Culinar

Cârnați de casă afumați. Rețeta bunicii pentru un preparat tradițional irezistibil

Publicat: 07 dec. 2022
Cârnați de casă afumați. Rețeta bunicii pentru un preparat tradițional irezistibil
Cârnații de casă afumați sunt nelipsiți de la masa de Crăciun, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple din rețeta bunicii, îi vom cuceri pe musafiri cu un preparat gustos și aromat.

La masa de Crăciun sunt nelipsiți gustoșii cârnați de casă afumați. Gospodinele se întrec în tot felul de rețete savuroase pentru a obține la final niște cârnați aromați, gustoși și pe placul tuturor musafirilor. Dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat. Iată rețeta bunicii pentru un preparat tradițional irezistibil.

Cârnați de casă afumați

Când vine vorba de preparatele pentru masa de Crăciun, doamnele gătesc cele mai bune mâncăruri după rețetele de odinioară ale bunicii. Pe lângă tradiționala piftie de porc sau deliciosul cozonac pufos, gospodinelee fac și niște cârnați de casă afumați.

Cârnații de casă sunt gustoși și ușor de făcut, iar dacă avem în vedere câteva secrete din rețeta de odinioară, la final ne vom încânta papilele gustative cu un preparat irezistibil. Dacă ne dorim să readucem la mese aromele bucatelor din vremea copilăriei, este necesar să alegem cu grijă ingredientele pentru a obține niște cârnați afumați delicioși.

Secretul celor mai buni cârnați constă în condimentele folosite, dar și în modul în care îi afumăm. La fel de importantă este și carnea ce trebuie amestecată cu puțină slănină de porc. Pe lângă acest deliciu tradițional, gospodinele mai pregătesc pentru mesele de sărbătoare și niște chiftele pufoase cu carne de porc și vită.

Când vine vorba de desert, nelipsite sunt gustoasele plăcinte cu brânză sau cu mere, făcute cu un aluat fraged și aromat. Pentru iubitorii de mâncăruri ca pe vremea bunicii, putem pregăti de Crăciun niște cârnați de casă afumați.

Rețeta cu care vei obține un preparat gustos și aromat

Dacă vrem să pregătim niște cârnați de casă afumați vom avea nevoie de o mașină de tocat și o afumătoare bună, dar și de 10 m de intestine de porc, 6 kg de carne de porc, 1 kg de slănină de porc, 90 g de sare, 150 g de usturoi, 90 g de boia dulce și 35 g de piper negru măcinat.

Mai întâi se spală foarte bine intestinele de porc și se lasă la scurs. Se dă carnea prin mașina de tocat împreună cu slănina. Într-un lighean mare se pune carnea tocată apoi se adaugă sarea, usturoiul pisat, piperul măcinat și boiaua de ardei. Se amestecă foarte bine până când toate ingredientele se omogenizează și carnea devine aromată.

Se pregătește după aceea mașina pentru umplut cârnații de casă. Se pune forma de cârnați la mașina de tocat și se începe umplerea intestinelor de porc. Carnea se pune în mașina de tocat  și se presează foarte bine pentru a nu lăsa goluri de aer. Se umplu cârnații cu grijă, verificând să nu se rupă intestinele. Când sunt gata, se lasă cârnații la zvântat într-un spațiu uscat și răcoros.

A doua zi cârnații pot fi afumați. Se pregătește afumătoarea și se afumă savuroșii cârnați de casă cu lemn de fag sau de cireș. Timpul pentru a afuma cârnații este de 4 ore, însă dacă dorim să obținem un gust mult mai intens, îi putem lăsa la afumat o zi întreagă. Când sunt gata, cârnații se lasă la aerisit câteva zile la loc uscat. Delicioșii cârnați pot fi păstrați mult timp într-o cămară bine aerisită sau la congelator și frigider.

Cârnații de casă afumați sunt nelipsiți de la masa de Crăciun, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple din rețeta bunicii, îi vom cuceri pe musafiri cu un preparat gustos și aromat. Cârnații de casă sunt ușor de făcut și pe placul multora dintre noi, amintind de bucatele savuroase din vremea copilăriei.
Adauga un comentariu