Coronavirus

Cardiologi americani: Coronavirusul poate provoca complicații cardiovasculare periculoase

Publicat: 19 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cardiologi americani Coronavirusul poate provoca complicații cardiovasculare periculoase

COVID-19 poate produce complicații cardiovasculare grave, de la insuficiență cardiacă, atacuri de cord până la declanșarea unor accidente vasculare cerebrale, atrag atenția mai mulți medici de urgență care spun că până acum s-a pus accentul pe complicațiile pulmonare ale COVID-19, dar s-au spus mai puține despre complicațiile cardiovasculare.

O echipă de medici ai Universității din Virginia a publicat o lucrare care își propune să servească drept ghid pentru medicii de medicină de urgență care tratează pacienții care au COVID-19.

„Sperăm să creștem cunoștințele medicilor de urgență și conștientizarea asupra acestui nou agent patogen și a impactului său asupra sistemului cardiovascular. Pe măsură ce întâlnim din ce în ce mai mulți pacienți cu COVID-19 înțelegem tot mai multe despre impactul bolii asupra organismului în general și asupra sistemului cardiovascular în special. Rata de învățare în acest domeniu este uimitor de rapidă. Informațiile continuă să se schimbe săptămânal, dacă nu zilnic “, a spus William Brady, de la Departamentul de Medicină de Urgență al Universității din Virginia UVA.

Insuficiența cardiacă este una dintre complicațiile care apare la  pacienții cu COVID-19. Un studiu a constatat că aproape un sfert din pacienții cu COVID-19 – 24% – sufereau de insuficiență cardiacă acută atunci când au fost diagnosticați pentru prima dată cu coronavirus. Totuși, medicii americani atrag atenția că acest lucru nu înseamnă că 24% din totalul pacienților cu COVID-19 vor suferi insuficiență cardiacă. Rămâne încă neclar dacă insuficiența cardiacă a fost rezultatul COVID-19 în mod specific sau dacă virusul a agravat boala pe fondul unei insuficiențe cardiace nediagnosticate.

Dintre pacienții cu insuficiență cardiacă, aproape jumătate nu se știa că au hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare, au mai subliniat medicii Universității din Virginia, potrivit Medicalxpress.com.

Accidentele vasculare cerebrale reprezintă un alt pericol, având în vedere că persoanele care au COVID-19, precum și alte boli care provoacă inflamații severe în tot organismul, cresc riscul producerii AVC.

Autorii descriu în lucrare interacțiunile medicamentoase potențiale la pacienții cu COVID-19. De exemplu, hidroxiclorochina foarte mediatizată pentru malarie, poate interacționa cu medicamente menite să regleze ritmul cardiac, pe lângă faptul că provoacă leziuni cardiace și agravarea cardiomiopatiei. Remdesivir, un antiviral autorizat de FDA ca tratament pentru COVID-19, poate provoca tensiune arterială scăzută și ritm cardiac anormal.

,,Pe măsură ce dobândim mai multă experiență cu acest nou agent patogen, ne dăm seama că impactul său negativ se extinde dincolo de sistemul respirator. Vom continua să aflăm mai multe despre COVID-19 și despre cel mai optim mijloc de a gestiona numeroasele sale complicații”, a afirmat Brady, precizând că este important ca medicii să țină cont de aceste interacțiuni atunci când tratează pacienții cu COVID-19.

Adauga un comentariu