Prima pagină » Culinar » Cartofi natur la cuptor. Iată cum să faci o garnitură simplă și rapidă!

Cartofi natur la cuptor. Iată cum să faci o garnitură simplă și rapidă!

07 feb. 2025, 13:23,
Redacția BZI în Culinar

Una dintre cele mai simple rețete pe care o poți prepara ca garnitură este rețeta de cartofi natur la cuptor. Nu sunt necesare nici prea multe ingrediente și nu petreci nici timp îndelungat în bucătărie pentru prepararea lor.

Un preparat atât de banal și totuși atât de iubit, cartofii natur însoțesc cele mai delicioase preparate din pește, carne, sau sunt un prânz fantastic pe timp de vară alături de o salată proaspătă din legumele de sezon. În timpul sezonului rece, aceștia se îmbină perfect cu un preparat din carne, fiind garnitura perfectă și foarte la îndemână.

Rețeta pentru cartofi natur la cuptor

Cartofii fac parte din categoria alimentelor cele mai accesibile, dar și cele mai versatile de preparat. Îi găsești în piețe su în magazine pe tot parcursul anului și poți găti din ei diferite rețete din toate categoriile de preparate.

Îi poți folosi la salate, la supe și ciorbe, la garnituri mai simple sau mai complexe, dar și la aluaturi. Dacă te numeri printre consumatorii de pâine cu cartofi în aluat, o poți prepara cu succes și în propria bucătărie.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru prepararea cartofilor natur, simpli și gustoși: 1 kg de cartofi roșii; 2 litri de apă + 1 linguriță de sare; 3 linguri cu ulei de măsline sau de floarea soarelui; 1 legătură de pătrunjel verde sau de mărar; ceapă verde, opțional; sare și piper după gust.

Tot ce ai de făcut pentru această rețetă este să cureți cartofii, să-i speli bine și să-i tai în cuburi mari, apoi să-i fierbi. Nu îți ia mai mult de cinci minute să faci aceste operațiuni. Iar timpul de fierbere al cartofilor este scurt, deci nu petreci în bucătărie mai mult de 20-25 de minute în total.

Prin urmare, fierbe cartofii în apă rece, în care adaugi 2 linguri de ulei, dar și o linguriță de sare. Nu trebuie să-i fierbi până sunt gata, ci doar până când sunt făcuți mediu.

Apoi scurge-i, pune-i într-un bol și stropește-i cu puțin ulei. Presară sare și piper după gust apoi bagă-i la cuptor pentru 15-20 de minute. La final adaugă și verdeața tocată mărunt, apoi amestecă ușor pentru a nu-i strivi, să se întrepătrundă cu aroma pătrunjelului sau a mărarului. Poți adăuga și rondele de ceapă verde, pentru un plus de gust. Îi poți servi calzi sau reci, după cum dorești.

Ce tip de cartofi alegi în funcție de modul de preparare a acestora

Pe piața românească găsești două tipuri de cartofi: cartofi cu coajă albă și cartofi cu coajă roșie. Mai sunt, totuși și cartofii dulci, dar aceștia  au alte moduri de preparare și de folosire.

Dacă mâncarea pe care o prepari necesită fierberea cartofilor, în coajă sau curățați, optează pentru cartofii cu coaja roșie. Aceștia își păstrează forma în timpul fierberii pentru că au o cantitate mai mică de amidon în conținut. De exemplu, cartofii roșii îi poți folosi la rețeta de salată orientală, la salata de boeuf, la tocănițe și la ciorbe.

Dacă dorești să prepari cartofi prăjiți sub formă de pai, alege tot cartofii roșii. Vor ieși mai crocanți și nu se vor rupe în timpul preparării. Dar dacă dorești să-i prăjești tăiați în cuburi sua bucăți mai mari, alege cartofii albi. Aceștia vor ieși crocanți la exteriori, dar moi și foarte gustoși la interior.

Pentru rețetele de cartofi copți, ar trebui să alegi cartofii în coajă albă. Se coc mai rapid și vor fi mai crmeoși în interior, datorită conținutului mai mare de amidon. Pentru rețetele de aluaturi poți opta tot pentru cartofii albi, pentru că ai nevoie de tot amidonul din ei. Tot aceștia sunt buni și pentru cartofii natur la cuptor.

Bugetul.ro
Nenorocit pe viață de Piedone, un producător local și-a plâns public durerea. Șeful ANPC l-a nimicit pe „țăranul român” fără milă
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
”Salariul” legendar al Andreei Esca, depășit de propria fiică. Alexia Eram are încasări uriașe
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vară incendiară în România. Vremea va fi de nesuportat
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Bombă de presă! Idilă în familia lui Trump, după ce detaliile dintre Tiger Woods și Vanessa au făcut înconjurul lumii
Playtech.ro
Sporurile recunoscute la calculul pensiei, în 2025. Legea despre turele de noapte
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Mihai Trăistariu, dezvăluiri despre relația cu Ioana Ignat. De ce a fost părăsit: Ne plăcea să facem dragoste în fiecare dimineaţă
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025