tribunalul Iași a ajuns o singură astfel de contestație, la fond. În general, contestatorii reclamă existența unor motive pentru care o candidatură la funcția de primar nu poate fi admisă. Totuși, în marea lor majoritate, aceste contestații sunt respinse, ele fiind întemeiate pe existența unor erori materiale ce pot fi corectate ori de către candidați, ori de către reprezentanții Biroului Electoral de circumscripție sau de către cei de la Biroul Electoral Central. Acesta a fost și cazul primarului din Țibănești, Aurica Cobuz, care ar fi trecut greșit data nașterii în cererea de candidatură la un nou mandat.

Adauga un comentariu