Viata de cuplu

Casnicia si divortul: ce efect au asupra greutatii tale

Publicat: 07 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Casnicia si divortul ce efect au asupra greutatii tale
casnicia si divortul

Casnicia si divortul pot avea un efect negativ asupra greutatii tale, se arata intr-un studiu. Momentul in care trebuie sa mai slabesti cureaua depinde insa de sex. Cand se ingrasa femeile si barbatii in raport cu doua momente importante din viata lor, descopera in randurile de mai jos.

Casnicia si divortul au efecte diferite asupra greutatii femeilor si barbatilor. Potrivit unui studiu, femeile sunt mai susceptibile sa creasca in greutate dupa ce se casatoresc. In cazul barbatilor, kilogramele se acumuleaza dupa divort. „Casnicia si divortul sunt momente foarte importante. Cand aveti astfel de schimbari majore in viata, greutatea dvs. poate creste”, a spus Dmitry Tumin, sociolog si cercetator.

Casnicia si divortul au influentat greutatea mai ales in cazul celor trecuti de 30 de ani. Cei mai multi oameni nu iau atat de mult in greutate in perioada casniciei sau dupa divort incat sa aiba un impact semnificativ asupra sanatatii lor, a spus Tumin. Dar, pentru un procent mic din populatie, kilogramele castigate pot prezenta riscuri pentru sanatate, a adaugat el.

Casnicia si divortul: cum iti modifica talia

Cercetarile anterioare au descoperit ca, in general, oamenii tind sa castige putine kilograme dupa casatorie si sa piarda cateva dupa divort. Cu toate acestea, aceste studii au masurat modificarea medie a greutatii la grupurile de oameni. Cercetatorii au vrut sa vada acum care castiga in greutate si care pierde in raport cu casnicia si divortul.

Cercetatorii au analizat raspunsurile la un sondaj la care au participat peste 10.000 de barbati si femei din Statele Unite. Greutatea si statutul civil su fost urmarite timp de 22 de ani, iar la inceputul studiului subiectii aveau intre 22 si 29 de ani. Oamenii de stiinta au masurat kilogramele castigate sau pierdute in cei doi ani in urma casatoriei sau a divortului. Au definit o crestere in greutate cuprinsa intre 3 si 9 kilograme ca fiind mica si peste 9 kg ca fiind mare – pentru o persoana care are 178 cm. O pierdere mare in greutate a fost definita orice scadere mai mare de 3 kg.

Greutatea majoritatii participantilor nu a fluctuat prea mult in perioada de doi ani dupa casatorie sau divort. Cu toate acestea, aproximativ 10-15% au castigat multe kilograme dupa casatorie, iar 10% au pierdut multe dupa divort. Potrivit studiului femeile casatorite au un risc de ingrasare in primii doi ani de casnicie cu 46% mai mare decat femeile necasatorite. Studiul a aratat ca barbatii nu aveau un risc crescut de ingrasare dupa casatorie. In cazul lor, riscul de a lua in greutate a crescut dupa divort – risc cu 63% mai mare comparativ cu barbatii care au ramas casatoriti in aceeasi perioada. Riscul de ingrasare a fost mai mare pentru barbatii si femeile care s-au casatorit sau au divortat dupa varsta de 30 de ani. Si a crescut si mai mult la persoanele in varsta, au spus cercetatorii.

Diferentele dintre sexe

Cercetatorii nu au colectat date cu privire la motivele care au stat la baza descoperirilor lor. Se presupune ca, in cazul femeilor acestea au un rol mai important legat de casa. Asta le lasa mai putin timp pentru exercitii fizice, sustine cercetatorul de studiu Zhenchao Qian, profesor de sociologie la Universitatea de Stat din Ohio. In schimb, sanatatea barbatilor se imbunatateste dupa casatorie. Poate pentru ca sotiile le monitorizeaza comportamentul si obiceiurile alimentare, a spus Tumin. Ei pierd acest beneficiu odata ce divorteaza.

Exista o explicatie si pentru faptul ca adultii in varsta sunt mai susceptibili de ingrasare dupa o casatorie sau undivort. Pe masura ce oamenii imbatranesc, devin mai stabiliti in anumite obiceiuri alimentare si exercitii fizice, a spus Tumin. „Pe masura ce imbatranesti, sa ai o schimbare brusca in viata ta, asa cum este casnicia si divortul, este un soc mai mare decat ar fi fost cand erai mai tanar”, a spus Tumin.

Studiul a analizat doar modificarile de greutate in cei doi ani dupa casatorie sau divort si este posibil ca monitorizarea pe o perioada mai lunga de timp, sa dea rezultate diferite, a completat sociologul.

Adauga un comentariu