Primele semne de botulism variază în funcție de tipul acestuia, dar toate formele au ca element comun paralizia musculară progresivă cauzată de toxina botulinică. Deși este rar, botulismul reperzintă o urgență medicală important de recunoscut și tratat rapid, întrucât poate duce la complicații amenințătoare de viață, afectând mai ales sistemul nevos, dar și pe cel muscular.
Botulismul este o boală foarte periculoasă, cu deznodământ fatal în cazurile în care pacienții nu primesc tratament medical în timp util. Poate bloca funcțiile nervoase mergând până la paralizie musculară și respiratorie, persoanele infectate murind practic sufocate. Cea mai frecventă cauză este ingestia de alimente conservate, mai ales în cazul conserverol de casă, dacă nu sunt respectate condițiile de sterilizare.
Care sunt primele semne de botulism
Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină de origine bacteriană, care determină paralizia progresivă a mușchilor striați cu apariția insuficienței respiratorii acute.
Sursa de toxiinfecție cu C. Botulinum în cazul botulismului alimentar, este reprezentată de către alimentele conservate după prelucrare termină insuficientă, în special cele produse de gospodărie, conserve vegetale, de carne sau pește.
Greața și diareea sunt primele simptome, agravate de vedere încețoșată și slăbiciune. Deși rar, botulismul este o boală gravă și potențial fatală, de unde necesitatea de a acționa rapid în fața semnelor care încep cu oboseală, slăbiciune și amețeli și sunt urmate de vedere încețoșată, gură uscată, disfagie sau disartrie și simptome neurologice care se deplasează de la umeri în jos.
Botulismul este de obicei cauzat de indigestia de alimente contaminate cu toxine produse de bacteria Clostridium botulinum și, rareori, de unele tulpini de Clostridium baratii, dar poate fi cauzat și de răni deschise sau de tratamente cosmetice.
Alimentele cele mai frecvente asociate cu botulismu sunt conservele de casă, în special legumele, cum ar fi ardeii iuți în ulei, sparanghelul, fasolea verde, peștele, inclusiv conservele de ton și peștele fermentat, sărat și afumat, și produsele din carne.
În aceste cazuri de botulism de origine alimentară, simptomele apar, de obicei, după o perioadă de incubație tipică de 12-36 de ore, dar uneori poate dura și câteva zile. Cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât boala este mai severă și letalitatea este mai mare.
Cum prevenim botulismul
Riscul foarte mare este mai ales în cazul conservelor incorect sterilizate, făcute în casă. Medicii recomandă sterilizarea prin fierbere timp de, cel puțin, 30 de minute. Este important să nu se consume conservele bombate, cele care au un miros neplăcut, alimentele depozitate la temperatură incorectă și cele ale căror termen de valabilitate a expirat.
În cazul copiilor mai mici de un an, pe fondul sensibilității foarte mari în fața acestei toxine este mai dificilă prevenția. Astfel, este necesar ca unele alimente să fie excluse complet din alimentația copiilor, indiferent de tipul de preparat în care sunt combinate, iar acestea mierea de orice tip și siropul de porumb, precum și toate alimentele conservate. Dezinfectarea și tratarea corectă a leziunilor cutanate, dar și terapia pentru rănile infectate previn apariția botulismului.
Primele încercări de a produce un vaccin antibotulinic testat pe oameni datează încă din 1930. Ulterior, în 1965, un vaccin antibotulinic a fost aprobat pentru vaccinarea limitată a lucrătorilor expuși profesional riscului toxiinfecției. Acest vaccin a fost utilizat în 1991 la soldații americani din Irak.
În 2004, primul vaccin recombinat antibotulinic bivalent a fost introdus și s-a dovedit că este sigur și este bine tolerat de către pacienți. Vaccinarea împotriva botulismului a rămas limitată la persoane expuse profesional pe termen scurt și s-a practicat la militari ori la lucrători din industria alimentară. Trebuie să fii atent la primele semne de botulism, cu cât perioada de incubație este mai scurtă, cu atât boala este mai severă și letalitatea este mai mare.