Prima pagină » National » Care sunt efectele secundare ale vaccinului anti-COVID-19? Explicația lui Alexandru Rafila

Care sunt efectele secundare ale vaccinului anti-COVID-19? Explicația lui Alexandru Rafila

17 nov. 2020, 23:16,
Bianca Rebegea în National

Marți, 17 noiembrie, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și candidat PSD la alegerile parlamentare, a vorbit la Antena 3 despre efectele secundare pe care le-ar putea avea vaccinul anti-COVID-19, care urmează să ajungă în România la finalul acestui an sau la începutul anului următor.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3.”, a precizat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS spune că, printre efectele adverse ale acestui vaccin se vor regăsi durere la locul administrării, subfebrilitate sau un disconfort ușor, care se va extinde pe o perioadă de câteva ore.

Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse care sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.”, a declarat reprezentantul României la OMS.

Dacă reacțiile adverse sunt grave, vaccinarea va fi oprită

Mai mult, Rafila subliniază că, în cazul în care se observă reacții adverse grave, vaccinarea va fi oprită și va continua doar atunci când cauzele sunt clarificate și vaccinul va fi unul sigur.

Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a spus Alexandru Rafila, în exclusivitate, în emisiunea ‘Punctul de întâlnire’ moderată de Radu Tudor.

Alexandru Rafila a spus când va ajunge vaccinul în România

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a precizat că vaccinul anti-coronavirus va ajunge în țară în luna februarie, deoarece abia în ianuarie s-ar putea să primească autorizația vaccinul dezvoltat de compania Pfizer.

„Nu vreau să fac speculaţii (legat de data apariţiei vaccinului pe piaţă) dar în ianuarie este posibil ca vaccinul Pfizer să primească autorizația. Vreau să spun ceva foarte important pentru populaţie: autorizarea de comercializare se acorda doar dacă studiile prezentat de companie reflecta faptul că vaccinul este sigur, adică nu produce reacţii adverse grave, şi dacă vaccinul este eficient. Primele cantităţi care vor fi disponibile în prima fază vor ajunge pentru circa 4% din populaţia UE.

Dacă în ianuarie vaccinul primeşte OK-ul pentru a fi pus pe piaţă, cel mai devreme în România va ajunge probabil în februarie”, a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a menționat și câte doze se preconizează că vor intra în țară.

„Până la 9 milioane de vaccinuri ar putea ajunge în România dar în tranşe, nu dintr-o dată. Prima transa nu cred că va putea fi mai mare de 1 milion de doze”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`