Carnea rosie duce la îmbătrânirea arterelor. Potrivit unui nou studiu al Universității din Colorado Boulder, un compus produs în intestin atunci când mâncăm carne roșie dăunează arterelor și poate juca un rol cheie în creșterea riscului de boli de inimă.
Consumul de prea multă carne roșie ar putea deteriora arterele, au dezvăluit noi cercetări de la Universitatea din Colorado Boulder (SUA). Se crede, de asemenea, că joacă un rol în creșterea riscului de boli de inimă. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista de hipertensiune arterială a American Heart Association.
Potrivit cercetătorilor, ar fi posibilă inversarea acestui declin schimbând dieta. „Lucrările noastre arată pentru prima dată că acest compus nu numai că afectează în mod direct funcția arterială, ci poate ajuta și la deteriorarea sistemului cardiovascular care apare în mod natural odată cu vârsta”, spune autorul Viena Brunt, cercetător postdoctoral.
Carnea rosie duce la îmbătrânirea arterelor: Trimetilamina
Cum să explici acest fenomen? După cum subliniază comunicatul de presă al universității, bacteriile intestinale se activează pentru a descompune carnea roșie sau ouăle. Trimetilamina, un produs secundar din metabolismul aminoacizilor L-carnitină și colină, este transformată de ficat în trimetilamină-N-oxid (TMAO). În trecut, studiile anterioare au arătat că cei cu niveluri sanguine mai mari de TMAO aveau de două ori mai multe șanse să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral și tindeau să moară mai devreme.
Pentru acest studiu, cercetătorii au măsurat sângele și sănătatea arterială a 101 persoane în vârstă și 22 de adulți tineri. Ei au descoperit că nivelurile de TMAO au crescut considerabil odată cu vârsta. Astfel, „adulții cu niveluri sanguine mai mari de TMAO au avut o funcție arterială semnificativ mai slabă, conform noului studiu și au arătat semne mai mari de stres oxidativ sau de deteriorare tisulară în pereții vaselor de sânge”, relatează studiul.
Pentru a confirma aceste observații, cercetătorii au dat TMAO șoarecilor: „Doar introducerea lor în mâncarea le-a făcut să pară șoareci bătrâni”, notează Viena Brunt. Ea a spus că șoarecii în vârstă de 12 luni (echivalentul uman de aproximativ 35 de ani) seamănă mai mult cu șoarecii de 27 de luni (80 de ani la oameni) după ce au consumat TMAO timp de câteva luni.
Un rol în declinul cognitiv
În ceea ce privește legătura cu declinul cognitiv, cercetătorii au observat că șoarecii cu niveluri mai mari de TMAO arată o scădere a învățării și a memoriei. Prin urmare, acest compus ar putea juca un rol în declinul cognitiv legat de vârstă. În schimb, șoarecii care au mâncat dimetil butanol (un compus care se găsește în uleiul de măsline, oțet și vin roșu) au avut inversata disfuncția vasculară.
„Îmbătrânirea este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, în principal datorită stresului oxidativ din arterele noastre. Dar ce face ca stresul oxidativ să se dezvolte în arterele noastre odată cu vârsta? El era marele necunoscut. Acest studiu identifică ceea ce ar putea fi un factor foarte important”, explică autorul principal al acestui studiu, Doug Seals, director al Laboratorului de Fiziologie Integrativă a îmbătrânirii.