Prima pagină » Cultural » Care era numele calului lui Ștefan cel Mare? Puțini oameni cunosc răspunsul!

Care era numele calului lui Ștefan cel Mare? Puțini oameni cunosc răspunsul!

07 iul. 2022, 09:18,
în Cultural

Puțini oameni cunosc răspunsul la întrebarea: „Care era numele calului lui Ștefan cel Mare?”. Prin aceeași situație a trecut și o tânără afgană, care, în urmă cu mai mulți ani, s-a hotărât că vrea să dobândească cetățenia română. Iată care este povestea ei.

Kariha Kahis Klaw, o tânără din Afganistan, și-a părăsit țara de origine și a început o nouă viață în România. S-a stabilit în Timișoara, în anul 2007, împreună cu mama și cu un frate de-al ei. După trei luni, Kariha a obținut statutul de refugiat, iar după doi ani a fost angajată într-o fabrică. Fiindcă terminase 12 clase în țara natală, tânără a reușit să urmeze studiile Facultății de Științe Economice, lucru ce a ajutat-o să devină contabil, la Asociația Generație Tânără, relatează tion.ro.

„Asociația m-a ajutat foarte mult. (…) În România am găsit oameni foarte prietenoși, niciodată nu m-am simțit ca o străină, ca un refugiat, am fost ajutată. Mă bucur că sunt în România și îmi doresc să fiu în continuare aici”, a declarat Kariha Kahis Klaw, într-o limbă română aproape perfectă, potrivit mariustuca.ro.

În anul 2012, tânăra a încercat să devină cetățean român, însă a avut mari probleme în obținerea cetățeniei. Iată care este întrebarea care a pus-o în dificultate.

Care era numele calului lui Ștefan cel Mare? Nici măcar românii nu cunosc răspunsul!

Testul pe care l-a dat Kariha, pentru obținerea cetățeniei române, a conținut o întrebare, care a pus-o în dificultate. Aceasta era: „Care este numele calului lui Ștefan cel Mare?”. Ei bine, acesta a domnit 47 de ani, iar un cal trăiește, în medie 25-30 de ani. La care dintre cai ne referim?

Potrivit cercetătorilor români, nu există informații precise despre acest fapt, ci doar legende. Una dintre ele ne spune că numele calului marelui domnitor Ștefan cel Mare era, de fapt, Catalan.

“Ionuţ Păr Negru, după ce ascultă sfaturile fratelui său găseşte, pe drumul către casă, prilejul de a face o boacănă, vorbind, la un popas de noapte cu vin şi femei slobode în mângâieri, unui necunoscut ce îl trage de limbă. Vorbind anume despre Catalan, armăsarul spaniol din care se trag caii folosiţi de Vodă în bătălii şi care duc necontenit noroc acestuia, spun oamenii. A mărturisit şi despre faptul că armăsarul este la Timiş, despre felul cum îl păzesc Simion Jder, fratele cel mare al lui Ionuţ şi patru slujitori de la herghelie.

Pentru a-l ucide pe Catalan, căci de furat au înţeles ei că este peste putinţă, hoţii simulează un atac cu rol de diversiune în partea opusă locului unde se află grajdul cu Catalan, dar Gogolea şi tovarăşul său, Ilia Alapin, cel ce simulase boala de ochi pentru a spiona, vor fi capturaţi de către Simion Jder care îi aştepta, informat din timp despre identitatea reală a ‘negustorilor’ şi mişcările lor”, notează Mihail Sadoveanu în cartea sa, „Frații Jderi”, potrivit adevărul.ro.

imagine cu stefan cel mare pe un cal alb

Potrivit cercetătorilor români, nu există informații precise despre acest fapt, ci doar legende. Una dintre ele ne spune că numele calului marelui domnitor Ștefan cel Mare era, de fapt, Catalan.

Criticul literar şi eseistul Cornelia Mănicuţă, în lucrarea „Ştefan cel Mare, evocare istorică şi mit romantic”, dezvăluie că „la ceremonii şi război Ştefan încăleca numai cai albi, descendenţi din Catalan, un armăsar arab păzit cu străşnicie la Timiş, nu numai de oşteni şi de vraci, ci şi de magi, căci se fac referiri oculte activate în jurul animalului fabulos.”

La final vieții domnitorului, se presupune că a existat un alt cal, pe nume Voitiș. Acest fapt este relatat de Barbu Ştefănescu Delavrancea în lucrarea „Apus de Soare”.

Kariha a obținut cetățenia?

Tânăra afgană nu a reușit, la acel moment, să devină cetățean român, dar nu din cauza faptului că nu a cunoscut numele calului lui Ștefan cel Mare. Femeii i s-a spus că nu vorbește limba română suficient de bine.

„În final, nu am primit cetățenia română pentru că mi s-a spus că nu vorbesc limba română suficient de bine, ceea ce nu este adevărat”, a adăugat Kariha Kahis Klaw.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024