Prima pagină » Local » Care este singurul județ din România conectat la două autostrăzi. Deține și al doilea cel mai mare aeroport din țară

Care este singurul județ din România conectat la două autostrăzi. Deține și al doilea cel mai mare aeroport din țară

04 mart. 2024, 08:30,
BZI.ro, în Local

Puțini sunt cei ce știu care este singurul județ din România conectat la două autostrăzi. Primul și cel mai mare nod rutier turbion din țară se construiește în județul Iași, pe lotul 3 al autostrăzii A7, Bacău-Pașcani, situat la intersecția A7 – Autostrada Moldovei cu A8 – Autostrada Unirii. Județul Iași deține și al doilea cel mai mare aeroport din țară.

Care este singurul județ din România conectat la două autostrăzi

O dată cu Autostrăzile A7 și A8, județul Iași devine singurul din țară care va fi conectat la două autostrăzi. Astfel, șansele să devină un pol important de dezvoltare economică sunt uriașe. Mai mult, județul Iași deține și un aeroport prin care anual trec peste 3,5 milioane de pasageri. Acesta a fost ridicat cu o investiție de 100 de milioane de euro.

Pe data de 31 martie devine operațional și noul terminal T4 de la Aeroportul Internaţional Iaşi.

„Avem o provocare foarte mare, pentru că în mod normal ar fi trebuit să deschidem acest nou terminal, după cum am anunţat public, în luna mai. Acum suntem obligaţi să facem paşi mai rapizi pentru a deschide terminalul T4, pentru a putea avea zboruri Schengen. Până atunci vom depune toate eforturile să facem terminalul operaţional.”, a declarat directorul aeroportului Romeo Vatră.

Cel mai mare nod rutier turbion din România se construiește în Iași

Primul și cel mai mare nod rutier turbion din România se construiește în județul Iași, pe lotul 3 al autostrăzii A7, Bacău-Pașcani, situat la intersecția A7 – Autostrada Moldovei cu A8 – Autostrada Unirii.

Nodul rutier dintre cele două autostrăzi este localizat la sud de Pașcani, mai exact pe raza U.A.T.-urilor Stolniceni-Prăjescu și Pașcani. Acesta se va întinde pe o lungime de aproximativ 2 km și o suprafață de 220 hectare și va cuprinde, în principal 8 bretele, proiectate la viteza de 80 km/h; 12 pasaje (8 pasaje aferente A7 și 4 pasaje aferente A8) și 5 podețe. Județul Iași este singurul din țară care va fi conectat la două noi autostrăzi: A7 – Autostrada Moldovei cu A8 – Autostrada Unirii.

„Pe lângă conexiunea rutieră cu sudul țării, Autostrada Moldovei și Autostrada Unirii vor aduce șanse imense pentru dezvoltarea județului nostru.”, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Autostrada Iașului, parte din A8, va avea 93 km și va costa 3,5 miliarde euro. Proiectul a intrat în procedura de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului (APM). Traseul Autostrăzii Iașului, care începe din Moțca, a fost împărțit în patru tronsoane: Moțca – Tg Frumos (31,5 km), Tg Frumos – Lețcani (28,6 km), Lețcani – Iași (17,7 km) și Iași – Ungheni (15,5 km). La intersecția cu DN2, la sud de Moțca, a fost proiectat un sens giratoriu suspendat. Această soluție a fost adoptată pentru a asigura o alternativă de acces spre Pașcani (partea de vest a orașului).

La sud de Pașcani va fi și nodul de tip turbion, respectiv intersecția A8 cu A7, nod care va fi executat în cadrul contractului deja semnat de CNAIR cu grupul de firme UMB pentru realizarea sectorului de autostradă Mircești – Pașcani, parte din A7.

Iașul este singurul județ din țară care va fi conectat la două autostrăzi și va deține și cel mai mare nod rutier turbion din România.

Comentarii
  • Fără șosea de centură cu minim 2 benzi pe sens nu este conectat cu municipiul Iașul.

  • A7 da, merge si va fi terminata dar A8 mai vedem, de-o cam data e vorba de promisiuni: cand se va finaliza ultimul tronson din A8, atunci sa scrieti articole triumfaliste. Eu zic ca mai dureaza 20 de ani pana atunci

  • Cum sa fie singurul judet din Romania conectat la doua autostrazi? In primul rand, nici macar nu e conectat la nicio autostrada inca: A7 este in constructie, A8 nici macar atat (pe raza judetului Iasi). In al doilea rand, nu v-ati obosit nici macar sa verificati informatia inainte sa o trantiti aici. E atat de simplu sa deschizi o harta online si sa vezi ca nu e adevarat. Judetul Cluj e conectat la A3 si A10, judetul Alba e conectat la A10 si A1. Articole scrise doar de dragul de a fi scrise!

  • Da mă, vai de noi, așa e. Este conectat la ZERO autostrăzi, dar are totuși ceva: al doilea mare aeroport al țării. La CJ aterizează doar elicopterul.

  • La care 2 autostrăzi e conectat? Deocamdată nu e conectat, la nici o autostradă, ci doar la 2 borfași de drept comun, unul la Primărie și unul la CJ.

  • Păi de județul Cluj nu s a auzit în Moldova? Conectat la A3 cu A10. Jud. Alba A1 cu A10. Jud Timiș A1 cu A6. Jud Constanța A2 cu A4 etc. Oare cum scriem articole?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *