Prima pagină » Local » Care este diferența dintre chirurgia estetică și chirurgia plastică? Dr. Andrei Lazăr: „Chirurgia plastică este, de fapt, cea cu direcție reconstructivă, reparatorie” – VIDEO

Care este diferența dintre chirurgia estetică și chirurgia plastică? Dr. Andrei Lazăr: „Chirurgia plastică este, de fapt, cea cu direcție reconstructivă, reparatorie” – VIDEO

15 nov. 2022, 12:07,
în Local

Dr. Andrei Lazăr, chirurg plastician şi estetician, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre diferența dintre chirurgia estetică și chirurgia plastică. De ce se ajunge la intervenții cu un rezultat nereușit?

Termenii de chirurgie plastică şi chirurgie estetică sunt deseori confundaţi. În timp ce chirurgia plastică este focalizată pe repararea defectelor, reconstrucţia funcţiilor şi aspectului, cea estetică este îndreptată spre îmbunatăţirea aspectului fizic.

Chirurgia plastică este definită ca o specializare chirurgicală dedicată reconstrucţiei defectelor faciale sau ale corpului din cauza unor tulburări din naştere, traumatisme sau boli, pe când chirurgia estetică este o disciplină unică a medicinei axată pe îmbunatăţirea aspectului fizic, prin tehnici chirurgicale.

Care este diferența dintre chirurgia estetică și chirurgia plastică? Dr. Andrei Lazăr explică

Chirurgia estetică include toate procedurile, tehnicile şi principiile care sunt concentrate în întregime spre a conferi un aspect simetric, proporţional şi implicit estetic. Intervenţiile chirurgiei estetice pot fi efectuate pe toate zonele fetei, gâtului şi corpului. În schimb, chirurgia plastică are rolul de a corecta zonele disfuncţionale ale corpului, având o natură reconstructivă. Din punct de vedere al programării intervențiilor, chirurgia plastică este un domeniu mai comod, deoarece nu se fac gărzi, fiind o chirurgie la rece, programată.

„Da, pe de o parte, dar nu neapărat. E foarte diferită de ceea ce se face în chirurgia reconstructivă. Chirurgia plastică este, de fapt, cea cu direcție reconstructivă, reparatorie. E un domeniu mai comod din punct de vedere al programării intervențiilor, pentru că nu faci gărzi, deci e o chirurgie la rece, programată, știi cu o lună înainte la ce oră vei opera un pacient, ce operație vei avea de făcut, ai tot timpul să îți pregătești tot necesarul pentru acea intervenție. Deci nu mai este ritmul acela alert din spital cu nopți nedormite, cu luat masa când ai timp zece minute. Și mai e confortul de a lucra într-un mediu care, din păcate, la spital nu-l poți avea curat și cu tot instrumentarul și cu toată tehnica de vârf la dispoziție, lucru care, într-adevăr, costă, dar îți menajează nervii.”, a explicat medicul Andrei Lazăr, pentru BZI LIVE.

De ce se ajunge la intervenții cu un rezultat nereușit?

Medicul a oferit un răspuns întrebării care macină pe majoritatea oamenilor: De ce se ajunge la intervenții cu un rezultat nereușit? Ei bine, potrivit dr. Andrei Lazăr, pot exista complicații, întâlnite, de altfel, în orice intervenție chirurgicală, cum sunt sângerarea, infecțiile sau incidentele intraoperatorii.

„Sunt două lucruri diferite. Deci ai complicațiile, pe care le poți avea în orice intervenție chirurgicală. Mă refer aici la sângerare, la infecții, la incidente intraoperatorii. Acestea se pot întâmpla în orice gen de chirurgie. E drept, lucrând într-un mediu foarte curat și strict controlat în privat, infecții nu mai ai, că totul e foarte bine verificat, dar poți avea o sângerare, de exemplu. Nu cred că există un chirurg care să nu fi alergat cu mașina prin oraș la două noaptea, pentru că a fost sunat că un pacient sângerează și trebuie să reintervii în urgență pentru a rezolva situația.”, a spus medicul.

De asemenea, în chirurgia estetică pot apărea și rezultate suboptime, când medicul este mulțumit de rezultatul intervenției, dar pacientul este nemulțumit. Aceste situații sunt generate de felul în care pacientul își imaginează că vor ieși lucrurile.

„În afară de aceste complicații generale, în chirurgia estetică există rezultate cu adevărat suboptime, dar mai există și situația în care, în ciuda discuțiilor pe care le ai cu pacientul, deși ca și chirurg ești mulțumit de rezultatul intervenției, pacientul este nemulțumit, pentru că el își imagina lucrurile altfel. Undeva dreptatea e la mijloc, pentru că fie nu te-ai făcut suficient de bine înțeles asupra limitelor la care poți să duci lucrurile, fie pacientul are un fel de wishful thinking, deci tu îi explici, pot să fac asta și pacientul îți spune da, dar poate puțin… Dacă lucrurile nu sunt foarte bine stabilite înaintea intervenției, poți avea situații de genul acesta.”, a adăugat dr. Andrei Lazăr, chirurg plastician şi estetician, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`