Local

Care este meniul unui elev ce primește „masa caldă” din școli! Doar 10 unități ieșene vor beneficia de program

Publicat: 19 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este meniul unui elev ce primește masa caldă din școli Doar 10 unități ieșene vor beneficia de program
Ministerul Educaţiei a anunţat că doar zece școli din judeţul Iaşi vor organiza programul „masă caldă” în anul şcolar 2022-2023, dar și că alte 290 de şcoli de la nivel naţional s-au alăturat

Ministerul Educaţiei a anunţat că doar zece școli din judeţul Iaşi vor organiza programul „masă caldă” în anul şcolar 2022-2023, dar și că alte 290 de şcoli de la nivel naţional s-au alăturat

Iașul se numără printre județele cu cele mai puține instituții de învățământ selectate, dar, cu toate acestea, proiectul a fost pus cu succes în practică. Directorii din Iași doresc ca mai mulți copii să aibă acces la „masa caldă”.

Sute de şcoli, printre care şi din judeţul Iaşi, vor organiza programul „Masă caldă”

Ministerul Educaţiei a publicat lista completă a unităţilor de învăţământ care organizează programul „Masă caldă” în următorul an şcolar. Colegiile naţionale nu au fost incluse, a anunţat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu. Sunt doar zece școli din județul Iași care organizează acest program, deoarece în restul nu a putut fi implementat.

Colegiile naţionale nu mai fac parte din această acţiune, deoarece nu au nevoie, fiind incluse doar unităţile şcolare cu un număr mic de elevi.

Un pachet alimentar conține produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50 la sută din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25 la sută din greutatea totală a pachetului, legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 la sută din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Astfel, un meniu ar trebui să conțină supă, orez cu legume și salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină, altfel autoritatea locală va contracta în regim de catering. Acolo unde nu există această posibilitate, va fi adoptată opțiunea sendvișurilor ambalate după norme standard.

„Masa caldă” ar apropia elevii ieșeni de școală

Directoarea Școlii Gimnaziale „Prof. Mihai Dumitriu” Valea Lupului, unitate ce nu a avut încă acces la program, consideră că proiectul „Masa caldă” ar reduce rata abandonului școlar, dacă ar fi selectate mai multe instituții de învățământ din județ.

„De câțiva ani se pilotează cam cu aceleași unități, dacă s-ar generaliza, cred că ar fi foarte bine. Ar permite școlilor să facă activități atât dimineața, cât și după-amiaza. În plus, cu siguranță sunt zone în care masa caldă ar aduce copiii la școală, astfel rata abandonului ar fi mai mică. Inclusiv pentru copiii din familiile care nu au probleme financiare ar fi bine-venit programul, întrucât s-ar putea face educație nutrițională prin modelul meselor oferite la școală, ar scădea și rata obezității în rândul elevilor”, a declarat Petronela Petrea, directorul Școlii Gimnaziale Valea Lupului.

Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar a fost majorată cu 5 lei/beneficiar, în comparație cu anul școlar 2021-2022, și cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare ale acestora, după caz. Astfel, anul acesta, 10 școli din județul Iași vor beneficia de programul „Masă caldă”.

Adauga un comentariu