Prima pagină » Sanatate » Care sunt simptomele malariei și cum se transmite? Boala care poate pune viața în pericol!

Care sunt simptomele malariei și cum se transmite? Boala care poate pune viața în pericol!

23 mai 2025, 10:41,
Redacția BZI în Sanatate

Simptomele malariei pot varia în funcție de tipul de parazit care cauzează infecția și de stadiul bolii. Acestea pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni, cum ar fi gripa sau alte infecții virale, și pot varia în intensitate. Dacă există suspiciunea de infecție cu malarie, este important să cauți îngrijire medicală imediată pentru diagnostic și tratament adecvat.

Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Parazitul este eliberat în sânge și călătorește spre ficat, unde se fixează și se maturizează.

Care sunt simptomele malariei și cum se transmite

După ce parazitul începe să se maturizeze, se deplasează prin intermediul fluxului sanguin și infectează globulele roșii. Astfel că, la doar 2-3 zile de la mușcătura de țânțar, persoana purtătoare a parazitului are primele simptome, reprezentate de febră mare și frisoane.

Netratată, malaria poate provoca probleme grave de sănătate cum ar fi convulsii, leziuni ale creierului, dificultăți de respirație, insuficiență de organ și deces. Malaria este o boală originară în Africa, des întâlnită în țările care au o climă tropicală și subtropicală.

Principala cauză de apariție a malariei este transmiterea bolii prin intermediul înțepăturilor de țântari. De regulă, femela este răspunzătoare de răspândirea bolii, pentru că are dimensiuni mai mici și poate intra mai ușor prin plase sau prin diferite crăpături de la geamuri sau uși.

Simptomele malariei apar, de obicei, în decurs de 10-30 de zile de la infectare. Sunt însă și situații în care paraziții rămân inactivi în ficat, iar primele semne ale bolii se manifestă după perioade lungi de timp, luni sau ani, când aceștia sunt eliberați în fluxul sanguin.

În prima fază, simptomele se aseamănă cu cele ale gripei: febră; frisoane puternice; transpirație; greață și vărsături; dureri de cap; dureri musculare; oboseală; dureri în piept; probleme de respirație și tuse; diaree.

Pe măsură ce malaria se agravează, pot apărea anemia și icterul, iar în cazul în care boala afectează creierul, se poate ajunge până la comă și chiar la deces (15-20% dintre îmbolnăviri).

În cât timp trebuie administrat tratamentul

Odată diagnosticată boala, tratamentul trebuie administrat cât mai repede. Medicația variază în funcție de tipul parazitului, gravitatea simptomelor, dacă persoana a luat sau nu medicație antimalarie înainte de infectare ori dacă este vorba despre o femeie însărcinată.

Pastilele împotriva malariei se administrează, în medie, pentru o persoană de 3 zile, iar dacă afecțiunea se agravează, medicul poate solicita internarea pacientului și monitorizarea lui permanentă, pentru că unele tipuri de infecții pot duce la comă și deces. În general, medicamentele folosite au rolul de a elimina parazitul din sânge și de a ameliora simptomatologia.

Pentru a preveni apariția malariei, este recomandat ca persoanele care călătoresc în zonele cu risc ridicat să urmeze un tratament antimaralie preventiv care se administrează înainte, în timpul și după ce călătoria s-a încheiat.

De asemenea, persoanele trebuie să respecte și niște reguli stricte precum: să poarte tot timpul pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă; să folosească plase de țânțari la geamuri, uși și la pat; să trateze cu substanțe anti-țânțari hainele, corturile, sacii de dormit și alte țesături; să folosească repelent pentru țânțari pe zonele cu piele expusă.

În ceea ce privește vaccinul antimalarie, singurul ser care a primit aprobare de la Organizația Mondială a Săntății a demonstrat o eficacitate modestă. Prin urmare, trebuie să fii atent la simptomele malariei, mai ales dacă dacă ai fost într-un loc cu risc ridicat.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Delia, ipostaza incendiară în care artista se lasă fotografiată foarte rar. Ce imagini a postat din vacanță pe rețelele sociale
Playtech.ro
Orașe din Italia unde românii trăiesc bine și nu vor să se mai întoarcă în țară. Găsești locuri de muncă bine plătite și chirii sub 500 de euro
observatornews.ro
Momentul în care megaracheta Starship explodează în timpul unui test. SpaceX: "O anomalie majoră"
Playsport.ro
Nokia 1100, cu touch revoluționar și baterie care ține 4 săptămâni, ar spulbera concurența, dar totul...
Evz.ro
E oficial, se dau vouchere de energie. Românii care primesc bani pentru facturi
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ce este sporul de antenă şi cine beneficiază de bani în plus la salariu? Cuantumul poate ajunge la 15% din brut
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`