Prima pagină » Sanatate » Care este cel mai bun ceai pentru transpirație excesivă? Iată bolile care au ca simptom hiperhidroza!

Care este cel mai bun ceai pentru transpirație excesivă? Iată bolile care au ca simptom hiperhidroza!

15 mai 2025, 10:23,
Redacția BZI în Sanatate

Ceaiurile din plante pentru o transpirație excesivă sunt o opțiune foarte populară pentru cei care se confruntă cu o astfel de problemă, datorită compușilor activi pe care îi conțin, cum ar fi taninii, flavonoidele și uleiurile esențiale. Acești compuși au proprietăți astringente, calmante și antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea activității glandelor sudoripare și la reglarea temperaturii corpului.

Transpirație excesivă, cunoscută și sub denumirea de hiperhidroză, poate fi o problemă jenantă și incomodă pentru mulți oameni. Cauzele care conduc la apariția acestei situații sunt diverse, iar tratamentele depind de factori care determină apariția transpirației excesive.

Care este cel mai bun ceai pentru transpirație excesivă

Transpirația excesivă afectează calitatea vieții multor persoane, dar există soluții naturale eficiente pentru ameliorarea acestei probleme. Ceaiurile din plante medicinale conțin compuși activi care ajută la reglarea transpirației și reducerea disconfortului. Plantele precum salvia, menta și mușețelul au proprietăți astringente care diminuează activitatea glandelor sudoripare.

Ceaiul de salvie este apreciat ca un bun remediu împotriva transpiraţiei nocturne. Se prepară din două linguriţe de plantă uscată şi dintr-o cană de apă clocotită. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi, iar prima se bea dimineaţa, pe stomacul gol.

A doua cană se bea pe parcursul zilei. Infuzia de salvie este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece reduce cantitatea de lapte. Tratamentul trebuie urmat cel puţin 20 de zile.

Pe de altă parte, ceaiul de busuioc limitează transpirația excesivă, generală sau parțială. Acesta se prepară din zece frunze uscate şi o cană de apă clocotită. Zilnic, se consumă câte două căni de infuzie. În paralel cu cele două porţii zilnice de ceai, cu o astfel de infuzie se spală şi axilele şi are efectul unui foarte bun antiperspirant. Mirosul neplăcut se elimină, treptat, din tegument. Tratamentul trebuie urmat cel puţin patru săptămâni.

Frunzele de nuc se folosesc sub formă de infuzie simplă sau concentrată. Infuzia simplă se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate care se infuzează într-o cană de apă clocotită, timp de 15 minute.

Din acest ceai, zilnic, se beau câte două căni. Infuzia concentrată se prepară din trei linguri de frunze uscate şi dintr-o cană de apă clocotită; din acest remediu se administrează câte trei linguri pe zi după fiecare masă principală. Un leac foarte bun, cu efecte de durată, este decoctul superconcentrat, care se obţine prin fierberea a 500 g frunze uscate, în trei litri de apă, timp de 20 de minute. Tratamentul cu acest decoct trebuie urmat un interval de cel puţin zece zile.

Care sunt bolile care au ca simptom hiperhidroza

Dincolo de problema estetică, transpirația excesivă ascunde, de cele mai multe ori, o condiție medicală. Paleta de afecțiuni care au ca simptom hiperhidroza este extrem de variată, incluzând tulburări endocrine, afectiuni neurologice, infectii,  boli cardiovasculare, diabet și chiar cancer. De aceea, este foarte important să cerem ajutor de specialitate în identificarea afecțiunii care stă la baza acestei probleme.

Transpirația excesivă poate să apară la pacienții diabetici pe fondul unei glicemii scăzute sau ca efect al medicației. Factori favorizanți ai hiperhidrozei sunt și bolile secundare apărute pe fondul diabetului, cum este neuropatia periferică.

În cazul obezității, pierderea redusă de căldură, din cauza stratului gros de țesut adipos subcutanat, poate declanșa un răspuns compensatoriu al glandelor sudoripare.

Când obezitatea este asociată cu diabet, transpirația excesivă apare și din cauza acestuia. Tuberculoza este infecția cel mai des asociată cu transpirația excesivă, dar același simptom este prezent în bruceloză, endocardită (infecție cardiacă), osteomielită (infecție la nivel osos), HIV, abcese, malarie.

Leucemia și tumorile maligne pot declanșa hiperhidroza, pe fondul schimbărilor hormonale produse în organism, care încearcă să lupte cu boala, dar și ca efect al chimioterapiei.

Cel mai des, transpirația excesivă apare în limfom, mezoteliom, cancer osos, cancer de prostată, cancer renal și cancer tiroidian medular avansat. Pe lângă ceaiul pentru transpirație excesivă, se recomandă și un consult de specialitate pentru a se depista cauza afecțiunii.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
observatornews.ro
Israel a atacat Iran cu 200 de avioane: capi ai armatei, uciși. Teheranul, contraatac cu 100 de drone
Playsport.ro
Un bărbat a descoperit 150 de tone de aur pe câmpul său arabil. O comoară de 4 miliarde de euro
Evz.ro
Vara a început timid, dar urmează caniculă greu de suportat. Prognoza ANM
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 iunie 2025
13 iunie 2025