Prima pagină » Local » Care vor fi alianțele și majoritățile de la Consiliul Local și Consiliul Județean Iași! Sunt surprize imense! Nu te-ai aștepta la așa ceva – EXCLUSIV

Care vor fi alianțele și majoritățile de la Consiliul Local și Consiliul Județean Iași! Sunt surprize imense! Nu te-ai aștepta la așa ceva – EXCLUSIV

13 iun. 2024, 14:13, 13 ,
BZI.ro, în Local

Sunt surprize de proporții care se prefigurează din toamnă când actualii consilieri locali își vor prelua mandatele. Se prefigurează surprize atât la Consiliul Local Iași cât și la Consiliul Județean. Sunt majorități la care nimeni nu s-ar fi gândit și despre care vom vorbi în continuare.

Vă aducem aminte faptul că la alegerile locale 2024 Iași niciun partid nu poate face majoritatea de unul singur, fiind nevoie de al doilea sau al treilea partid pentru a forma majoritate.

Majoritatea de la Consiliul Local Iași, o adevărate surpriză! Mihai Chirica lăsat pe dinafară

Conform datelor existente obținute în exclusivitate de BZI.RO se pare că la Consiliul Local Iași se prefigurează o alianță împotriva primarului Mihai Chirica ce va pierde ambele funcții de viceprimar. Vorbim despre o alianță formată din USR-PSD-AUR, o alianță care obține o majoritate confortabilă și care o să îi impună pe ambii viceprimari. Unul dintre viceprimari va fi de la PSD, în timp ce al doilea va fi de la USR.

Componența Consiliului Local Iași va fi următoarea:

AUR – 4 consilieri

PNL – 7 consilieri

USR-PMP – 7 consilieri

PSD – 6 consilieri

CURAJ – 3 consilieri

Pentru lista nominală de consilieri locali și județeni click aici.

În total, conform legislației actuale, configurația Consiliului Local Iași prevede existența a 27 de consilieri. Pentru a forma o majoritate simplă este nevoie de 14 voturi. În total, alianța USR-AUR-PSD au 17 consilieri, un număr mai mult decât confortabil. Surse credibile și exclusiv BZI.RO au confirmat informația precum că cele trei formațiuni politice au ajuns la un consens în aceste momente cu precizarea că toți consilierii partidelor vor vota marile proiecte pe fonduri europene, dar vor vota împotriva combinațiilor primarului Mihai Chirica.

Primarul Mihai Chirica va avea mari probleme în următorii ani pentru că nu îi vor mai trece proiectele imobiliare ”servite” de anumite grupuri de interese din primărie. Mai trebuie precizat și faptul că în actualul mandat Mihai Chirica nu a reușit să facă o majoritate de unul singur fiind necesar aducerea în alianță a PMP și două trădări din alte formațiuni politice. Totuși, situația era mult mai ușoară decât în 2024 pentru că în 2020 PNL scosese un număr sensibil mai mare de consilieri local (11, comparativ cu 7 cât are în prezent.).

Majoritatea în Consiliul Județean Iași obținută din 2 partide

La Consiliul Județean Iași va exista o alianță formată din 2 partide. Legea îi permite președintelui Consiliului Județean să voteze, iar acest lucru duce automat la o majoritate obținută mai ușor. Vorbim despre o majoritate formată din PNL și AUR. Când vine vorba despre vicepreședinți, aceste două funcții se vor împărți la PNL și AUR. Surse ne spun că prima șansă pe funcția de vicepreședinte din partea liberalilor o are Marius Sorin Dangă, dar niciun scenariu nu este exclus.

Actuala componență în Consiliul Județean Iași este următoarea:

PNL – 14 consilieri

PSD – 11 consilieri

USR – 4 consilieri

PMP – 3 consilieri

Forța Dreptei – 1 consilier

AUR – 5 consilieri

Astfel, pentru a obține o majoritate simplă, sunt necesare cel puțin 19 voturi. PNL și AUR dețin împreună 19 voturi în viitorul Consiliul Județean, cu mențiunea că și Costel Alexe are drept de vot, ceea ce aduce totalul la 20 de voturi.

În Consiliul Județean Iași, în ceea ce privește majoritatea, situația va fi mult mai ușoară decât în Consiliul Local Iași unde primarul Mihai Chirica va fi nevoit să suporte timp de 4 ani un CL total ostil intereselor de personale.

Comentarii
 • Pe Chirica Îl interesează consiliul local,nu cel județean…

 • Pacat de acest oras maret locuit de tonti ,lichele si ghiolbani,multi din ei in „mediul universitar”!

