Alegerea soiurilor de struguri pentru vin poate fi complicată, pentru că mulți nu știu din ce soi va ieși vinul cel mai gustos. De asemenea, România este printre primii 13 producători de vin din lume.
Se știe că struguri sunt materia primă pentru vin, însă pentru a obține o băutură de calitate nu poți folosi orice soi. Strugurii se împart în două mari categorii, dintre care una este reprezentată de soiurile de struguri pentru vin, iar cealaltă de soiurile de struguri pentru consum.
Care sunt cele mai bune soiuri de struguri pentru vin
În categoria de soiuri de struguri românești, se regăsesc o serie de soiuri de struguri pentur vinurile albe, cât și soiuri de struguri roșii, a căror faimă a depășit de mult hotarele țării. Vinurile autohtone sunt cunoscute în întreaga lume, iar soiurile de struguri românești pentru vin se bucură de aceeași notorietate cu acelea din cele mai renumite zone viticole.
Podgoriile românești au dat câteva soiuri foarte cunoscute de struguri pentru vin alb, dintre acestea este tămâioasa românească. Este un soi de struguri pentru vin alb dulce ale căror origini sunt Gecia Antică și care se cultivă în România de mai bine de 2.000 de ani.
Soiul are o aromă accentuată cu puternice note de caise, pepene galben sau ananas și un buchet cu nuanțe florale. Vinul de tămâioasă poate fi consumat imediat cum a fermentat sau poate fi pus la învechit în butoaie de lemn.
Grasa de Cotnari poate fi considerată în egală măsură un soi de struguri pentru vin alb sec dar și un soi pentru vinurile demiseci sau chiar demidulci. Este un soi specific zonei Moldovei, provenit din podgoria Cotnari, unde este cultivat din cele mai vechi timpuri.
Soiuri pentru vin roșu
În ceea ce privește soiurile de struguri pentru vin roșu, avem Feteasca Neagră. Sudul Moldovei și estul Munteniei sunt primele regiuni în care a fost cultivat acest soi, însă, ulterior, acesta s-a extins și în alte podgorii din țară. Chiar și viticultorii străini s-au arătat încântați de Feteasca Neagră, așa că nu este de mirare că soiul este frecvent întâlnit și în afara țării. Este unul dintre cele mai apreciate soiuri de struguri pentru un vin rose.
Mulți consideră Busuioaca de Bohotin echivalentul Tămâioasei Românești pentru soiurile de vin roșu, fapt pentru care i se mai spune și Tămâioasă de Bohotin. Așadar, este cel mai cunoscut soi de struguri pentru vin roșu dulce, fiind folosit și pentru obținerea de vinuri spumante.
Zina de origine este în podgoriile de pe raza localității ieșene Bohotin, acolo unde condițiile climatice sunt cele mai potrivite pentru acest soi. Totuși, bucuioaca de Bohotin s-a adaptat foarte bine și în podgoriile de la Dealu Mare, astfel că acestea sunt principalele zone viticole în care este cultivat soiul respectiv.
Băbeasca Neagră este un soi care se regăsește sub cel puțin 80 de denumiri diferite, căpătate de-a lungul timpului în zonele viticole în care a fost preluat. În afară de România, Republica Moldova, Ucraina și Daghestan sunt principalele țări care cultivă Băbească Neagră. Prin urmare, acestea sunt cele mai cunoscute soiuri de struguri de vin.