Eveniment-Social

Cardinalul Pietro Parolin va fi prezent la Iaşi în cadrul Zilei Diecezane a Tineretului

Publicat: 15 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cardinalul Pietro Parolin va fi prezent la Iaşi în cadrul Zilei Diecezane a Tineretului
Secretarul de Stat al Sanctităţii Sale Papa Francisc, cardinalul Pietro Parolin, va fi prezent la Iaşi în perioada 18-19 mai 2024

Secretarul de Stat al Sanctităţii Sale Papa Francisc, cardinalul Pietro Parolin, va fi prezent la Iaşi în perioada 18-19 mai 2024. Eminenţa Sa va celebra Sfânta Liturghie din Ziua Tineretului la nivel diecezan sâmbătă, 18 mai, care a fost organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de la ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Anton Durcovici.

Celebrarea va avea loc în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la ora 11.30. La celebrare vor fi prezenţi PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, precum şi ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit. Vor fi prezenţi peste 2.000 de tineri din toată dieceza.

Cardinalul Pietro Parolin va fi prezent la Iaşi în cadrul Zilei Diecezane a Tineretului

Cu ocazia comemorării a 10 ani de la ridicarea la cinstea altarelor a episcopului martir Anton Durcovici, Dieceza de Iaşi organizează mai multe evenimente în perioada 16-19 mai 2024 care vor marca mai multe sărbători: 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, 140 de ani de la înfiinţarea Diecezei de Iaşi, 5 ani de la vizita Papei Francisc la Iaşi şi 25 de ani de la vizita istorică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea la Bucureşti.

Evenimentul central care va marca toate aceste sărbători va fi Ziua Tineretului la nivel diecezan care se va desfăşura sâmbătă, 18 mai, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. La această sărbătoare va fi prezent şi Eminenţa sa, cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctităţii sale Papa Francisc, care va prezida Sfânta Liturghie de la ora 11.30 în catedrala ieşeană. După-amiaza, în timpul festivalului tinerilor, cardinalul Parolin se va întâlni personal cu aceştia. Sunt aşteptaţi peste 2.000 de tineri din întreaga dieceză.

PS Iosif Păuleţ, în scrisoarea pastorală dată la ceas aniversar, subliniază: „În urmă cu 10 ani, la 17 mai 2014, Biserica noastră locală trăia unul dintre momentele cele mai semnificative din istoria sa recentă: beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. […] Cât de minunat este să ştim că, prin recunoaşterea oficială a Bisericii, unul dintre păstorii noştri, care a trăit şi s-a jertfit pentru dieceza noastră, este acum în ceruri, alături de Cristos!”.

Vineri, 17 mai, în toate bisericile din Dieceza de Iaşi se va celebra Sfânta Liturghie de comemorare a Fericitului Anton Durcovici. În Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, PS Iosif Păuleţ va celebra la ora 18.00. Vor concelebra PS Petru Sescu şi PS Petru Gherghel.

Joi, 16 mai, se va desfăşura la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi simpozionul „Catolicii din Moldova – istorie şi perspective”, începând cu ora 9.00. Sunt propuse conferinţe despre cei 10 ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici şi cei 140 de ani de la înfiinţarea Episcopiei de Iaşi

Înaltul oficial al Bisericii Catolice şi al Vaticanului va vizita Centrul pentru vârstnici şi cel pentru persoane cu nevoi speciale coordonate de Congregaţia „Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenţe” şi, respectiv, de Congregaţia „Slujitorii Carităţii” – Opera Don Guanella din Iaşi, îl va întâlni pe IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi îşi va încheia vizita în Dieceza de Iaşi duminică, 19 mai, după celebrarea Sfintei Liturghii cu toţi seminariştii din Dieceza de Iaşi în capela Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” de pe Copou, la ora 10.00.

Adauga un comentariu