Prima pagină » Informații utile » Care sunt cele șapte minuni ale lumii antice? Cele mai spectaculoase construcții ale trecutului

Care sunt cele șapte minuni ale lumii antice? Cele mai spectaculoase construcții ale trecutului

16 mart. 2025, 15:00,
în Informații utile

Lumea antică a fost martora unor realizări arhitecturale impresionante, care au rămas în istorie drept „Cele șapte minuni ale lumii antice”.

Aceste structuri magnifice au fost create de diferite civilizații și erau cunoscute pentru frumusețea, măreția și complexitatea lor tehnică. Lista acestor minuni a fost alcătuită de călătorii și savanții greci ai vremii, însă doar una dintre ele mai există astăzi.

Cele șapte minuni ale lumii antice

Singura dintre cele șapte minuni care mai există și astăzi, Piramida lui Keops (sau Marea Piramidă din Giza) a fost construită în Egipt, în jurul anului 2560 î.Hr., în timpul domniei faraonului Keops. Inițial, avea o înălțime de 146,6 metri și a fost cea mai înaltă construcție realizată de om de peste 3.800 de ani. În prezent, cea mai înaltă clădire din lume este Burj Khalifa.

Această piramidă impresionantă era folosită drept mormânt regal și este un exemplu incredibil al ingineriei egiptene. Blocurile masive de piatră au fost transportate și așezate cu o precizie uimitoare, iar structura sa a rezistat testului timpului.

Grădinile suspendate ale Semiramidei, a doua minune a lumii, au fost un miracol al ingineriei, fiind construite pe terase suprapuse, alimentate cu apă printr-un sistem ingenios de irigații. Deși existența lor reală nu a fost confirmată de arheologi, ele rămân una dintre cele mai fascinante minuni ale lumii antice.

Legenda spune că aceste grădini spectaculoase au fost construite în Babilon (în prezent Irak) de regele Nabucodonosor al II-lea, în secolul al VI-lea î.Hr., pentru a-i face pe plac soției sale, Semiramida, care își dorea vegetația luxuriantă a ținuturilor sale.

A treia minune a lumii este Statuia lui Zeus din Olympia. Această statuie colosală, realizată de sculptorul Fidias în jurul anului 435 î.Hr., îl înfățișa pe Zeus, regele zeilor greci, așezat pe un tron impunător. Statuia, care avea aproximativ 12 metri înălțime, era realizată din fildeș și aur și se afla în templul lui Zeus din Olympia, Grecia.

Din păcate, statuia a fost distrusă în urma unui incendiu sau a unui cutremur, iar astăzi nu mai există decât descrieri ale acestei capodopere.

Majoritatea dintre acestea nu mai există astăzi

O altă minune a lumii este Templul zeiței Artemis din Efes. Templul lui Artemis, construit în orașul Efes (Turcia de astăzi), a fost unul dintre cele mai impresionante temple din lumea antică. Construit în secolul al VI-lea î.Hr., templul era dedicat zeiței Artemis și era decorat cu sculpturi magnifice.

A fost distrus de mai multe ori de-a lungul istoriei, iar în prezent mai există doar câteva ruine care amintesc de măreția sa.

Mausoleul din Halicarnas (în prezent Bodrum, Turcia) a fost un monument funerar construit pentru regele Mausol al Cariei, în jurul anului 350 î.Hr. Această construcție impunătoare avea o combinație unică de elemente arhitecturale grecești, egiptene și liciene, având o înălțime de aproape 45 de metru.

Mausoleul a fost distrus de cutremure și de invazii, dar a rămas atât de faimos încât termenul de „mausoleu” este folosit și astăzi pentru a desemna morminte impunătoare.

O altă minune a lumii este Colosul din Rodos, o statuie uriașă din bronz a zeului Helios, care a fost construită pe insula grecească Rodos în anul 280 î.Hr. Avea o înălțime de aproximativ 33 de metri și era considerată una dintre cele mai mari statui ale lumii antice.

Din păcate, a rezistat doar 54 de ani, fiind distrusă de un cutremur. Rămășițele sale au fost lăsate la pământ timp de câteva secole, până când au fost vândute ca fier vechi.

Nu în ultimul rând, Farul din Alexandria, construit în secolul al III-lea î.Hr. din Egipt, era una dintre cele mai mari realizări inginerești ale lumii antice. Se estimează că avea o înălțime de 100-130 de metri, fiind una dintre cele mai înalte structuri ale vremii.

Acesta ajuta navele să navigheze în portul Alexandria, iar lumina sa era vizibilă de la mare distanță. A fost distrus treptat de cutremure și, în final, ruinele sale au fost folosite pentru construirea unei fortărețe.

Deși doar Piramida lui Keops mai există astăzi, celelalte minuni rămân vii în memoria colectivă prin descrierea istoricilor și prin fascinația pe care o stârnesc.

Cele șapte minuni ale lumii antice sunt un simbol al măreției și ingeniozității civilizațiilor de odinioară. Lumea terestră, dar și spațiul, sunt niște locuri fascinante. Aceste structuri demonstrează cât de avansate erau cunoștințele arhitecturale și inginerești ale lumii antice și continuă să inspire generații întregi.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica Învierii Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cinci mâncăruri imposibil de făcut. Și cei mai experimentați chefi le ratează
SportpeSurse
Jennifer Lopez i-a răspuns lui Gigi Becali, după ce patronul FCSB a trimis-o să cânte la Ghimpați
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025