Un studiu recent a arătat care este cea mai bună țară pentru locuit. În top se află Elveția, una dintre cele mai civilizate țări din lume. Mai multe orașe din Elveția au intrat pe primele locuri în Clasamentul Orașelor Inteligente 2024. Iată motivele pentru care oricine și-ar dori să trăiască aici.
Care este cea mai bună țară pentru locuit
Elveția este considerată cea mai bună țară pentru locuit. Zurich și Geneva au intrat în top 10 al celor mai viabile orașe, cu scoruri perfecte în ceea ce privește asistența medicală și educația.
Școala din Elveția nu se axează doar pe rezultatele academice, ci și pe abilitățile necesare pentru viața de adult. Sunt predate materii precum autoorganizare și comportament respectuos. Un alt motiv pentru care Elveția este considerată una dintre cele mai bune țări pentru a locui este dată de siguranță. Copiii merg pe jos la școală încă de la vârsta de patru ani. De altfel, statisticile arată că în Elveția criminalitatea este una dintre cele mai scăzute din lume. Viața de familie și socială este prioritară pentru elvețieni, ceea ce duce la un ritm de viață mai lent.
Elveția practică democrația directă, în cadrul căreia fiecare cetățean votează legile și referendumurile, ceea ce îi ajută pe locuitori să simtă că au o voce reală atunci când vine vorba de modul în care trăiesc și cum sunt cheltuiți banii din impozite.
Țara în care poți să îți cumperi casă cu 3 euro
Satul în care poți să îți cumperi casă cu 3 euro se află în Italia, în orașul Sambuca di Sicilia. Este vorba despre 12 clădiri puse la vânzare la un preț derizoriu. Oficialitățile din Sambuca di Sicilia au dat asigurări potențialilor cumpărători că toate clădirile sunt structurate solid și necesită doar renovări pentru a deveni locuibile.
Locuințele disponibile în această ofertă recentă sunt case individuale, cu două sau trei camere, având o suprafață cuprinsă între 50 și 80 de metri pătrați. Acestea sunt construite din pietre de culoare maro-aurie și sunt dispuse pe unul până la trei etaje. Costurile de renovare variază în funcție de starea proprietății. Renovările pot începe de la 30.000 de euro pentru o reabilitare simplă, însă pot ajunge la peste 200.000 de euro dacă cumpărătorii doresc să transforme casele în unele de lux. Conform regulamentului impus de autorități, cumpărătorii sunt obligați să finalizeze lucrările de renovare în termen de trei ani de la achiziție. În caz contrar, aceștia riscă să piardă oferta pentru locuință.
O situație ineedită este și într-un sat din România. Un sat din comuna Bătrâna, care se află în Munții Poiana Ruscă, are ulițele asfaltate și dispune de utilități, însă doar câteva persoane mai locuiesc aici, majoritatea bătrâni. Cu toate acestea, prețurile pentru o casă în această zonă superbă de munte sunt uriașe. Unele dintre sate au stârnit interesul românilor, dar și al străinilor. Primarul localității a declarat recent că o casă aflată în apropiere de primărie costă 40.000 de euro iar pe o altă casă, la roșu, s-a cerut 75.000 de euro. Prețurile nu sunt mici nici în satele din apropiere. În Poiana Răchițelii, casele cu teren pornesc de la 30.000 de euro. Totodată, în satul Bunila, o casă cu teren costă 60.000 de euro. La Govâjdia, prețurile pot ajunge chiar și la 150.000 de euro.