Actualitate

Care sunt valorile normale ale colesterolului si ce simptome apar cand e prea mare

Publicat: 04 feb. 2020

Care sunt valorile normale ale colesterolului. Nivelul ridicat al colesterolului sau hiperlipidemia ar trebui să fie un semn de alarmă. Când nivelul colesterolului în sânge este ridicat, există riscul de formare a plăcilor de aterom în interiorul vaselor. Aceasta afecţiune se numeşte ateroscleroza. Dacă aceste plăci se rup, există riscul de accident vascular cerebral sau de infarct.

Nivelul crescut al colesterolului este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. Netratat, creşte riscul de infarct său accident cerebral. În România, peste o treime din populaţie este afectată de hipercolesterolemie.

Medicii avertizează că numărul bolnavilor e în continuă creştere. Și aceasta din cauza regimului alimentar bogat în grăsimi şi a sedentarismului.

Ce rol are colesterolul

Organismul uman are nevoie de colesterol. Rolul său este acela de a asigura integritatea celulelor şi de a sta la baza unor diverse procese biochimice.

Însă, există două tipuri de colesterol:
– „rău” (LDL), care se depune pe pereţii vaselor de sânge
– „colesterol bun”(HDL), pe care ficatul îl poate procesa şi apoi elimina din organism.

Care sunt valorile normale ale colesterolului

Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie să depăşească valoarea de 200 mg/dl.

Dacă această valoare creşte, ar trebui să luăm măsuri preventive înainte să se ajungă la un nivel riscant (

Îngroşarea vaselor de sânge – risc de infarct

Hipercolesterolemia este de cele mai multe ori cauzată de alimentaţia bogată în grăsimi saturate (de origine animală). De asemenea, lipsa activităţii fizice, dar şi fumatul scad nivelul de „colesterol bun”.

Pe de altă parte, pacienţii care au probleme cu colesterolul nu prezintă niciun fel de simptome. Doar că, în timp, acesta se depune pe vasele de sânge. Astfel, se instalează şi ateroscleroza, afecţiune ce produce infarctul miocardic.

Care sunt valorile normale ale colesterolului. Afecţiunile conexe pot fi prevenite dacă pacienţii îşi verifica regulat valoarea colesterolului prin analize de sânge.

Analize și medicație

Bine ar fi ca toţi cei care au depăşit vârsta de 20 de ani să facă această analiză măcar o dată la patru-cinci ani. Cei care se ştiu cu un nivel crescut al colesterolului trebuie să urmărească anual nivelul acestuia. În ceea ce priveşte medicaţia, specialiştii spun că statinele sunt cele mai eficiente şi cele mai frecvent folosite.

„Prevenirea complicaţiilor cardiovasculare vizează controlul lipidic, tensional şi ponderal. În controlul lipidic, tratamentul cu statine este prima opţiune conform ghidurilor internaţionale. Acest tratament este capabil să reducă rata de progresie a plăcii de aterom, responsabilă de apariţia aterosclerozei.”
Nicolae Hâncu, medic la Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napocaloading...

Adauga un comentariu