Tromboembolismul pulmonar reprezintă o urgență medicală caracterizată prin blocarea arterelor pulmonare de către unul sau mai mulți trombi sanguini. Această afecțiune poate avea consecințe grave, inclusiv deteriorarea țesutului pulmonar și insuficiență respiratorie.
Cheagul de sânge de dezvoltă în venele de la nivelul coapselor, gambelor sau pelvisului și circulă spre brațe, iar în cazuri rare, și în alte zone ale corpului. Atunci când cheagul se fragmentează, bucățile din el, cunoscute din punct de vedere medical drept „emboli”, pătrund în plămâni și dezvoltă o complicație numită „embolism pulmonar” sau „tromboembolism pulmonar”.
Care sunt cauzele care duc la un tromboembolism pulmonar?
Embolia pulmonară, cunoscută și sub denumirea de tromboembolism pulmonar, reprezintă o complicație grabă a trombozei venoase profunde, patologie ce apare atunci când un cheag de sânge se formează într-o venă profundă. Trombul de proveniență venoasă poate ajunge în circulația de la nivelul plămânului, obstrucționând artera și cauzând apariția emboliei pulmonare, o urgență medicală.
Împiedicarea fluxului normal de sânge către plămâni înseamnă că aceștia nu mai primesc oxigen, determinând ischemie acută a țesutului pulmonar, insuficiență respiratorie acută amenințătoare de viață și deces dacă nu se intervine prompt.
Şansele de supravieţuire după o embolie pulmonară depind foarte mult de severitatea bolii, precum şi de alte afecţiuni de care pacientul suferă. Statisticile indică faptul că 1 din 7 persoane pot muri în urma unui embolism pulmonar masiv.
Printre primele simptome care apar sunt respirația scurtă sau neobișnuit de rapidă sau chiar dureri în piept. De asemenea, poate reduce fluxul de sânge către creier. Alte simptome potențiale includ umflarea picioarelor, amețeli, tuse care este nuanțată de spută sângeroasă, bătăi neregulate ale inimii și transpirație excesivă. Prezența oricărora dintre aceste simptome fac necesară consultarea unui medic de specialitate.
Metode de prevenție
Pentru a evita apariția cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor, trebuie urmate sfaturile medicului specialist care se referă la administrarea de anticoagulante, folosirea de ciorapi cu compresie/de susținerea graduală, ori a dispozitivelor de compresie pneumatică, adică manșete pentru gambe care se umflă automat cu aer și se dezumflă la câteva minute, masând și strângând venele din picioare și îmbunătățind circulația sanguină.
De asemenea, un stil de viață sănătos, care să cuprindă exerciții fizice regulate, mai ales după o intervenție chirurgicală, o alimentație sănătoasă bazată pe fructe și legume, o hidratare corespunzătoare, evitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat ajută la prevenirea apariției cheagurilor.
Persoanele care călătoresc pe distanțe lungi și destul de des ar trebui să țină cont să facă opriri periodice sau să se ridice de pe scaun și să miște picioarele. Este indicat să se evite statul pe scaun sau canapea cu picioarele adunate sub șezut, iar persoanelor cu riscuri crescute de formare a cheagurilor le sunt recomandate injecții cu anticoagulante când zborul/ deplasarea durează mai mult de 4 ore.
Trebuie reținut faptul că nediagnosticat și netratat, tromboembolismul pulmonar poate duce chiar la stop cardiac, apă la plămâni, infarct pulmonar, aritmii, hipertensiune pulmonară și sângerări anormale. Tromboembolismul pulmonar poate fi tratat și gestionar, dar nu este întotdeauna vindecat complet, tratamentul vizează prevenirea complicațiilor și recurențelor.