De-a lungul timpului, oamenii au creat numeroase tipuri de alimente și băuturi. Fiecare țară și regiune are propriile produse specifice, astfel că, la nivel global, putem vorbi de zeci de mii de sortimente de preparate și băuturi alcoolice și nealcoolice. Este firesc, prin urmare, să nu cunoaștem multe informații despre anumite produse, chiar dacă le consumăm ocazional. Cine știe care sunt toate tipurile de paste? Nici măcar italienii nu le cunosc la perfecție. Confuzii apar de multe ori și între anumite băuturi. Whisky-ul este un exemplu elocvent. Termeni ca scotch și bourbon te pot face să eziți în alegerea unei băuturi. Descoperă în rândurile care urmează care sunt diferențele dintre whisky, scotch și bourbon.
Ce este whisky?
Whisky este o băutură spirtoasă din cereale care se produce prin distilare. Cele mai căutate branduri de whisky se fabrică preponderent din orz, porumb și secară. Alte băuturi distilate, ca brandy, coniac și lichior se obțin din vinuri sau fructe. În procesul de distilare a whisky-ului se folosește malț de cereale. Mai exact, boabele sunt se înmoaie în apă fierbinte pentru a elibera zahărul. Se adaugă apoi drojdii, care au rolul de a transforma zahărul în alcool. Urmează distilarea, care presupune fierberea amestecului și condensarea alcoolului, și învechirea în butoaie.
Toate tipurile de whisky trec prin aceste etape, dar pot exista anumite diferențe în ce privește resursele folosite și modul de producție. Unele tipuri de whisky au și etape distincte, cum este cazul celebrului Tennessee whiskey, care se trece printr-un filtru de cărbune înainte de ambalare.
Tipuri de whisky
În funcție de rețetă și regiunea în care se produce, whisky-ul poate fi:
- Single malt;
- Blended malt;
- Blended whisky;
- Irish whisky;
- Bourbon.
Prin urmare, atât scotch, cât și bourbon sunt tipuri de whisky.
Ce este scotch
Pentru ca o băutură distilată din cereale să se poată numi scotch, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să fie produsă în Scoția;
- Să fie distilată dintr-un amestec de orz mălțuit și alte cereale;
- Să aibă un singur ferment adăugat: drojdia;
- Să aibă conținut de alcool de minimum 40%;
- Să fie maturat în butoaie de stejar minimum 3 ani;
- Să nu aibă alt adititiv adăugat în afară de caramel.
Scotch poate fi atât single malt, adică din distilate obținute la o singură distilerie, cât și blended malt, adică dintr-un amestec de distilate de la mai multe distilerii.
Ce este bourbon
Bourbonul se fabrică în SUA, unde autoritățile au impus anumite reguli de producție:
- Amestecul de cereale trebuie să conțină cel puțin 51% porumb;
- Nu se folosește niciun aditiv, în afară de apă;
- Conținutul minim de alcool trebuie să fie de 40%;
- Poate fi produs doar în SUA;
- Trebuie învechit cel puțin 2 ani;
- Învechirea se realizează doar în butoaie de stejar care au fost arse pe interior.
Tennessee whisky este un subtip de bourbon pe care unii băutori îl consideră un sortiment separat. Whisky-ului din Tennessee îi schimbă totuși caracterul, făcându-l mai puțin robust.
Diferențe între whisky, scotch și bourbon
Diferențele între whisky, scotch și bourbon depind de origine, ingrediente, procesul de producție și gustul final. Whisky-ul se fabrică în toată lumea, din cereale, iar gustul său depinde de la un producător la altul. Scotch-ul se face doar în Scoția, din orz uscat cu fum de turbă. De aceea, gustul său poate avea note de fum, pe lângă cele de caramel, mirodenii, vanilie și coajă de portocală. Bourbonul se produce doar în Scoția, dintr-un amestec de cereale în care predomin porumbul. Gustul poate fi robust sau moale, în funcție de procedeul de filtrare. Bourbon are gust de caramel, zahăr brun, vanilie și mirodenii.
Bourbon și scotch sunt tipuri de whisky. Fiecare are propriile caracteristici, care merită descoperite de orice pasionat de băuturi fine.
Iar scrieți prostii :)) bourbonul nu se fabrica doar in Scoția, el se fabrica doar în SUA.