 • Florin RAȘCU

  Abia aștept să-l văd pe Jan CHIRITĂ arhitectul care a înmormântat PUG-ul Iașului, care i-a vândut pe ieșeni samsarilor imobiliari să ajungă viceprimar de AUR . Să vedeți atunci jalanie în Iași. Al doilea de la PSD va fi Cruceanu agreat de Chirica susținut de Boca cu, care e partener în combinații imobiliare . Oricum decât calamitatea Balaniscu care stă la cotitură să fie arestat Chirica și să ajungă el primar e mai OK acest Cruceanu . Deja a început lupta în PSD , Balaniscu tatonează la Ciolacu via Stănescu iar Cruceanu la tineretul PSD . Luptă e inegală Cruceanu având și sacoșele de bani date de Boca via Chirica! Oricum iesenii vor deconta totul !

 • Propunere pentru adevaratul presedinte cj

  Pentru un ciolan si un strop de atentie, habilul va merge in orice alianta, chiar si in corul femeilor de servici. Cu multipla sa expertiza in meteoriti si banguri sonice, precum si expertiza sa europarlamentara, habilul va fi bucuros sa danseze la nunti (ca la botez boss nu l-a chemat, dej, scor mic, loc neeligibil) pe post de vornicel consilier.

 • Lapusneanu Marcel

  Sunt curios care vor fi averile dumnealor dupa terminarea acestui viitor mandat de 4 ani.
  Bine, asta daca nu vor fi arestati intre timp la cate dosare penale au amandoi.

 • Adrian minunatul

  Îl va pune pe Boca viceprimar, acest Tzancă Uraganu al PSD care finanțează partidul că să-l pună pe toate listele și să-i meargă imobiliarele. Apropo Florine, de unde ți-ai cumpărat pantofii aia ascuțiți cu vârful în sus că vreau și eu o pereche să pot ține ușa la lift.

 • Daca unul din viceprimari e de la USR inseamna ca se intoarce Baciu Cezar pe cai mari. Hai, Dosmne Ajuta!!!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

 • Da cozeta merge la Anaf sau ramane consilier local?

 • Ha, ha, ha, primar fără consiliu local. Joac-o pe asta Chirica.

 • m as bucura sa nu poata face nimic ca si asa nu a facut nimic chirica betivanul

 • Dle primar Chirica de ce duminica in talcioc angajatu ecopiata care e angajat ca maturator ocupa tarabe si locuri pt 50 de cunostinte si neamurile lui ? pe langa 10 lei la intrare mai cere si el inca 5 ,10 lei pt buzunaru lui ,pe acest talhar nu il controleaza nimeni ? dnu botez ce face ? wc infecte arhipline ,bar cu bauturi contrafacute ,mafia ecopiata trebuie sa dispara ,de ce 300 de romanasii amarati vand pe afara ?

 • Batausul de chirica va vinde și pe nevasta-sa acum ca să se salveze..

 • Dle primar Chirica de ce li se permite la multi ticalosi din talcioc sa ocupe la ora 6 cate 10 ,15 tarabe pe care ulterior le inchiriaza la altii ? de ce cu 10 lei unii amarati ocupa o taraba si altii smecheri de talcioc ocupa 10 tarabe 15 ? sa fie biletu si taraba ca in alte tari civilizate !

 • catunul iasi va fi refigiu pentru basarabeni si ucrainieni care vor cetatenie
  asteptam fratii bangladesi si musulmani ca sa populeze aceasta latrina a ioropei

 • Planul evreiesc: sa disparem ca natie!

 • PENSIONAR MAN

  LA PUSCARIE CU ALEXE TABLA CURVA SI LINGAU DE CHIRICA PENALU DE AIVANOAIEI TERMOSERVICE POPA OFTICIUC PSD BOTEZ SCARICA 2ECOPIATA !!!!!!!!!######

 • Se vor alia PSD si PNL si vor pradui orasul si judetul, ca in ultimii 34 de ani.

 • Pensionar minerva

  Acum vreo 6 ani mitomanu penal de kirica promitea camere de filmat in parcurile pt copii unde dupa ora 17,18 se aduna drogati ,tineri de 17 ani alcoolisti ,aurolaci ,fara capatai nesupravegheati de parinti ,mai in toate parcurile pt copii mici se intampla asta fac galagie mizerie vb f urat si arunca cu pietre in batrani ,politia inexistenta !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024