Numele este puțin străin pentru unii, în timp ce alții tocmai acum îl caută. În occident este foarte la modă rețeta de cartofi fondanți.
Cartoful încă de când a fost adus în Europa, prin secolul 16, a făcut ravagii, iar oamenilor le-a plăcut atât de mult încât a devenit un aliment de bază. Sunt o mulțime de rețete ce conțin cartofi, de la supe și cartofi prăjiți până la moussaka și chiar chipsuri.
Din numele de cartofi fondanți, nu se prea înțelege despre ce este vorba. Originea preparatului este franceză, dar treptat a ajuns și în multe alte țări. Ceea ce îi face diferiți de alte rețete este faptul că sunt niște cartofi prăjiți în unt și supă. Poate părea puțin straniu, dar pe parcurs totul va fi logic.
Cartofi fondanți – Preparare
Rețeta nu este bătută în cuie, dar ca să o simplificăm și să lăsăm loc tuturor celorlalte variații, avem nevoie de 1kg de cartofi, oricum la decojire va fi mai puțin. Se doresc a fi niște cartofi mai tari, nu de piure căci există șansa de a deveni prea moi. Se îndepărtează coaja și se taie rondele, doar că rondelele sunt mai mari, cam cât 3 degete dacă sunteți bărbat sau în jur a 4 cm, ca sa fie mai exact.
Cartoful se vrea a fi ca un cilindru de înălțimea de 4 cm, dar nu e nevoie să ne apucăm de sculptat cartofii, obligatoriu este să fie destul de înaltă bucata. Se poate pune în apă ca să nu se oxideze și chiar să se mai ducă și din amidon, iar apoi avem de ales între a folosi cuptorul sau tigaia, ambele variante sunt foarte reușite, însă mai multă lume preferă cuptorul.
Se pun 100 de grame de unt la topit în tigaie și se adaugă cartofii minune, forma fiind de cilindru, se pun pe bază, pe unda din fețe, ca să fie stabili și sa nu cadă, iar la nevoie, să îi punem pe cealaltă față. Puteți adăuga sare, piper și alte condimente, merg foarte bine cimbrul, rozmarinul, dar și usturoiul granulat sau pisat.
Undeva la 2 – 3 minute se pot întoarce cartofii pe cealaltă față, timpul poate varia în funcție de puterea focului, important e să fie aurii, puțin rumeniți. Iar apoi după ce trec tot așa 2 – 3 minute, se adaugă pe marginea tigăii supa de legume ( poate fi și cu carne, nu are importanță, dar se utilizează doar zeama ). Important este să nu puneți prea multă pentru că din cauza untului va face spumă și e posibil să curgă pe lângă.
Supa să fie undeva la vro 2cm, un pic peste jumătatea înălțimii cartofului. Iar apoi, când scade se tot adaugă regulat. Focul trebuie să fie mediu, iar cantitatea de supă, undeva la 400 de mL. Untul a făcut fețele crocante, iar supa face ca miezul să fie unul savuros și cremos.
Rețeta de mâncare pe final
Toată treaba la aragaz ar trebui să dureze undeva între 30 și 40 de minute, cartofii nu trebuie înțepați cu furculița decât pe final, iar atunci doar pe laterale. Altfel, riscăm să pierdem textura dorită. Rețeta nu este una complicată, se poate servi drept garnitură la multe mâncăruri, sau chiar simpli.
Gustul acestor cartofi fondanți vine din supa de legume, apa se evaporă, iar tot gustul rămâne pe cartofi și în sosul cu unt rămas. Dacă pare prea gras, se poate încerca folosirea unei cantități mai mici de unt, el fiind necesar chiar dacă se adaugă ulei de măsline pentru că face totul să se lege. Poftă bună!