A fost instituită carantina zonală a comunităţii în comuna Iveşti, unde incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile este de 4,64 cazuri la 1.000 de locuitori, informează,marţi, Prefectura. Decizia a fost luată de Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a emis, marţi, la solicitarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi.
Zona de carantină a comunităţii este cuprinsă între străzile Vasile Alecsandri, Victor Ioan Popa şi str. Pădurii aferente DJ 254 (str. Blăjerii de Sus) din comuna Iveşti, judeţul Galaţi şi este instituită începând din 13 octombrie, ora 5,00, pentru 14 zile.
Ce interdicții se aplică în comuna Ivești
În zona de carantină menţionată se aplică în mod corespunzător toate interdicţiile şi restricţiile stabilite în perioada stării de alertă, prevăzute în Legea nr. 55 din 15 mai privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare şi respectiv H.G. nr. 782 din 14 septembrie privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, modificată şi completată cu Hotărârea de Guvern nr. 841 din 8 octombrie 2020.
În zonă se stabilesc rute ocolitoare, după cum urmează: D.J. 255 Izvoarele – Slobozia Conachi – Pechea – ieşire D.J. 251 – Costache Negri – Cudalbi – ieşire D.J. 254 – Griviţa; D.J. 253 Umbrăreşti intersecţie cu D.J. 254 B – Griviţa.
Măsuri obligatorii, la fel ca în starea de urgență
Totodată, în zona de carantină se instituie mai multe măsuri obligatorii. Astfel, în toate spaţiile publice, atât cele interioare cât şi cele exterioare este obligatorie purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura.
Intrarea-ieşirea persoanelor şi vehiculelor în/din localitatea aflată în carantină se va efectua doar prin filtrele instituite de forţele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Se interzice cu desăvârşire deplasarea persoanelor aflate în izolare / carantină în afara domiciliului, reşedinţei, ori adresei declarate pentru izolare/carantină în comuna Iveşti; se interzice circulaţia persoanelor şi a vehiculelor în intervalul orar 22,00 – 6,00. Excepţie fac bolnavii cronici aflaţi în evidenţele unităţilor sanitare, femeile gravide, urgenţele medicale.
Cine are voie să părăsească zona
Se permite deplasarea pentru aprovizionare cu marfă a operatorilor economici de pe raza comunei carantinate în intervalul orar 6,00 – 22,00 pe baza declaraţiei pe proprie răspundere; se interzice intrarea în zona carantinată a operatorilor economici ce desfăşoară activităţi de curierat şi care livrează/preiau comenzi la/de la cetăţenii unităţii administrative-teritorială carantinate; în acest caz, predarea-preluarea coletelor se va efectua în zonele unde sunt amplasate filtrele structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Riscă Iașul intrarea în carantină?
Conform măsurilor luate de Guvernul României, odată cu atingerea pragului de 3 la mie, la nivel local pot fi luate măsuri ce impun carantinarea unei localități sau a unui județ. Explozia cazurilor de COVID-19 la nivelul municipiului Iași a făcut ca incidența infectărilor raportat la numărul de locuitori să fie de 2,7 la mie. Dacă raportul ajunge de 3 la mia de locuitori, se pot impune chiar unele măsuri restrictive.
„Rata incidenței este de 2,7 la mia de locuitori cu tot cu focarele care au fost înregistrate pe raza municipiului Iași. În momentul în care incidența ajunge la 3 la mia de locuitori, legislația prevede că autoritățile trebuie să solicite puncte de vedere bine documentate din partea instituțiilor medicale, în speță Direcția de Sănătate Publică (DSP). În funcție de ceea ce spun epidemiologii, autoritățile pot lua măsuri restrictive”, au spus reprezentanții Prefecturii Iași.