Economic Local

Care sunt amenzile pentru parcarea neregulamentară în Iași? Vezi în ce situații și cu ce sumă poți fi sancționat dacă parchezi în locuri nepermise

Publicat: 08 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt amenzile pentru parcarea neregulamentară în Iași Vezi în ce situații și cu ce sumă poți fi sancționat dacă parchezi în locuri nepermise
Amenzile pentru parcare neregulamentară în Iași au fost majorate, iar în multe situații se blochează roțile sau se ridică vechiculele de către echipele Primăriei Iași

Pentru că sancțiunile majorate la începutul anului 2020 variază mult de la un caz la altul, mulți ieșeni se întreabă care sunt amenzile pentru parcarea sau staționarea neregulamentară pe raza municipiului Iași. Rubrica „Întreabă BZI” vă prezintă în ce situații puteți fi amendați atunci când parcați mașina în locuri nepermise și care este valoarea acestor sancțiuni aplicate în urma regulamentului făcut de Primăria Iași

Începând din ianuarie 2020, valoarea amenzilor aplicate pe raza municipiului Iași pentru parcarea și staționarea în locuri nepermise a fost majorată simțitor, iar în multe situații valoarea acestora a crescut chiar și de zece ori față de anii precedenți. Astfel, parcarea tuturor autovehiculelor este interzisă în primul rând pe trotuarele din municipiul Iași, cu excepția locurilor amenajate și semnalizate în acest sens, iar nerespectarea acestei prevederi atrage o amendă cuprinsă între 1.000 și 1.500 lei.

De asemenea, șoferii care ocupă fără drept un loc de parcare de reședință care este semnalizat corespunzător riscă o amendă între 1.000 și 1.500 de lei. Șoferii care lasă mașina în parcările cu plată fără să achite taxa aferentă, precum și cei care nu achită taxele la parcometrele stradale riscă o amendă între 600 și 2.000 lei. Totodată, ocuparea fără drept a unui loc destinat persoanelor cu handicap se sancționează cu 1.000 – 2.000 lei pe raza municipiului Iași.

Mașinile mai mari de 3,5 tone nu pot parca pe domeniul public din Iași

Potrivit Hotărârii nr. 457/2019 a Consiliului Local Iași privind interzicerea parcării vehiculelor grele pe drumurile publice și terenurile aparținând domeniului public sau privat al Municipiului Iași:

„Se interzice parcarea voluntară a vehiculelor de transport marfă și a celor destinate transportului de călători, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, pe domeniul public sau privat al Municipiului Iași, parcările de reședință, inclusiv cele din condominii, locurile de parcare reglementate sau nereglementate aflate în clădiri sau la nivelul solului, pentru un motiv, altul decât acela de a îmbarca sau a debarca persoane, de a încărca sau a descărca bunuri, dacă nu este perturbată circulația în zona respectivă”, după cum se menționează în HCL Iași nr. 457/2019.

Se blochează roțile și se ridică mașinile parcate ilegal în municipiul Iași

În urma protocolului încheiat cu Primăria Municipiului Iași, Servicii Publice Iași SA ridică, transportă, depozitează și eliberează autovehiculele/vehiculele staționate, parcate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Iași.

„Această activitate se efectuează exclusiv pe raza municipiului Iași, în locurile unde oprirea, staționarea și parcarea sunt interzise prin lege, respectiv: pe trotuare unde se restricționează traficul pietonal, pe spații verzi, în stațiile publice destinate transportului public local de călători, în locuri de parcare rezervate transportului de persoane și bunuri în regim de taxi, în parcuri. Agenții Poliției Locale din cadrul Serviciului Siguranța Circulației sau polițistul rutier din cadrul Poliției Municipiului Iași dispun măsura ridicării autovehiculelor parcate sau staționate neregulamentar, asistă la aceste operațiuni și aplică sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în HCL Iași nr. 316 din 29 august 2017 – privind desfășurarea activității de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor/vehiculelor staționate, parcate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Iași.

Cum se recuperează mașinile ridicate sau blocate de Servicii Publice Iași

Astfel, pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar se pot face sesizări la numărul de telefon al Servicii Publice Iași SA: +40 232 230 015 / +40 725 103 935. Tariful stabilit pentru ridicarea și transportul vehiculelor este de 430 lei; ridicarea vehiculelor pe autoplatforma de transport – 290 lei; depozitat autovehiculele /vehiculele staționate- 45 lei de autovehicul pentru 24 ore.

„Pentru deblocarea roții autovehiculului, contravenientul va trebui să achite tariful de deblocare perceput de societatea noastră în calitate de prestator al acestei activități. Tariful pentru blocare/deblocare roți este de 100 RON /mașină. Distrugerea dispozitivului de blocare a roții se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 la 2.500 RON și cu recuperarea valorii dispozitivului cu un coeficient de 1,25”, după cum se arată în regulamentul de ridicare și eliberare a autovehiculelor parcate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Iași.

Taxele plătite de ieșeni pentru ocuparea locurilor de parcare

Potrivit unui proiect de HCL Iași, de la 1 februarie 2020 parcarea ocazională a unui autoturism în parcările publice cu plată este taxată cu 5 lei pe oră, iar a unui microbuz cu 10 lei pe oră. De asemenea, parcarea autobuzelor și a autocarelor se va putea face plătind 15 lei pe oră, iar a camioanelor, cu 20 lei pe oră.
De asemenea, în urma consultărilor publice cu cetățenii Municipiului Iași se introduce și un tarif pentru parcarea ocazională a autoturismelor în parcările publice cu plată longitudinale de pe arterele de circulație în cuantum de 2 lei pe oră. Veteranii și văduvele de război, foștii deținuti politici, persoanele cu gradul I de invaliditate și persoanele încadrate în grad de handicap, dar și mașinile electrice beneficiază de gratuitatea folosirii parcărilor cu plată sau de reședință.

Adauga un comentariu