Local

Casa Muzeelor din centrul Iașului este aproape gata. Imagini spectaculoase din interiorul clădirii

Publicat: 02 mai 2020

În aceste zile continuă lucrările la imobilul fostei Chesturi din strada Vasile Alecsandri. Imobilul-monument istoric va adăposti Casa Muzeelor, expoziții dedicate mai multor scriitori. Clădirea este refăcută pe fonduri europene, cotractul fiind derulat prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est

Lucrările la clădirea-monument istoric din strada Vasile Alecsandri sau Casa Muzeelor se apropie de final. Imobilul- monument istoric a intrat într-un amplu proces de reabilitare de câțiva ani. Fondurile au fost contractate prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), valoarea acestora fiind de circa 16 milioane lei. În prezent, în cadrul imobilului unde a funcționat Chestura Poliției în anii celui de-al Doilea Război Mondial, s-a făcut intervenția la partea arhitecturală și la instalațiile termice și sanitare. Muncitorii au zugrăvit pereții, au refăcut tavanele, au izolat termic șarpanta metalică, au montat travertinul în casa scării și în spațiile interioare și lucrează acum la amenajarea curții interioare. De asemenea, la acoperiș au fost efectuate lucrări de prevenire a incendiilor.

Colecție de obiecte importante în Casa Muzeelor

Viitoarea Casă a muzeelor va avea o zonă dedicată Pogromului din 1941, cu o expoziție de colecții unicat de fotografii, manuscrise și obiecte. Tot aici va fi și o încăpere destinată alfabetului, una a primelor tipărituri, și Sala „Dacia Literară”. Vor fi amenajate expoziții dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă și I.L. Caragiale. Pe vizitatori îi va aștepta și o sală a instrumentelor de scris cu o zonă interactivă, unde publicul va putea scrie cu pene și tocuri, pe hârtii vechi, precum și o alta a vocilor literare unde, la cele câteva telefoane care vor fi amplasate aici, vor putea fi ascultate voci ale unora dintre scriitorii clasici români. Inițial, pentru reabilitarea clădirii au fost alocate fonduri de la bugetul județului, însă acestea au fost recuperate de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Adauga un comentariu