Culinar

Castravete de mare. Ce gust are și cum trebuie gătit acest animal marin

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Castravete de mare. Ce gust are și cum trebuie gătit acest animal marin
Castravetele de mare poate fi consumat crud, prăjit sau murat

Castravetele de mare este o creatură gelatinoasă, în formă de castravete, care aparține clasei Holothuroidea și este înrudită cu stelele de mare și aricii de mare. Această creatură marină este considerată o delicatesă în multe bucătării ale lumii, dar este mai populară în China și în alte țări asiatice. Este răspândită pe fundul Oceanului Pacific și este recoltată fie de scafandri, fie este cultivată comercial în iazuri mari, artificiale. Castravetele de mare este, de obicei, vândut uscat sau congelat și trebuie fiert înainte de a fi adăugat în diverse rețete.

Cum rehidratezi castravetele de mare uscat

Există sute de varietăți de castravete de mare găsite în oceanele din întreaga lume. Numele chinezesc pentru castravetele de mare este „hai shen”, care se traduce aproximativ ca „ginseng de mare”. Deși uneori este vândut proaspăt, de multe ori castravetele de mare va fi uscat imediat după recoltare, cunoscut sub numele de „bêche-de-mer” sau „repang”, și necesită rehidratare înainte de gătire. Castravetele de mare este de asemenea vândut și congelat și va trebui dezghețat înainte de utilizare. Are o grosime între 2.5 și 7.5 centimetri, nu mai mult de 15 centimetri lungime și este foarte scump, deși prețul diferă în funcție de varietate.

Castravetele de mare poate fi consumat crud, prăjit sau murat, dar de cele mai multe ori este adăugat la preparate în care se va rehidrata și va căpăta o textură lipicioasă. Este lipsit de gust, dar are capacitatea de a absorbi aromele alimentelor și condimentelor cu care este gătit.

Castravetele de mare congelat trebuie dezghețat înainte de utilizare, în timp ce cel uscat trebuie rehidratat înainte. Dacă ai achiziționat castravete de mare uscat, cel mai probabil că intestinele au fost îndepărtate (dacă nu, va trebui să faci acest lucru singur). Procesul de rehidratare pentru castravetele de mare uscat trebuie să înceapă cu ceva timp înainte, deoarece poate dura câteva zile (de obicei patru până la șase zile). Cu cât este mai proaspăt castravetele de mare și cu cât este de mai bună calitate, cu atât va dura mai puțin timp pentru a se rehidrata.

Pentru a-l rehidrata, pune castravetele de mare într-un bol mare și acoperă-l cu apă. Lasă-l să stea la temperatura camerei timp de două până la trei zile, schimbând apa zilnic. Apoi, freacă-l cu un cuțit pentru a îndepărta orice reziduu alb format în timpul deshidratării. Dacă este suficient de moale pentru a se deschide, freacă și interiorul. Pune castravetele de mare într-un bol cu apă proaspăta și scoate-l când s-a dublat în mărime și este moale – acest lucru ar putea dura încă o zi sau două.

Are un gust neutru, dar este foarte apreciat pentru textura sa

Pentru a pregăti castravetele de mare congelat pentru gătit, trebuie să fie dezghețat în frigider peste noapte, în ambalajul original. Pentru a-l dezgheța mai repede, lasă-l să se dezghețe în cuptorul cu microunde sau în apă. Pentru metoda cuptorului cu microunde, scoate castravetele de mare din ambalaj, pune-l într-un bol rezistent la microunde și dezgheața-l timp de 2 până la 4 minute. Pentru a-l dezgheța în apă, păstrează castravetele de mare în ambalajul său și înmoaie-l într-un bol cu apă rece timp de 1 până la 2 ore, schimbând apa la fiecare jumătate de oră.

Indiferent dacă este congelat sau uscat, castravetele de mare se gătește în același mod. Adaugă castravetele de mare într-un vas mare cu apă clocotită, acoperă-l și gătește-l timp de 1 oră. Dacă după o oră castravetele de mare nu este suficient de moale, fierbe-l în apă proaspătă timp de încă 30 până la 90 de minute, testând gradul de gătire la fiecare 10 -15 minute. Castravetele de mare ar trebui să fie moale, dar și elastic atunci când este apăsat. Asigură-te că nu-l fierbi prea mult, altfel se va destrăma. Lasă castravetele de mare să se odihnească în apă până când se răcește complet.

Castravetele de mare are un gust neutru, dar va prelua aromele celorlalte ingrediente cu care este gătit împreună. Atractivitatea constă mai mult în textura acestuia, care este într-o oarecare măsură gelatinoasă, dar rămâne totuși solidă – una dintre texturile de bază ale gastronomiei chineze.

Comentarii
Adauga un comentariu