Stiri si curiozitati

Care sunt cele mai întâlnite boli la tomate? Semne la care trebuie să fii atent și metode de evitare a pagubelor

Publicat: 02 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cele mai întâlnite boli la tomate Semne la care trebuie să fii atent și metode de evitare a pagubelor
Bacteriozele sunt afecțiuni cauzate de bacterii în solarii, sere, câmp sau grădină.

Bolile la tomate se împart în trei categorii, și anume: boli micotice (micozele), bacteriozele și virozele. Iată care sunt cele mai agresive și ce metode să folosești pentru a evita pagubele.

Bolile micotice sunt întâlnite adesea la tomate. Acestea sunt cauzate de ciuperci și cuprind următoarele: mana tomatelor, alternarioza roșiilor (pătarea neagră), putregaiul cenușiu, pătarea cafenie a frunzelor, ofilirea micotică (fuzariana) și vasculară a tomatelor, mana de sol la tomate, făinarea, căderea răsadurilor, putregaiul bazei tulpinii la tomate, septorioza (pătarea albă a frunzelor) și antracnoza.

Bacteriozele sunt afecțiuni cauzate de bacterii în solarii, sere, câmp sau grădină. Acestea vizează ofilirea bacteriană, pătarea pustulară a fructelor de tomate, pătarea frunzelor și bășicarea fructelor.

Virozele la tomate sunt boli grave provocate de virusuri. Pentru evitarea acestora se recomandă utilizarea de semințe certificate libere de viroze sau cultivarea de plante cu rezistență genetică la anumiți viruși.

roșii afectate de boli
Bacteriozele sunt afecțiuni cauzate de bacterii în solarii, sere, câmp sau grădină.

Care sunt cele mai întâlnite boli la tomate?

Principalele boli ale roșiilor sunt: mana tomatelor, alternarioza și septorioza.

Mana tomatelor, o boală frecventă

Mana tomatelor este o boală care poate afecta toate părțile aeriene ale plantelor: frunze, lăstari, tulpini sau fructe. Pe vârful frunzelor sau pe marginea acestora își fac apariția pete mari, care au o formă neregulată și un aspect opărit. Poate apărea și un puf alb-cenușiu, care atacă zona de contact dintre țesuturile bolnave și cele sănătoase.

De vină pentru apariția manei sunt plantele înghesuite, care prezintă resturi vegetale infectate și umiditate peste 90%. Mai mult, și carența de calciu la tomate poate avea o influență covârșitoare.

Pentru a preveni apariția acestei boli se recomandă strângerea resturilor infectate de la cultura precedentă, executarea arăturii adânci cu întoarcerea brazdei, plantarea răsadului sănătos, evitarea excesului de umiditate și a irigării prin aspersiune pe timp rece.

rosii afectate de mană
Mana tomatelor este o boală care poate afecta toate părțile aeriene ale plantelor: frunze, lăstari, tulpini sau fructe.

Alternarioza sau pătarea brună a frunzelor de roșii

Alternarioza se manifestă prin apariția unor pete alungite, cu aspect neregulat, de culoare brun-închis, în partea bazală a tulpinii de jur împrejur. Când numărul acestor pete se mărește, acestea se unesc, iar frunzele se usucă.

Pentru tratarea acestei boli la tomate poți folosit produse asemănătoare celor destinate combaterii manei.

roșii afectate de mană
Alternarioza se manifestă prin apariția unor pete alungite, cu aspect neregulat, de culoare brun-închis, în partea bazală a tulpinii de jur împrejur.

Bolile tomatelor: Septorioza sau pătarea albă a frunzelor de tomate

Septorioza este o boală întâlnită adesea la tomate, care se manifestă prin apariția unor pete circulare pe frunze, cu diametrul de 0,5-1 milimetru, care au o culoare brună.

Pătarea albă a frunzelor de tomate este favorizată de resturi vegetale infectate, apa de ploaie sau irigația, curenții de apă sau insecticidele înțepătoare.

Răspândirea acestei boli poate fi prevenită prin înlăturarea și distrugerea frunzelor atacate, rămase pe plantă sau căzute pe sol. Tratamentul presupune pulverizare cu sulfat de cupru sub formă de zeamă bordaleză.

frunze de roșii afectate de septorioaza
Septorioza este o boală întâlnită adesea la tomate, care se manifestă prin apariția unor pete circulare pe frunze, cu diametrul de 0,5-1 milimetru, care au o culoare brună.
Adauga un comentariu