Eveniment-Social

Proiectul “masa caldă”, departe de elevii din Iași!

Publicat: 04 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Proiectul masa caldă departe de elevii din Iași
“Masa caldă” ar apropia elevii ieșeni de școală

Anul acesta programul pilot “masa caldă” nu a reușit să fie implementat de toate unitățile de învățământ din țară ce au fost alese să participe la proiect în acest an. Județul Iași se numără printre județele cu cele mai puține instituții de învățământ selectate, dar, cu toate acestea, proiectul a fost pus cu succes în practică. Directorii din Iași doresc ca mai mulți copii să aibă acces la “masa caldă”

Guvernul a aprobat încă de anul trecut proiectul pilot „Masa caldă” în doar 150 de unități de învățământ din România. Aprobarea s-a făcut printr-o Ordonanță de Urgență, privind continuarea programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din ciclul preuniversitar de stat. Din păcate, anul acesta doar 134 de școli din România au putut să organizeze programul masa caldă, deși inițial au fost finanțate 150 de unități de învățământ.

În județul Iași, doar 5 instituții de învățământ au fost selectate pentru acest proiect, pe care au reușit să-l și implementeze ulterior: Școala Profesională Dagâța (Dagâța), Școala Gimnazială Șcheia (Alexandru Ioan Cuza), Liceul Tehnologic “Victor Mihăilescu Craiu” (Belcești), Școala Gimnazială Mironeasa (Mironeasa) și Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” (Iași).

Copii care își pun mâncare
Doar unele școli oferă „masa caldă”

„Masa caldă” ar apropia elevii ieșeni de școală

Caserola cu mancare
Rata obezității ar putea scădea prin programul “masa caldă”

Directoarea Școlii Gimnaziale “ Prof. Mihai Dumitriu” Valea Lupului, unitate ce nu a avut încă acces la program, consideră că proiectul “masa caldă” ar reduce rata abandonului școlar, dacă ar fi selectate mai multe școli din județ.

“De câțiva ani se pilotează cam cu aceleași unități, dacă s-ar generaliza eu cred că ar fi foarte bine. Ar permite școlilor să facă activități atât dimineața, cât și după-amiaza cu copiii. În plus, cu siguranță sunt zone în care masa caldă ar aduce copiii la școală, rata abandonului școlar ar fi mai mică, ar fi o măsură foarte bună. Inclusiv pentru copiii din familiile care nu ar avea probleme financiare ar fi binevenit programul, întrucât s-ar putea face educație nutrițională  prin modelul meselor oferite la școală, ar scădea și rata obezității la copii”, a declarat Petronela Petrea, directoarea școlii gimnaziale din Valea Lupului.

Copi cu ghiozdan mare in spate
Rata abandonului școlar este îngrijorătoare

De ce nu se extinde proiectul

Barbat cu ochelari
Cîmpeanu a vorbit despre motivele pentru care nu s-a implementat în toate școlile selectate proiectul „masa caldă”

Pentru “masa caldă“ a elevilor, semestrul trecut, Guvernul a aprobat o finanțare de 46,4 milioane de lei, iar  acum Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2021 privind aprobarea continuării programului pilot de acordare a  suportului  alimentar pentru preşcolarii şi elevii din cele 150 de unități de învățământ selectate. Cu alte cuvinte, bani sunt, bugetul programului se va mări cu 18 milioane de lei, dar proiectul nu se extinde astfel încât să fie incluse mai multe școli și nici toate instituțiile selectate deja au reușit să-l și implementeze (16 instituții din Bihor, Bacău, Bistrița-Năsăud, București, Buzău, Hunedoara, Harghita, Mureș, Timiș și Galați). Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit recent  despre motivele pentru care nu  s-a putut organiza „masa caldă” în toate școlile înscrise în program.

“Motivele au fost diverse: blocajul licitației, inexistența inexistența operatorilor economici, mai ales în acele școli din localitățile izolate, dar și un buget neaprobat în județul Galați”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Implementarea programului s-a făcut în localități cu primari PNL. 54% dintre școlile care au fost incluse în acest program-pilot sunt în localități în care primarii sunt de la PNL, în timp ce 31% sunt școli din localități conduse de primari ai Partidului Social Democrat. Cei de la UDMR și PMP au fiecare câte 6 școli în localități conduse de primarii lor. USR-PLUS are doar 2 școli în două localități în care edilii reprezintă acest partid.

Petronela Petrea a mai precizat că orice instituție de învățământ aspiră la un astfel de program.

„Noi nu am făcut niciodată parte din lista școlilor pilot, nu știu exact care sunt toate criteriile de selecție, dar știu că de la an la an se pilotează acest proiect. În toamnă am participat la o conferință online în care s-a vorbit despre un proiect asemănător din Finlanda, acolo rata obezității este scăzută. Ar fi minunat pentru toată lumea proiectul”, a adăugat directorul.

Este evident că va mai dura ceva până când “masa caldă” va fi disponibilă pentru toată lumea, în ciuda faptului că ar avea un impact pozitiv asupra tuturor tinerilor.

Comentarii
  • Daca directorii chiar si-ar dori sa faca ceva pentru copii, s-ar putea. Adevarul e ca avem o gramada de politruci infecti in posturile de director la majoritatea institutiilor de invatamint, asa ca li se rupe lor de ce se intimpla. Sa munceasca cit mai putin, ca timpul trece si leafa merge oricum…

Adauga un comentariu