Local

Cartel ca în filmele cu mafioți, descoperit la Iași! Șeful grupării a fost decapitat de procurorii DIICOT! El impunea prețul pe piața țigărilor de contrabandă!

Publicat: 07 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cartel ca în filmele cu mafioți descoperit la Iași Șeful grupării a fost decapitat de procurorii DIICOT El impunea prețul pe piața țigărilor de contrabandă

Peste 20 de persoane, din județul Iași și cele învecinate, au fost săltate ieri-dimineață de „mascați”. Polițiștii și procurorii au efectuat percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat. Potrivit anchetatorilor, grupul se ocupa cu procurarea și vânzarea de țigări de contrabandă. Principalii cumpărători erau ieșenii.

Lovitură grea încasată de o grupare uriașă care se ocupa de traficul de țigări! În ultima perioadă nu a mai fost organizată o acțiune de o asemenea amploare. Este știut faptul că, în tot județul Iași, se vând țigări de contrabandă.
Majoritatea mărcilor cunoscute și câteva mărci ce se găsesc în Republica Moldova ajung să fie vândute mult sub prețul pieței, de contrabandiști. Desigur, această „mișcare” nu face decât să le mărească zdravăn conturile infractorilor. Ieri-dimineață, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași, împreună cu ofițeri de Poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat 36 de percheziții domiciliare.

Mai multe județe

Gruparea era extinsă în mai multe locuri și în mai multe județe. Astfel, perchezițiile au fost efectuate ieri în județele Iași, Suceava și Botoșani, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna ianuarie 2019, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat în mod coordonat privind achiziționarea din Republica Moldova și Ucraina a unor cantități importante de țigări provenind din contrabandă. Membrii grupării au depozitat și comercializat țigările către diverși cumpărători, în principal pe raza județului Iași”, au precizat ieri reprezentanții DIICOT.

Cum acționa gruparea

Anchetatorii au susținut că, după primirea si depozitarea țigărilor de contrabandă, liderul grupului infracțional le distribuia către ceilalți membri.

„Acesta colecta banii rezultați din valorificarea țigărilor. De asemenea, liderul grupării indica prețul minim de distribuire a țigărilor către ceilalți membri. Aceștia din urmă, la rândul lor, adăugau propriile procente la prețul de vânzare către cumpărători”, au adăugat oamenii legii.

Potrivit acestora, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost duse, în vederea audierii, 25 de persoane. Conform procurorilor ieșeni, suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

„Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au încheiat procurorii DIICOT Iași.

Tot ieri dimineață, la sediul DIICOT Iași au ajuns și reprezentanți ai autorităților judiciare din Republica Moldova, care, cel mai probabil, colaborează cu anchetatorii români.

Lovitură pentru mai multe familii de rromi

„Mascații” au descins ieri-dimineață în mai multe locuri din Podu Iloaei și Târgu Frumos. La domiciliile unor familii de rromi au fost descoperite mii de țigări de contrabandă și sume importante de bani. În timp ce unele persoane care au fost ridicate și duse la audieri au recunoscut că au vândut țigări, altele au susținut că nu au nici cea mai mică legătură cu asta.

Mai mult, soția unui bărbat din Podu Iloaiei a ținut să indice câteva persoane care vând țigări. A făcut acest lucru în speranța că oamenii legii vor crede că ea nu are nicio legătură cu activitatea respectivă.  Până ce un pachet de țigări de contrabandă să ajungă să fie vândut la colț de stradă era cale lungă. Inițial, mii de pachete intrau în țară. După ce era stabilit prețul la „calup”, începea distribuirea. La o cantitate de câteva mii de pachete, prețul unui singur pachet costa chiar și sub doi lei.

Profit uriaș

De la un preț de aproape doi lei, cât costa un pachet de țigări „la prima mână”, ajungea să fie vândut la Iași cu un preț cuprins între opt și zece lei.
Capii rețelei obțineau un profit uriaș într-un timp scurt. Mai greu era, însă, pentru „ultima mână”, adică pentru vânzătorii de la colțul străzii. Aceștia erau cei care obțineau doi-trei lei pentru fiecare pachet vândut. Având în vedere că un pachet cumpărat din orice magazin din România costă aproape 20 de lei, fumătorii care plăteau doar zece lei pe un pachet făceau o afacere profitabilă.

Mulți ieșeni s-au gândit, probabil, cum de sunt persoane care vând țigări de contrabandă chiar sub nasul polițiștilor. S-a spus în nenumărate rânduri că vânzătorii din stradă sunt tolerați de oamenii legii. Pe de altă parte, dacă acești vânzători nu ar fi fost lăsați să vândă, anchetatorii nu ar fi ajuns să destructureze rețelele respective.

Adauga un comentariu