Razboi în Ucraina

Care sunt, în opinia șefului NATO, cele „două greşeli strategice” pe care le-a făcut Putin când a decis să invadeze Ucraina

Publicat: 14 feb. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Care sunt în opinia șefului NATO cele două greşeli strategice pe care le-a făcut Putin când a decis să invadeze Ucraina
Care sunt, în opinia șefului NATO, cele „două greşeli strategice” pe care le-a făcut Putin când a decis să invadeze Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a făcut două greşeli strategice când a invadat Ucraina: a subestimat puterea şi curajul poporului Ucrainei şi a forţelor sale armate şi a subestimat hotărârea şi unitatea Alianţei Nord-Atlantice, relatează ziarul The Guardian, citat de News.ro.

„Aliaţii NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent. Vom discuta despre sprijinul nostru continuu, care este esenţial pentru a ajuta Ucraina să prevaleze ca stat suveran independent şi pentru a menţine ordinea internaţională bazată pe reguli. Preşedintele (rus Vladimir) Putin a făcut două greşeli strategice – a subestimat puterea şi curajul poporului Ucrainei şi a forţelor sale armate şi a subestimat hotărârea şi unitatea NATO şi a partenerilor noştri”, a declarat Jens Stoltenberg, marți, la reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles.

Activele rusești înghețate pot fi utilizate pentru a reconstrui Ucraina

Un „grup de lucru” al UE va fi înființat pentru a analiza utilizarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, a anunțat marți Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul va efectua „o analiză juridică, financiară, economică și politică a posibilităților de utilizare a activelor rusești înghețate”, se arată în declarația președinției suedeze.

„Acest lucru trebuie făcut în conformitate cu legislația UE”

O parte a acestei lucrări va implica obținerea unei „imagine mai clare” a locului în care sunt situate activele deținute de stat rusești și a valorii lor totale, potrivit CNN.

„În principiu, este clar: Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei. În același timp, acest lucru ridică întrebări dificile. Acest lucru trebuie făcut în conformitate cu legislația UE și cea internațională, iar în prezent nu există un model direct pentru acest lucru”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

Grupul va fi prezidat de Anders Ahnlid, directorul general al Comitetului Național de Comerț al Suediei.

Suedia deține în prezent președinția Consiliului UE, care se efectuează prin rotație între membrii UE la fiecare șase luni.

Comentarii
Adauga un comentariu