Eveniment-Social

Case de lux sau clădiri-simbol din orașul Iași care valorează milioane bune de euro! Ce s-a ales de acestea și ce vor să facă actualii proprietari cu ele – GALERIE FOTO

Publicat: 10 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Case de lux sau clădiri-simbol din orașul Iași care valorează milioane bune de euro Ce s-a ales de acestea și ce vor să facă actualii proprietari cu ele - GALERIE FOTO
Unele case, monumente de patrimoniu, din orașul Iași - zona Copou, au intrat în proprietatea unor afaceriști sau a unor instituții care au proiecte de reabilitare și restaurare

Soartă spectaculoasă pentru o serie de case și imobile, monumente de patrimoniu, din zona Copou sau din apropierea acesteia. Unele dintre acestea au noi proprietari sau aparțin unor instituții care au proiecte de reabilitare și restaurare. Toate sunt clădiri-simbol și valorează milioane bune de euro! Unele dintre ele, din păcate, au fost distruse după ce au intrat în posesia unor indivizi dubioși. Din fericire, altele se află în posesia unor entități importante din urbe care fie au demarat reabilitarea și restaurarea lor, fie au proiecte de acest gen. Toate acestea sunt legate de mari personalități ale Iașului

Sunt fie case de lux, fie clădiri-simbol din orașul Iași care valorează milioane bune de euro! Trist este că unele dintre ele au rămas în paragină și par a fi condamnate la degradare. Din fericire, altele se află în posesia unor instituții publice din urbe care fie au demarat reabilitarea și restaurarea lor, fie au proiecte de acest gen. Toate acestea sunt legate de mari personalități ale Iașului.

Mega-afacere cu imobilul în care a funcționat Institutul de Arheologie, aflat pe strada Lascăr Catargi

În urmă cu 10 ani, interesele imobiliare și financiare, pasivitatea unor instituții reprezentative ale culturii, precum Academia Română, dar și a autorităților locale au ras, rând pe rând, toate simbolurile valoroase ale Iașului. Cel mai important Institut de Arheologie din țară, unde se aflau obiecte de o valoare istorică inestimabilă, a devenit o simplă amintire.

În urma unui proces de revendicare, ce a durat peste 10 ani, un proprietar pe care nimeni nu-l cunoștea a obținut, printr-o decizie definitivă, clădirea. Atunci, cercetătorii de la Institut au considerat că totul s-a petrecut din cauza intereselor „mafiei imobiliare”. De ani buni, monumentul se află într-o avansată stare de degradare.

Misterioasa casă de pe strada Petru Rareș, numărul 21

Un alt caz flagrant este legat de un imobil inclus în Lista Monumentelor Istorice (LMI) sub codul IS-II-m-B-03999 de către Ministerul Culturii și care are o vechime de aproape un secol și jumătate.

Cu toate acestea, „invizibilul” proprietar a trântit o mega-ușă de termopan la intrarea principală și a îmbrăcat ferestrele în aceeași manieră. Este vorba despre casa situată pe strada Petru Rareș, numărul 21, din municipiul Iași! Trist este că o construcție care are în arhitectura sa o serie de elemente extrem de interesante, este de patrimoniu și se află într-o zonă importantă a urbei, este lăsată de izbeliște, autoritățile nu intervin pentru a-l sancționa pe proprietarul care nu a respectat legislația.

Și fostul Centru Cultural German din Copou a fost dat uitării

De asemenea, o frumoasă și impozantă casă, amplasată în imediata apropiere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), se află în proprietatea Despinei Simionescu, care locuiește în Germania. Ea a intrat în posesia imobilului și a celor câteva sute de metri pătrați din jurul acestuia în urma unui scandal-monstru. De ani buni, Simionescu a scos la vânzare construcția. Cu toate acestea, de aproape 3 ani, nu au mai apărut date despre toate acestea. Actuala conducere a Universității „Cuza” din Iași și-a anunțat intenția să devină proprietara imobilului. Și casa în care a locuit marele actor Miluță Gheorghiu, ieșean intrat în galeria marilor personalități culturale ale României, este dată uitării. Chiar dacă imobilul este inclus pe Lista Monumentelor Istorice, nu este pus în vreun ghid turistic al Iașului, iar construcția continuă să se degradeze. Mai mult, unii afaceriști au pus ochii pe acesta și, dacă nu se va interveni rapid, este posibil să intre în posesia unei persoane private, care să o transforme fără scrupule!

„Casa actorului Miluță Gheorghiu este un monument al orașului, fiind inclusă în LMI și are codul IS-II-m-B-03700. Este plasată în zona Copou – Sărărie, pe strada Albineț. Ca datare, aceasta este ridicată la începutul secolului al XX-lea”, se arată în documentele Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.

Casa „Racoviță” va intra într-un proces de restaurare și renovare

Casa „Racoviță” și terenul aferent acesteia se află în proprietatea privată a companiei Iulius, fiind un obiectiv pentru care există o intenție de investiție, care să vizeze inclusiv funcțiuni culturale, prin oportunități de extindere a Institutului Cultural Francez, entitate ce își desfășoară activitatea în acest imobil. Compania Iulius propune dezvoltarea unei clădiri în proximitatea monumentului istoric, care să integreze săli culturale la parter și mezanin, prin care să fie susținută activitatea institutului Cultural Francez. Imobilul propus spre dezvoltare în anul 2023 prevede 4 niveluri de parcare subterană, care să funcționeze ca o facilitate pentru întreaga zonă, deficitară în privința spațiilor de garare.

Noile locuri de parcare vor fi corelate cu modernizarea infrastructurii perimetrale, în prezent subdimensionată, și cu o revitalizare și optimizare a zonelor verzi. Înălțimea clădirii va fi stabilită de către o echipă de arhitecți cu experiență, în concordanță cu cea a construcțiilor din zonă, propunerea actuală, de 7 etaje, reprezentând un maximum posibil. În privința funcțiunilor pe care imobilul le va avea la etajele superioare, sunt analizate mai multe opțiuni, inclusiv cea de rezidențial. Ulterior dezvoltării noii clădiri, Casa „Racoviță” va intra într-un proces de restaurare și renovare, lucrări care nu vor avea impact asupra arhitecturii actuale.

Adauga un comentariu