Cea mai mare salină din România este unul dintre obiectivele care atrag turiștii români și străini în fiecare an. Este unul dintre obiectivele pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată. Este vorba de Salina Slănic Prahova, cu Mina Unirea, care se află în stațiunea balneoclimaterică Slănic.
În cea mai mare salină din România, la Slănic, poți respira cel mai pur aer de pe planetă. Un aer lipsit aproape în totalitate de radiații și de poluare. Acest aspect fiind motivul pentru care micuțul oraș atrage turiști pe toată durata anului.
Care este cea mai mare salină din România
Cea mai mare salină din România se numește Slănic și se află în stațiunea cu același nume din Prahova. Totodată salina este cea mai mare din Europa, fiind excavate 2.9 milioane de metri cubi de sare. Potrivit specialiștilor, aici se află cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiații și poluare.
Salina se află la 100 de kilometri de București. De aici, aproximativ trei milioane de metri cubi de sare au fost excavate până în prezent, iar zăcământul este, aparent, la jumătatea exploatării. Mina Unirea este situată la o adâncime de 208 metri, pe o suprafață de 53.000 de metri pătrați. A fost deschisă vizitatorilor în 1970. Are 14 camere cu profil trapezoidal, fiecare cu o deschidere de zece metri la tavan, 32 de metri de talpă și 54 metri înălțime.
Cea mai spectaculoasă cameră a salinei este Sala Genezei, unde se găsesc busturile în saer ale lui Traian, Decebal și Burebista, precum și sculpturi cu elemente specifice poporului daco-român. Pe toată durata anului, temperatura din salină este constantă, de 13 grade Celsius, cu o umiditate a aerului de 60%. Un alt obiectiv turistic ce merită descoperit este Cascada Pișoaia din Apuseni.
În această salină din România a fost amenajat un sanatoriu pentru tratarea afecțiunilor pulmonare, locuri de joacă, terenuri de sport și un bufet. În fiecare an, salina atrage în jur de 150.000 de turiști. În prezent, transportul către Salina Slănic Prahova se face cu microbuze, iar programul este următorul, de luni până dumincă: luni – vineri: deschis între orele 10.00 – 16.00 (ultima intrare în subteran la ora 14.30); sâmbătă – duminică: deschis între orele 10.00 – 17.00 (ultima intrare în subteran la ora 15.30).
Beneficiile mersului la salină
Pe lângă faptul că oferă o experiență inedită, mersul la salină aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Aerul sărat din salină este recunoscut pentru proprietățile sale de curățare și regenerare a căilor respiratorii.
Astfel, persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita sau sinuzita, pot beneficia în mod deosebit de aceste terapii. Particulele fine de sare inhalate în timpul ședințelor în salină vor ajuta la îndepărtarea mucusului, la dilatarea bronhiilor și la ameliorarea simptomelor. Iată cum arată și Cascada Iadolina de pe Valea Iadului.
Sarea din salină conține numeroase minerale și oligoelemente, care pot avea efecte benefice asupra pielii. Persoanele cu afecțiuni precum dermatită atopică, eczemele sau psoriazisul pot experimenta o ameliorarea a simptomelor prin expunerea la aerolosii sărați din salină.
Mersul într-o salină creează o atmosferă relaxantă, în care nivelul de stres scade, iar persoanele se simt revigorate după o ședință. De asemenea, aerosolii sărați contribuie la creșterea nivelului de energie și la reducerea oboselii, oferind o senzație generală de bine.
Atmosfera unică dintr-o salină, înconjurați de pereți de sare și lumini ambientale, poate induce o stare de relaxare profundă. Aceasta poate fi benefică pentru persoanele care suferă de anxietate, insomnie sau alte tulburări ale somnului. Astfel că, odată ce te vei duce la cea mai mare salină din România te vei putea bucura și de nenumărate beneficii.