Culinar

Care sunt cele mai bune fructe de mare. Trebuie neapărat să le guști

Publicat: 16 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cele mai bune fructe de mare. Trebuie neapărat să le guști
Fructe de mare sunt, în gastronomie, un ansamblu de animale marine mici

Indiferent de sezon, fructele de mare sunt unele dintre cele mai apreciate mâncăruri de către români. Conform unui studiu recent, doi din zece români mănâncă de cel puțin două ori pe an fructe de mare. Vezi în continuare ce sunt acestea și care sunt cele mai bune.

Ce sunt fructele de mare

Fructe de mare sunt, în gastronomie, un ansamblu de animale marine mici: creveți, languste, stridii, homari, langustine, scoici, sepii, caracatițe etc., servite pe gheață sub formă de cocktail sau folosite ca ingrediente în preparate specifice. Deși majoritatea speciilor de crustacee sunt recoltate din mediile cu apă sărată, unele tipuri se găsesc în apele dulci. În plus, se consumă câteva specii de crabi, de exemplu Cardisoma guanhumi în Caraibe.

Multe soiuri de crustacee sunt de fapt strâns legate de insecte și arahnide, care constituie una dintre principalele clase de Artropode. Cephalopoda (calamari, caracatițe, sepie) și bivalve (scoici, stridii) sunt moluște, precum și Gastropodiile (specii acvatice, cum ar fi melcii de mare și ochii, precum și specii de pământ precum melci și limacși).

Fructele de mare utilizate ca o sursă de hrană de oameni includ multe specii de scoici, midii, stridii și melci. Unele crustacee care sunt consumate în mod obișnuit sunt creveții, homarii, racii și crabii. Echinodermele nu sunt recoltate la fel de frecvent pentru alimente ca moluștele și crustaceele; totuși, icrele de echinoidele sunt destul de populare în multe părți ale lumii. Majoritatea crustaceelor mănâncă o dietă compusă în principal din fitoplancton și zooplancton. Fructele de mare sunt printre cei mai frecvenți alergeni alimentari.

Caracatițele – printre preferatele românilor

Mulți nutriționiști includ fructele de mare în grupa peștilor, deși diferențele dintre creveți și sardine, de exemplu, sunt mai mult decât evidente. Din acest motiv, cel puțin una dintre porțiile de pește proaspăt recomandate pe săptămână ar trebui să fie fructe de mare. Există o gamă largă de oferte și le putem alege pe cele care ne plac cel mai mult.

  1. Scoici

Cu toate acestea, așa cum am subliniat mai sus, există unele crustacee care sunt mai sănătoase decât altele, datorită compoziției lor, nutrienților și așa mai departe. Scoicile, de exemplu, ne oferă un aport spectaculos de fier, asigurându-ne 350% din doza zilnică recomandată… Prea mult, vei crede, dar dacă mâncăm scoici de două ori pe săptămână, acoperim perfect tot aportul de fier necesar pentru toate acele zile. De asemenea, ne oferă un bun aport de vitamina B12 și, bineînțeles, acizi și grăsimi Omega 3, un element comun la toate fructele de mare.

Există numeroase varietăți ale acestor moluște, care trăiesc îngropate în nisipul acumulat pe malul mării. Cu toate că pentru clientul din restaurant arată aproape la fel, există cu siguranță diferențe substanțiale între ele.

  1. Stridii

Acești acizi grași sunt extrem de recomandați pentru sănătatea noastră, deoarece ne ajută sistemul imunitar să funcționeze corect, dar și să ne omogenizăm nivelul hormonal, să avem grijă de retină… Este, de asemenea, un tip de acid gras pe care nu îl producem în mod natural, așa că singura modalitate de a-l obține este prin intermediul alimentelor, iar fructele de mare sunt o sursă perfectă în acest sens. Stridiile, de exemplu, conțin foarte mult Omega 3, dar ne oferă și o cantitate bună de zinc, un mineral greu de găsit în afara acestui tip de alimente.

  1. Creveți

Sunt de obicei cele mai consumate fructe de mare și, pe lângă toate aceste minerale, ne oferă o cantitate bună de proteine cu valoare biologică ridicată și, de asemenea, ne oferă mult calciu pentru a ne ajuta să depășim problemele osoase, cum ar fi osteoporoza. Un alt avantaj al acestor crustacee este că, dacă le gătim la aburi sau le gătim într-un mod sănătos (cu ulei de măsline, de exemplu), valoarea lor calorică va fi moderată, fără a depăși niciodată 100 de calorii la 100 de grame. Având în vedere că o mare parte din conținutul lor este apă, caloriile nu vor fi o problemă atunci când consumăm fructe de mare și le putem include, întotdeauna într-o proporție bună, în orice dietă de slăbire.

  1. Caracatiță

Acest cefalopod poate fi preparat în nenumărate feluri – prăjit, gătit cu cartofi, cu usturoi, înăbușit – care sunt întotdeauna garanția unui festin savuros. Din păcate are un preț destul de ridicat și nu este cel mai accesibil tip de fructe de mare.

  1. Crab

Această delicatesă marină este, de asemenea, una dintre cele mai apreciate de către pasionații de fructe de mare. Este de înțeles, deoarece se poate lăuda cu o carne foarte suculentă și fragedă, cu un gust intens de mare. Gătit la grătar este poate cea mai tradițională opțiune de consum, deoarece are multă savoare. Cu toate acestea, aceste fructe de mare pot fi folosite și pentru a crea supe, creme și chiar sosuri delicioase.

Este important să ținem cont de câteva sfaturi pentru a ne asigura că consumul de fructe de mare nu este sănătos doar din punct de vedere al conținutului, ci și din punct de vedere al stării sale. După cum știi, aceste produse se strică foarte repede dacă nu sunt congelate, așa că este mai bine să le consumi proaspete, la fel ca pestele proaspăt. De asemenea, se recomandă să le însoțești cu salate, orez și legume, pentru a obține un fel de mâncare echilibrat, cu un conținut ridicat de proteine și minerale, precum și un aport caloric scăzut.

Adauga un comentariu